0
Telefonuma Adidas is giving away 5000 Free Pair of Shoes yazan bir mesaj geldi.
WhatsApp üzerinden bir arkadaşım adidas.com linki olan bir mesaj gönderdi. Linke tıkladım ama farklı bir siteye yönlendirildim. Mesaj şöyle: "Adidas is giving away 5000 Free Pair of Shoes to celebrate its 93rd anniversary. Get your free shoes at : http://www.adîdas.com/free-shoes/ ."
"Adidas is giving away 5000 Free Pair of Shoes.." mesajı nedir? Ne anlama geliyor?
0
Adidas is giving away 5000 Free Pair of Shoes to celebrate its 93rd anniversary mesajı nedir?
WhatsApp'ta insanlar birbirlerine şöyle bir mesaj gönderiyor:
"Adidas is giving away 5000 Free Pair of Shoes to celebrate its 93rd anniversary. Get your free shoes at : httpx://www.adîdas.com/free-shoes/ ."
Bilmeyenler için mesajın Türkçe anlamı şöyle:
Adidas, 93. yıldönümünü kutlamak için 5000 çift ayakkabı dağıtıyor. Ücretsiz ayakkabılarınızı şu adresten alın: httpx: //www.adîdas.com/free-shoes/.
"Adidas is giving away 5000 Free Pair of Shoes.." mesajı gerçek mi?
Öncelikle Adidas is giving away 5000 Free Pair of Shoes to celebrate mesajı sahte bir mesajdır. Yani adidas ücretsiz olarak 5000 çift ayakkabı dağtmıyor.
Bu mesajın daha önce karşılaştığımız WhatsApp virüslerinden hiçbir farkı yok. Mesajı inceleyecek olursak:
Linke tıklandığında ise Adidas'ın kendi sitesiyle hiçbir alakası olmayan reklam ve zararlı yazılım içeren bir bağlantıya yönlendiriyor.
Bu tür mesajlar scam yani aldatmaca olarak adlandırılır. Kullanıcıların bu tür mesajlara ilgi göstermemeleri ve verilen linklere tıklamamalarını öneriyoruz.
Firmalar hiç bir zaman WhatsApp gibi iletişim araçları üzerinden size, sizin izniniz olmadan mesaj gönderemezler. Bu tür ücretsiz ve hediye vaad eden mesajlar dolandırıcılık yöntemlerinden biridir.
Bu mesaj da WhatsApp üzerinden kullanıcıları reklam, zararlı içerik bulunan sitelere yönlendirmeyi hedeflemektedir.
WhatsApp gibi yazılımlar üzerinden zaman zaman bu tür mesajlar gönderilerek kullanıcılar kandırılmak isteniyor. Kullanıcıların bu tür mesajlara dikkat etmesi ve mesaj içindeki linklere tıklamaması gerekiyor.
Aksi takdirde telefon ya da bilgisayar gibi cihazlara virüs bulaşabilir.
Daha önceki yıllarda da WhatsApp yolu ile yine Adidas markası kullanılan bir mesaj özellikle ABD'de yaşayan kullanıcılara yollanmıştı. Elbette bu mesajı yollayan Adidas değildi. Bu da bir tür Scam yani aldatmacaydı.
Son söz; WhatsApp, Facebook, Twitter üzerinden gelen ve size vaatlerde bulunan bu gibi mesajlara inanmayın. Bunu arkadaşlarınıza yönlendirmeyin.
Adidas is giving away 5000 Free Pair of Shoes to celebrate yazan mesajdaki linki tıkladım. Telefonuma virüs bulaştı mı?
Mesajın içindeki linkte herhangi bir virüs yok. Sadece reklam barındırıyor. Bu sebepten içiniz rahat olsun telefonunuza virüs bulaşmadı. Fakat bir sonraki mesajda virüs olmayacağının garantisi yok. Bu sebepten buna dikkat edin.
Scam nedir?
Scam, internet üzerinde hileli ve aldatmacaya dayanan işlemlere verilen genel addır.Scam yani aldatmaca email, whatsapp, facebook, twitter gibi iletişim araçları üzerinden kullanıcılara ulaşır. Genel olarak bu tür mesajlarda ya size bir ödül vaad edilir ya da bir tür aksiyon gerçekleştirmeniz istenir. Örneğin "bu mesajı 500 kişiye iletin. İlettiğiniz taktirde Facebook fakirlere 1 dolar ödeme yapacak" gibi. Bu tür mesajların kimler tarafından uydurulduğu hiç bir zaman ortaya çıkmaz.
Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol