32 bit işlemci x64bit tabanlı işlemci nedir?'

0

Arkadaşlar başlıkta da belirttiğim gibi '32 bit işlemci x64bit tabanlı işlemci nedir?' Eğer ki bu 64bit tabanlı işlemci yazması bilgisayarıma 64 bit program veya oyunu çalıştıracağının bir göstergesi ise ki araştırmalarımda böyle ifadeler ile karşılaştım. Peki ben 64 bit bir yazılım ve oyun indirdiğim zaman neden 'Bu uygulama bilgisayarınızda çalışamıyor' uyarısını alıyorum. Bilgisayarım 2 GB GT 730 Nvidia ekran kartı, 4GB ram ve 2.4 GHz işlemci içeriyor. Sistemim'e baktığımda ram'ın yanında 3GB kullanılabilir yazıyor. Bu yazı da bilgisayarım 64 bit olursa daha iyi çalışacağı anlamına mı geliyor?

NOT: İşlemcide Amd processor unkown 2.4 GHz yazıyor ve bu beni deli etmeye yetiyor. Güzel bir işlemci önerisinde bulunabilir misiniz?

Şimdiden teşekkür ederim.

selcukulusal selcukulusal (32)
7 yıl önce sordu

    Toplam 4 Cevap


    1

    Öne bunu okumanı tavsiye ederim:

    32 bit 64 bit farkı nedir?

    Özet olarak 32 bit bilgisayarlar sadece 4GB'a kadar RAM kullanabilirler. 64 bit bilgisayarlar 4GB ve üzeri RAM kullanabilirler.

    Bir bilgisayarın 64 bit olması için aynı zamanda donanıma ek olarak işletim sistemininde 64 bit olması gerekir. Yani siz 64 bit donanıma 32 bit işletim sistemi yüklerseniz 64 bit kullanamazsınız.

    Eğer ram 4GB ve altı ise o zaman 32 bit işletim sistemi uygundur. Sizin zaten 4GB belleğiniz var. Sizde 64 bit sisteme gerek yok.

    Ram'in 3 GB görünmesi ekran kartı kaynaklıdır. 1 GB sistem tarafından rezerve edilmiştir.

     32-64 arasında hız farkı yoktur.  64 bit yükledim bilgisayarım ucuyor vs gibi bir şey söz konusu değil. Dediğim gibi 32 bit sistem en fazla 4GB ram kullanır, 64 bit sistem daha üzeri ram kullanabiliyor. Temel fark bu.

    murat murat (12492)
    7 yıl önce cevaplandı

    • Yüklersem olumlu-olumsuz sonuçlar alır mıyım? selcukulusal 7 yıl önce
    • 64 bit isteyen oyun, program kullanıyorsan yükleyebilirsin. murat 7 yıl önce

    0

    İlk olarak işlemcin 64 tabanlı diye 64 bit isteyen oyunları açcağın anlamına gelmiyor bu oyunları açmak için 64 bit işletim sistemi kurman lazım.64 tabanlı işlemci yazıyorsa 64 bit destekli olduğunu gösteriyor.Diğer bileşenlerinde yeterliyse 64 bit yapabilceğin anlamına geliyor.
    İşlemci önerisi istiyorsan anakartının tam modelini veya işlemcinin soketini yazman lazımki öneri verelim.HWM Blackbox programıyla işlemcinin soketine bakabilirsin ve bütçenide söylersen ona göre işlemci önerebilirim.

    Unkown yazmasının sebebide biosunu güncellersen düzelicektir fakat güncelleme yaparken kesinlikle bilgisayarın kapatılmaması lazım veya bir hata olursa bilgisayarı birdaha açamazsın.Yani riskli bir iş.

    ardahd ardahd (631)
    7 yıl önce cevaplandı

      0

      Bende genelde @muratın belirttiklerine katılmakla birlikte 4 Gb fiziksel belleği olan PC'lerde x64 işletim sistemi kurulumlarının gereksiz olduğu görüşünde kendisinden farklı düşünüyorum. Evet x86 mimarisi işletim sistemleride 4 Gb RAM değerine kadar destek vermektedir ama mesele sadece bu değildir; ayrıca PC'de yüklenecek programların x86 (32 Bit) veya x64 (64 Bit) yapılarda ollmasıda o programlarla ilgili hatırı sayılır bir performans farkı yaratır. Bu demektirki x64 mimari yapılı sistemlerde x64 yapıda programlar yüklenmesi imkanı olur ve buda o programlar bazında önemli bir performans farkı demektir.

      Sonuç olarak 2 ve 3 Gb için x86 ama 4 Gb (ve elbette üstüde) olunca PC'lere yüklenecek işletim sistemleri x64 mimari yapıya sahip olmalıdır (İşlemcide x64 desteklemeli, yoksa bu yükleme yapılamaz.).

      Ayrıca x64 bit mimari işletim sistemlerinde işlemci genel olarak daha verimli kullanılabilmektedir şeklinde biliyorum. 

      Önceki @murat mesajından ayrıldığım nokta burasıdır; ben böyle düşünüyorum.

      temmuz temmuz (12505)
      7 yıl önce cevaplandı

        0

        Ram olarak 64 bit işletim sistemine gerek duymuyorsun. Fakat eğer 64 bit isteyen bir oyun veya prıgram kullanıyorsan o zaman 64 bit yükleyebilirsin.

        Genelde 64 bit çalışan uygulamalar da 4GB üzerin RAM gereksinimi duyarlar. Örneğin bir oyun 64 bit istiyorsa genelde min Ram gereksinimi de 6GB civarında oluyor.

        @murat ve @temmuz'a ek olarak 64 bit uygulamalar daha güvenli çalışabiliyor. Burada "her 64 bit uygulama böyledir" demek de doğru değil.  Uygulamaya göre bu durum değişiyor. @murat  Ram miktarını gözeterek 64 bit gereksiz demiş. 64 bit sistemlerde RAM miktarı çok önemlidir.

        @temmuz da uygulamanın mimarisi açısından değerlendirmiş. Her ikisi de doğru. Burada kilit nokta 64 bit uygulamanın (program, oyun)  gerçekten 64 bit olarak kodlanmış olması. Eğer uygulama gerçekten 64 bit çalışıyorsa bu performans farklı yaratır.

        Sen 64 bit işletim sistemine 32 bit uygulama kurarsan, bu 32 bit işletim sisteminde nasıl çalışıyorsa aynen öyle çalışır. 64 bit işletim sistemine 64 bit uygulama yüklersen performans farkı olacaktır. Ama dediğim gibi burada uygulamanın gerçek anlamda 64 bit olması gerekiyor

        hakan hakan (15394)
        7 yıl önce cevaplandı

          üyelik gerektirir

          Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

          Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
          uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol