Adil Kullanım Kotası (AKK) ile ilgili son gelişmeler nasıl? Yeni düzenleme yapılacakmı ve nasıl olacak?

0

Daha önce AKK'na yeni düzenlemeler geliyor haberleri çıkmıştı, heyecanlanmıştık. Ama bir süreden beri bununla ilgili ses seda duyamadık. 

Neler oluyor? Son gelişmeler nasıl?

temmuz temmuz (12505)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Bu hususla ilgili olarak son gelişmeler aşağıdaki gibidir (22 Ağustos 2016 Tarihli NTV web haberi):

    'Adil Kullanım Kotası' yükseliyor

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet hızını belli bir kullanımdan sonra düşüren ve bu nedenle tüketiciler tarafından tepkiyle karşılanan 'adil kullanım kotası' için harekete geçti.

    Yeni düzenlemeyle, hızın alt sınırının 2 Mbps artırılarak 5 Mbps’e yükselmesi bekleniyor.

    Bu durumda düşülen hızda alt sınır kat yükseltilecek. BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, bu konuda bir düzenleme yapacaklarını belirterek, “Tüketici taleplerini dikkate alacağız. Operatörleri, hızı artırmaya davet ediyorum. Adil kullanım kotası makul seviyelere çekilecek” dedi.

    BTK’nın 16’ncı kuruluş yıldönümünü kutladığını hatırlatan Sayan, adil kullanım kotasında regülasyon çalışmaları yaptıklarını belirtti.

    Tüketici talepleri ve altyapıya uyumlu düzenleme yaparak kamuoyu görüşüne açacaklarını kaydeden Sayan, kotanın kaldırılmasının şimdilik mümkün olmadığını söyledi. Sayan, operatörlerin uygulamaya temkinli yaklaştığını ve sınırı artırmak istemediklerini belirtti. Sektör yetkilileri de uygulamanın yeni yatırım anlamına geldiğini ve hız artışının sıkıntı doğurabileceğini savundu.

    Adil kullanım kotası, özellikle ‘sınırsız’ olarak satılan internet paketlerinde devreye girerek bağlantıyı yavaşlatıyor. Yeni düzenlemeyle kota dolduğunda hızın 3 Mbps yerine 5 Mbps’e düşmesi beklenebilecek.

     

    Haberle ilgili küçük bir yorum yapmak istiyorum: Bu AKK hususunda yeni bir gelişme, bir iyileştirme mutlaka olacak. Aksini söylemek eşyanın tabiatına (veya diyalektiğe) ters olur. Ama bunu mümkün mertebe ertelemek istiyorlar. Neden diye sorulacak olursa cevabını haberde yer alan sektör yetkililerinin AKK ile ilgili iyileştirmelerin "yeni yatırımlar" gerektirdiğini ve bunun kendileri için bir "sıkıntı" olduğunu belirtmeleri veya itiraf etmeleridir. Yani tatlı karlarının azalacağı ızdırabı onları kaplumbağa hızında ilerlemeye götürmektedir. 

    Halbuki yapacaklarını belirttikleri iyileştirme kotanın yükseltilmesi falan değil (tamamen kaldırılması zaten en azından orta vadede hayalimizden bile geçmez) sadece kota aşımında uygulanmakta olan hız limitini 3 Megabitten 5 Megabite yükseltme şeklinde "planlanıyor". 

    Yazıklar olsun! Geri bıraktırılmış bir ülke halkı olarak hayatın her alanında eziliyor, sömürülüyoruz; sıkıntılar yaşıyoruz. 

    Uzun sürmemesi dileğiyle..

    temmuz temmuz (12505)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol