Adil Kullanım Kotası tarih olabilirmi?

1

Birkaç gün önce basında AKK ile ilgili çok ilginç ve çok güzel bir haber çıktı. Süpriz gelişmeler oluyor. Heyecanlandım doğrusu.

Ne yazıkki zaman verilmiyor ama olsun, "umut yiğidin ekmeği" :) :)

Sizce Adil Kullanım Kotası tarih olabilirmi? :) :)

temmuz temmuz (12505)
7 yıl önce sordu

    Toplam 4 Cevap


    1

    Adil Kullanım Kotası tarih olabilir

    Türkiye'de internet kullanıcılarının en büyük sıkıntısı olan Adil Kullanım Kotası'nın kaldırılması için önemli bir toplantı düzenlendi. Turkcell ve Türksat Genel Müdürleri ile Vodafone Türkiye CEO'sunun da katıldığı toplantıda Ortak Altyapı Şirketi'nin kurulmasına karar verildi.

    Türkiye'de internet kullanıcılarının en büyük sorununun Adil Kullanım Kotası (AKK) olduğunu biliyoruz. Limitsiz internet diye satılan internet paketlerinin altında aslında gizli bir kota yatıyor. Yani paketiniz dahilinde belli bir kotayı aşınca, internetiniz aşırı derecede yavaşlıyor.
     

    • AKK: Şebeke kaynaklarının tüm kullanıcıların aynı kalitede hizmet alabilmesine imkan sağlamak için devreye alınan bir uygulamadır. Adil kullanım kotası kısaca "kotasız" denen bağlantıların kotasıdır.

    Bu kotayı bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin evinize AKK'sı 75 GB olan bir internet paketi aldınız. İnternetinizi kullanmaya devam ederken, ayın 25'inde 75 GB kotayı doldurdunuz. Sonrasında o ayın geri kalan kısmında internet hızınız 1 veya 3 Mbps gibi komik rakamlara düşüyor. Yani Kalan 5-6 günde aşırı yavaş bir internetiniz oluyor. Ta ki bir sonraki ay gelip de, kotanız sıfırlanana kadar.

    İşte bu aşılması maksadıyla Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat Kablo Net CEO'ları bir araya geldi. Toplantı sonrasında Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) çatısı altnda bu kotanın kalkabileceği müjdesi verildi.

    OAŞ Rekabet Kanunu ve Elektronik Haberleşme Kanunu'na uygun bir şekilde kurulacak ve hızlı internet hizmetinin daha yaygın ve kaliteli olarak dağıtılmasını sağlayacak. Şirketin birincil hedefi, internetin eşit koşullarda kullanılmasını sağlamak olacak.

    Toplantıdan çıkan sonuç umut verici ancak internetleri şimdilik AKK'lı bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. OAŞ'nin ne zaman kurulacağı ve bu kota uygulamasını nasıl yapacağı ise henüz bilinmiyor.

    Internet Haber Merkezi16:02 Temmuz 27, 2016Yeni Şafak

    temmuz temmuz (12505)
    7 yıl önce cevaplandı

      0

      Adil kullanım kotası umarım kalkacak çünkü büyük gelişmeler oluyor son zamanlarda.Ben ForumDonanımHaberde 1 aydır konuyu takip ediyorum ve tüm aşamaları gözlemledim.Forum daki örgütlenme sayesinde AKK kavramı artık iyiden iyiye yayıldı ve bilinçli kişi sayısı çokça arttı.Artık çoğu kullanıcı AKK nin adaletsiz ve hiç de adil olarak uygulanmadığının bilincine vardı.BTK nında bu ay içinde AKK ile ilgili düzenleme yapması bekleniyor.Çünkü 2016 yıl planında Ağustos ayında "Kullanıcı şikayetleri göz önüne alınarak AKK(Adil kullanım kotası) nın ve AKK den sonra düşürülen hızların artmasının planlanması" yer alıyor.Sanırım bu ay içinde Adil kullanım kotaları yükselecek ve AKK den sonraki hız oranlarında değişiklik olacak.Ben de AKK nin kalkmasından yanayım tabiki de ancak açık söylemek gerekirse kalkacağını düşünmüyorum.Çünkü iss ler resmen AKK sayesinde yeni kazanç yöntemleri oluşturmuşlar.Bu kadar para verin size şu kadar kota vereyim, şu kadar para verin geceleri kotanızı saymiyim, gibi çok çeşit yöntemlere başvurmuşlar.Eğer AKK kaldırılırsa AKK siz satılan ve aşırı yüksek olan tarifeler de ortadan kalkmış olacak.Durum böyle olduğundan hiç bir iss AKK kalksın diye bir teklifi BTK ya sunmayacaktır malesef..

       

      Bilmeyenler için 6 Haziran 2016 dan beri AKK hakkında bilinçlendirme kampanyasının gelişimi,

      Adil kullanım kotası etkinlikleri ForumDonanımHaber de 6 Haziran 2016 tarihinde açılan konuyla başladı diyebiliriz.Burada örgütlenen insalar imza kampanyaları, twitter de etkinlikler ve BTK ya şikayet gibi işlemler yaptılar.Bir süre sonra CHP milletvekili İbrahim Özdiş kullanıcıların bu sorununu duydu.Ardından Milletvekili DonanımHaber de kullanıcılarla mesajlaşarak sorunu meclise taşımayı teklif etti.Kullanıcılar ile ibrahim özdiş bir süre mesajlaşıp olay hakkında iyice bilinçlendirilince AKK nin ne kadar adaletsiz bir sistem olduğunu tam olarak anlamış oldu sanırım.Bu saatten sonra meclise iki kere soru önergesi verdi.Ancak cevaplayan kimse olmadı.Ardından meclisten açıklama yapmak için randevu alındı ve basın açıklaması düzenlendi.Basın açıklamasının YouTube üzerinde bulunabilir.Bu aşamadan sonra haberler peşpeşe büyük internet ve gazete haber sitelerine düşmeye başladı.Artık AKK yi bilmeyen kalmadı diyebiliriz.

      ismailsarp ismailsarp (6010)
      7 yıl önce cevaplandı

        0

        bence olmaz çünkü işlerine gelmez

        govu govu (-3)
        7 yıl önce cevaplandı

          0

          keşke öyle bi şey olsa

          kullanici744644 kullanici744644 (2)
          7 yıl önce cevaplandı

            üyelik gerektirir

            Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

            Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
            uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol