4 GB RAM, kullanılabilir alan 3,21 sorunu

0

merhaba, hocalarım.benim diğer pc'de böyle bir sorun var. 4 gb ram var ama 3,21 kullanılabilir alan yazıyor. bunu düzeltmenin yöntemi var mı?

emirefe emirefe (3)
5 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    0

    Bu eksik olan kısım kapasite onboard ekran kartının kullanımına tahsis edilmiş, o sebeple böyledir.

    Bunu değiştirebilirmisin? Bazı BIOS'lar ve onboard ekran kartları belirli sınırlarda bu onboard kartın kullanımına tahsis edilmiş kapasiteyi ayarlamaya (az bir şey aşağı çekmeye veya yukarıya artırmaya, minimum ve maksimum kapasite sınırlarında bu değişiklikleri yapabilmeye) müsaittir ama ekran kartının RAM kullanım kapasitesini aşağıya çekersen bu defa sistem fiziksel hafızası kapasitesinin (RAM) artırılmasından (..ki az birşey artacaktır) beklediğin faydayı sağlayamayacaksın. Yani iki ucuda çamurlu değnek misalidir. Kaldıki bütün BIOS ve / veya onboard ekran kartları bu onboard ekran kartı RAM kapasitesinin değiştirilebilmesini desteklemezde.

    Sonuç olarak; maalesef mevcut sisteminde -donanım upgrade (yükseltme) yapmadığın takdirde- bunu değiştirmek ve performans artışı sağlamak mümkün olmaz. Esprili özeti ise "Ne kadar ekmek, o kadar köfte"..

     

    temmuz temmuz (12505)
    5 yıl önce cevaplandı

    • Hocam, espri dışında her şeyi anladım. herhalde yaşım gereği anlayamadım, hocam. :) emirefe 5 yıl önce
    • @emirefe Kısaca, ne kadar para verirsen o kadar performans alırsın. toprak34 5 yıl önce
    • @temmuz @emirefe Ben böyle anladım en azından :) toprak34 5 yıl önce
    • En kolay anlaşılırıda espri idi, sen daha zorlarını anlamışsın ama kolayını anlamamışsın. PC'de performans imkanları esas olarak mali bütçeye göre olur, ne kadar paran varsa ve para harcarsan o kadar iyi ve güçlü sistem sahibi olursun. Yoksa hem az para harcayıp hem güçlü / performanslı sistem sahibi olunamaz. Ne kadar yazılım, ayar vs ile uğraşsanda ancak bir yere kadardır; fazlası için yeni paralar harcamak, daha güçlü donanımlar yada makine satın almak gerekecektir. Şimdi anlamışsındır herhalde :) @emirefe temmuz 5 yıl önce
    • Bu arada köfte sadece kıyma ile yapılmaz, kıyma ile birlikte bayat ekmek kırıntısıda kullanılır, bunlar karıştırılarak, birlikte yoğrularak köfte haline getirilir. Bunun için bu kıyma - ekmek kırıntısından oluşan harçta ne kadar fazla ekmek kırıntısı kullanılırsa üretilen köftenin miktarı o kadar çoğalır. Esprimize kaynaklık eden ima ve çağrışım bu idi :) @toprak34 @emirefe temmuz 5 yıl önce

    0

    32 Bit işletim sistemi kullanıyorsun galiba.

    4 GB ramın varsa 32 bit ise işletim sistemin 3 GB Kullanılabilir olarak görünür. Sistemini 64 bit yaparak 3,98 GB a çıkarılabilir.

    Birde Onboard ekran kartı kullanıyorsan yani ekran kartsız bir laptoptaysa Ekran kartı verilerini işlemciden ve Ram'den alır.

    NOT : Şu an Bende Firefox açık görev yöneticisinden baktığım zaman Firefoxun bellek kullanımı 424 MB. Ben Performans sekmesinden ( Windows 10 işletim sistemim var ) baktığım zaman kullanılabilir 15,4  GB Diyor. Bu normal arka planda veya çalışan bir program ram tüketirse bu kullanılabilir ram düşer. Seninki de normaldir.

    Ama sen yinede Görev yöneticisi işlemler kısmının Fotoğrafını at birde performans kısmının fotoğrafını at.

    nvidiagtx nvidiagtx (690)
    5 yıl önce cevaplandı

    0

    RAM'in belli bir bölümünü sistem kendine ayırıyor. Öyle ince detaylara fazla takılma. Yine de şunu kontrol edebilirsin:

    1. Arama kutusuna msconfig yazılır.
    2. Sistem Yapılandırması penceresinde, Genel sekmesinden Gelişmiş seçenekler'e tıklanır.
    3. Buradan Bellek üst sınırı etkinse, etkinliği kaldırılıp işlem onaylanır.
    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

    • Hocam, genel sekmesinde "gelişmiş seçenekler" diye bir seçenek yok. Herhalde önyükleme demek istediniz. Bellek üst sınırı devre dışı(zaten öyleydi).Ama ben değiştirmiştim belki işe yarar diye ama, yaramadı. Yinede yorumunuz için teşekkür ederim. :) emirefe 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol