Adil Kullanım Kotasına düzenleme geliyor, BTK ya mesaj yollayın (Sona Erdi)

0

Adil Kullanım Kotasına düzenleme geliyor, BTK Adil Kullanım Kotası hakkında yapacağı düzenleme için Kamuoyundan görüş istiyor, yollayacağımız her görüşün Adil Kullanım Kotası (veya Noktası) için düzenlemeye katkı yapma şansı var.Bu yüzden Adil Kullanım Kotasından şikayetçi olan her kullanıcının mutlaka görüş göndermesi gerekiyor.

Konuya BTK ya görüş yollamak için hazırladığım örnek metin eklendi.İsteyen aynen yollayabilir isteyende metni farklılaştırarak ve eklemeler yaparak görüşünü yollayabilir.

Ayrıntılı bilgi için aşağıya bakın..

ismailsarp ismailsarp (6010)
7 yıl önce sordu

Toplam 4 Cevap


4

Düzenleme: BTK ya göndermek için örnek görüş metni konunun en altına eklendi.

-------------------------------------------------------------

Adil Kullanım Kotası nedir ?

Adil kullanım kotası kullanıcıların 1 ay içinde belirli bir GB boyutu indirme yaptıktan sonra hızlarının 3 Mbit (çağ dışı) bir hıza düşüren bir uygulamadır.Bu uygulamanın amacı internet servis sağlayıcılarına göre altyapı yetersizliği ve internet hızlarının herkes tarafından eşit olarak kullanılmasıdır.Dünyada da Adil kullanım kotasıbenzeri bir data cap uygulaması mevcuttur.Ancak oradaki uygulanma şekli ile bizim AKK(Adil kullanım kotası)uygulanma arasında çok büyük adaletsizlik ve tutarsızlar söz konusu.Bizdeki AKK uygulaması son derece acımasızca ve adil olmayan bir şekilde uygulanıyor.Bize verilen kotalar 1 ay süreci içerisinde kesinlikle yetmeyecek kadar düşük.Bugün bir çok kullanıcının 1 ay için AKK kotası 50-75 GB seviyelerinde.50-75 GB kotalar birçok kullanıcıya ancak 1 veya 2 hafta yetebilmektedir.Bu süre sonunda hız 3 mbit düşer ve ay sonuna kadar birçok kullanıcı işkence olacak bir hızda internete girmeye çalışmaktadır.Sadece 3 dakika süren 1080P bir müzik klibini izlemek 75 MB veri harcar.Bu klibi 4K izlemeye kalksanız 220+ MB bir veri harcarsınız.Sadece 3 dakika süren bir klip !

Normal bir kullanıcı için; (tamamen kişisel tahimindir) (günde)

  • 20 tane müzik klibi 1080P olarak izlendiğinde 1,5 GB |  ayda 45 GB
  • 1 adet dizi veya film izlenmek istendiğinde 1080P olarak dizi 1,5GB | film 3 GB | ortalama ayda 10 dizi veya film 25 GB
  • Çeşitli siteler, internette surf, izlenilen çeşitli haber,spor videoları 750 MB | ayda 22,5 GB
  • Android veya iPhone uygulama güncellemeleri 250 MB cihaz sayısı ortalama 3 kabul edilirse 3x250 = 750MB | ayda 22,5 GB
  • Windows veya iMac güncellemeleri: Bu güncellemeler günlük, haftalık veya ayda bir kez de gelebilir.Ancak geldiğinde yüksek boyutlu olabilirler.Örneğin yakın tarihte bir Windows 10 güncellemesini 4 GB boyutuna varan şekilde duyurmuştu. Ortalama ayda 5 GB
  • Internetten satın alınan müzik,video ve oyun servisleri | ayda 100 GB

Bu şekilde hesaplandığında normal bir kullanıcının ortalama kullanımı ayda 220 GB.Buradan bir çıkarımla normal bir kullanıcının bir ay içinde 50-75 GB gibi kotaları kullanması kabul edilemez.

-------------------------

BTK bolca gelen tüketici şikayetlerinin ardından AKK (Adil Kullanım Kotası) düzenlemesine gidiyor !. Aylardır donanımhaber başta olmak üzere pek çok şikayetin ardından düzenleme gerçekleşecek sonunda. Ancak BTK nın sunduğu şartlar çokta istediğimiz gibi değil. BTK nın şartları kısaca şu şekilde;

  • Internet servis sağlayıcılar artık tarife satarken limitsiz adlandırdıkları tariflerde AKK sonrası hızları açık bir şekilde belirtecek.
  • AKK sonrası hızlar %50 artacak. (Ancak bu oran çok düşük 3 mbit %50 si 1,5 mbit yani toplam hız = 4,5 mbit yapar bu hız kabul edilemez)
  • 02:00 - 08:00 saatleri arasında veri harcaması AKK den sayılmayacak ve hızlar tarife hızına dönecek
  • 31.12.2018 yılında AKK kalkacak.

 

BTK kısaca bu düzenlemeleri yapacak, ancak tarih olarak 10.10.2016 kadar sitesinden görüş bildirmemizi istiyor. Buraya tıklayarak BTK ya AKK nin nasıl düzenlemeli hakkında görüşü için sizde bir şeyler yazın !! Unutmayın bu herkesi ilgilendiriyor.Yazıklarımız tüketicilerin yararına olmalıdır.

 

Görüşü hazırlarken fikir vermesi açısından aşağıdaki şartlar eklenebilir;

  • AKK sonrası hızların paket hızı ile orantılı olacak şekilde düşürülmesi ve hızın tarife hızı yarısı olması,
  • 00:00 - 09:00 arası saatlerde AKK uygulanmayıp tarife hızına geri dönülmesi
  • AKK kotalarının arttırılarak en düşük kotanın 150 GB tan başlaması
  • 01.01.2018 tarihinde AKK uygulamasına son verilmesi

istenebilir.

 

BTK nın adil kullanım kotası hakkında yapacağı düzenleme yazısına buradan ulaşılabilir

 

Örnek bildirim formu aşağıdadır.Isteyen üzerinde değişiklik yapmadan isteyen de farklılaştırıp yollayabilir.

Görüş bildirim formunu bu adresten BTK ya gönderebilirsiniz. (Süre sona ermiştir, katılan herkese teşekkürler)

Görüş bildirdikten sonra forma girdiğiniz mail adresine bir doğrulama maili gelir.Tıklamayı unutmayın.

--- Görüş ve değerlendirme ---

Adil Kullanım Noktası (AKN) uygulamasının amacı şebeke kaynaklarının etkin biçimde yönetilmesi ve kullanıcıların birbirlerini olumsuz şekilde etkilememesi için uygulanan bir sistem olduğunu biliyoruz. Ancak ülkemizde uygulanan mevcut AKN sisteminin hiç de adil olmadığı ve belirtilen amaçlara göre etkin bir biçimde kullanılamadığı ortada. Mevcut AKN sistemi bir denge sağlamak yerine cezalandırmayı Uygun görüyor. Ben normal bir internet kullanıcı olarak rutin yaptığım işleri yapsam dahi mevcut AKN sisteminde mağdur olmaktan kaçınamıyorum. 

--- Teklif ---

Adil Kullanım Kotası (AKN) sisteminin etkin bir şekilde kullanılabilmesi ve kullanıcıların birbirlerini olumsuz etkilememesi açısından dünyadaki uygulama şekillerine bakarak AKN' nin sadece yoğun Saatlerde uygulanması görüşündeyim. AKN nin amacı altyapıyı dengelemek ise yoğun saatlerde aşırı kullanım yapan bir kişinin hızı düşürülerek diğer kullanıcıların olumsuz etkilenmemesi sağlanır. Yoğun olmayan saatlerde kullanıcıların tümünün interneti kullanım miktarı hiçbir sorun teşkil etmeyecektir. Örneğin gece 00-08 arası saat dilimlerinde kullanıcılara AKN uygulamasını dayatmanın amacı nedir? Bu saatlerde hat yoğun değilken neden AKN sistemi uygulanır? 


--- Taslak Maddesi ---

6 


--- Taslak Maddesi Görüş ve Değerlendirme ---

Taslak maddesinde geçen düzenlemeler 4 yılın ardından gelen AKN düzenlemesi için oldukça zayıf ve yetersiz. Düşünüldüğünde 4 yıl boyunca Türkiye'de internet sadece %50 arttırım (ki bu mevcut AKN yi 4.5 mbit yapacak) 1,5 mbit arttıracak şekilde mi gelişti? 4,5 mbit ile günümüz videolarında neredeyse standart haline gelmiş olan Full HD 1080p videoları izlemek mümkün değil. 2016 yılında herkesin yüksek kaliteli video izlemeye hakkı var ki artık internet aleminde bu videolar standart haline gelmeye başlamışken. Diğer yandan yazılan 02:00 - 08:00 arası AKK uygulamama maddesi açık değil. Bu maddede dikkatlice okunduğunda ISS ler tarafından ek paket çıkartılacak ve bunun sonucunda ekstra bir maliyet bindirecek hissi var. Zaten pahalı olan internet fiyatlarına bir de verilmesi gereken hızın parayla satılması kabul edilemez. Ayrıca belirtilen başlangıç saat dilimi 02:00 oldukça geç. 

--- Taslak Maddesi Teklif ---

Adil Kullanım Noktası (AKN) sisteminin adil ve etkin şekilde kullanılabilmesi için maddede değişiklik ve iyileştirme yapılması gerekiyor düşüncesindeyim. 

Maddede geçen AKN sonrası veri hızlarının tarife hızlarına paralel olarak düşürülmesi. Örneğin tarife hızının yarısı olması.24-50 veya 100 mbit kullanan kullanıcıların AKN sonrası hızları eşit olmamalı. Bu durumda 100 mbit alan kişinin bu hızı almasının hiçbir amacı olmayacak. Aksine yüksek fiyat ödediği ile kalacak. Ayrıca düşünüldüğünde 100 mbit alan bir kullanıcı bu hızı kullanımının yüksek olduğu için aldığı aşikardır. 

Maddede geçen 02:00 - 08:00 arası AKN uygulamama sistemi olması gereken bir sistem olarak düşünüyorum. Bu açıdan güzel düşünülmüş. Ancak saat dilimlerinin 02:00 yerine 00:00 dan başlaması gerekiyor düşüncesindeyim.00:00 - 08:00 saat dilimleri altyapının yoğun olmayacağı ve kullanıcıların tarife hızlarına geri döndürülerek kullanım yapacağı sistemde, altyapıya yük binmesinin hiçbir dezavantajı olmayacaktır. Ayrıca maddede geçen sistemin ek ücret ile satılacağı gibi bir his uyandırmış. Bu sistemin ücretsiz olması ve tüm ISS ler tarafından kullanıcıya belirtilen saatlerde tarife hızının geri verilmesi gerekiyor düşüncesindeyim. 

Adil Kullanım Noktası (AKN) konusunda ki en önemli hususlardan biri mevcut kota miktları. Mevcut kota miktarları dünyadaki pek çok bu uygulamayı uygulayan ülkelere bakıldığında gerçekten çok ama çok düşük. Günümüzde dijital yaşamın hayatın her alanında kendini göstermesi neticesinde mevcut kotaları tamamen yasal bir biçimde 1 haftada tüketmek mümkün. Ayrıca akıllı telefonlarında Wi-Fi üzerinden bağlandığını düşündüğümüzde kotanın ne kadar çabuk dolacağı aşikardır.Zira akıllı telefonlardaki uygulama güncellemeleri ve yazılım tarafındaki güncellemeler bile dikkat alındığında kotanın ne kadar düşük olduğu aşikar. Mevcut kotaların bir miktar arttırılması değil, kat olarak arttırılması gerekmekte.Günümüz şartlarını baz alırsak mevcut kota sistemindeki en düşük 35 GB kota kabul edilebilir bir kota değil. En düşük kota miktarının 150 GB seviyesinden başlaması ve tarife hızlarına bağımlı olarak kademeli artması gerekiyor düşüncesindeyim. 

Maddede geçen 31.12.2018 süresinin çok uzun olduğu ve 01.01.2018 yılında AKN uygulamasının tamamen kaldırılması düşüncesindeyim. 

 

ismailsarp ismailsarp (6010)
7 yıl önce cevaplandı

    2

    -AKK sonrası hızlar %50 artacak. (Ancak bu oran çok düşük 3 mbit %50 si 1,5 mbit yani toplam hız = 4,5 mbit yapar bu hız kabul edilemez).

    Dediğin şekilde, çok az

    -02:00 - 08:00 saatleri arasında veri harcaması AKK den sayılmayacak ve hızlar tarife hızına dönecek.

    İşte bu çok iyi. Benim için AKK kalkıyor gibi :)

    - 31.12.2018 yılında AKK kalkacak.

    İki sene oldukça uzun bir zaman ama böylede olsa, keşke kalksa. Çok (hatta hiç) inanamadım.

     

    Edit, Son gelişmeler:

     

     

    temmuz temmuz (12505)
    7 yıl önce cevaplandı

    • Hocam BTK sitesinden yayınladı duyurular kısmından bakabilirsiniz. ismailsarp 7 yıl önce
    • İki sene sonra kalkacağı üzerine diyorsun herhalde. Tamam onu anladımda, yinede çok inanamadım. Güvenmiyorum kendilerine, verdikleri sözlerde durmayabilirler. temmuz 7 yıl önce
    • haklısınız hocam. inşallah sözlerinde dururlar bu sefer, şimdilik bizim amacımız 2019 a kadar akk yi daha kullanılabilir hale getirmek olmalı. ismailsarp 7 yıl önce
    • hocam güncelleme amaçlı olarak paylaşım yapmışlar.1,5 ay önce açıklanan bir belge idi bu. ismailsarp 7 yıl önce
    • Evet, bende sonradan farkettim ama olsun, bizim konuda güncellensin :) temmuz 7 yıl önce

    0

    akk kaldırılması 2 yıl sonra çok geç olucak ama küçükte olsa bi gelişme var ne de olsa o kadar anket düzenlendi 

    umuttt umuttt (207)
    7 yıl önce cevaplandı

    • 3 yıldan daha fazla bir süre var. Ne 2 yılı. Market fiyatı gibi yapmışlar 2019 dan 1 gün öncesi yapınca 1 yıl geriye kaymiyor. Ilkokul esprisi gibi birşey yapmışlar. hasanalpcan 7 yıl önce

    0

    @ismailsarp
    Youtube da TeknoSeyir kanalı akk kalkmıyor diye açıklama yapmıştı.

    https://www.youtube.com/watch?v=YPTXGySDtlE

    taha17 taha17 (91)
    7 yıl önce cevaplandı

    • 31.12.2018 tarihi itibarıyla AKN uygulamasına son verilmesine yönelik yapılabilecek çalışmalara ve konuyla ilgili analizlere ilişkin işletmeci görüşlerini içeren bir çalışmanın işbu Kurul Kararının 1 ila 5 inci maddeleri için belirtilen kamuoyu görüşü alma süresini müteakip en geç 2 ay içinde Kurumumuza sunulması hususlarına karar verilmiştir. ( BTK) blackheaven 7 yıl önce
    • Evet AKN şuan için kalkmayacak BTK 2019 da AKK nin kaldırılabileceğini söylüyor.Dikkat edilirsen kalkacak değil kaldırılabilir. Teknoseyir da daha önceden verilmiş ve tutulmamış vaatleri bildiğinden kalkmayacağını tahmin etmiş ki açıkçası bende öyle düşünüyorum.Ama inşallah yazdıkları gibi kaldırırlarda biz de yanılırız. ismailsarp 7 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol