Adil Kullanım Kotası (AKK) 2019'da kalkacak mı?

0

Adil Kullanım Kotası 2019'da kesin olarak kalkıyor mu? Ben 2019'dan önce AKK'li sözleşme imzalamıştım. Eğer Adil Kullanım Kotası kalkarsa ben hala kotalı olarak mı kullanacağım yoksa benim kotam da kalkacak mı?

Adil Kullanım Kotası 2019'da tam olarak kalkıyor mu bilgi verir misiniz?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Adil Kullanım Kotası kalkacak mı? AKN ne zaman kalkıyor?

    Daha önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye genelinde Adil Kullanım Kotası denen saçmalığın 31 Aralık 2018 tarihinde kaldırılması kararını almıştı. Aynı açıklamayı bugün, 5 Kasım 2018 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı da yaptı. Bakan Mehmet Cahit Turhan'ın söylediğine göre AKN 2019'da tamamen kalkacak.

    Fakat hala netleşmeyen bazı şeyler var, hiç kimse çıkıp kesin bir açıklama yapmıyor. Kanunen "kota" kalkmayacak, sadece "Adil Kullanım Kotası" adlı uygulama kalkacak. Yani eskiden alışık olduğumuz 50 GB'ı aşınca kotanın bitmesi ve ek fatura ödenme olayı resmi olarak kaldırılmış değil. En azından Türk Telekom'un bu sistemi tekrar getirmesi için önünde hiçbir engel yok diyebiliriz.

    Kota nedir?: İnternet servis sağlayıcınız size 100 GB gibi bir limiti verir. Bu limiti doldurduğunuz zaman internetiniz biter, kullanılamaz hale gelir. Eğer interneti kullanmak isterseniz tekrar kota satın almak zorunda kalırsınız.

    Adil Kullanım Kotası nedir?: İnternet sağlayıcınızın size verdiği bu 100 GB interneti doldurduğunuz zaman hızınızın düşmesidir. İnternetiniz kesilmez, kullanmak için ek ücret ödemezsiniz. Sadece hızınız düşer.

    Şu ana kadar yapılan açıklamalardan anladığım kadarıyla sadece kota dolunca internet hızının düşmesini sağlayan Adil Kullanım Noktasını kaldırıyorlar. Hiçbir yetkili "Türkiye'yi kota ve adil kullanım kotası belasından kurtarıyoruz. Artık gerçek anlamda sınırsız internet olacak" demedi. Baktığımız zaman eğer kota sistemine tekrar geçilecekse, AKK'nin devam etmesi daha mantıklı gibi duruyor.

    Adil Kullanım Kotalı taahhüt imzalayanların akıbeti ne olacak?

    Netleşmeyen konulardan birisi de bu. Mesela ben 2019'dan 1 ay önce "100GB Adil Kullanım Kotalı 16 mbps'e kadar internet" tahhüdünü imzaladım. Gerçekten AKK kalksa bile ben sözleşme imzaladığım için hala AKK'li internet mi kullanmaya devam edeceğim? Yetkililerin ölü taklidi yaptığı çok önemli bir mevzu. Ama 2019'a 2 ay kaldı, böylesine bir mevzu daha netleşmiş değil.

    Özetle ortalıkta Adil Kullanım Kotası 2019'da kalkacak diye bir söylenti dolaşıyor. Ama bu işin aslı astarı nedir bunu hep birlikte 1 Ocak 2019 tarihinde öğreneceğiz. Umarım tekrar başımıza kota belası gelmez.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol