Adil kullanım kotasını BTK ya şikayet ediyoruz kampanyası !

1

Adil kullanım kotası kalkacak mı?

Adil kullanım kotasını nasıl arttırabilirim?

Adil kullanım kotasını nasıl şikayet edebilirim?

Adil kullanım kotası ne zaman kalkacak?

Adil kullanım kotası ne zaman düzenlenecek?

ismailsarp ismailsarp (6010)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Adil Kullanım Kotası nedir ?

    Adil(sözde adil) kullanım kotası kullanıcıların 1 ay içinde belirli bir GB boyutu indirme yaptıktan sonra hızlarının 3 Mbit (çağ dışı) bir hıza düşüren bir uygulamadır.Bu uygulamanın amacı internet servis sağlayıcılarına göre altyapı yetersizliği ve internet hızlarının herkes tarafından eşit olarak kullanılmasıdır.Dünyada da Adil kullanım kotası benzeri bir data cap uygulaması mevcuttur.Ancak oradaki uygulanma şekli ile bizim AKK(Adil kullanım kotası) uygulanma arasında çok büyük adaletsizlik ve tutarsızlar söz konusu.Bizdeki AKK uygulaması son derece acımasızca ve adil olmayan bir şekilde uygulanıyor.Bize verilen kotalar 1 ay süreci içerisinde kesinlikle yetmeyecek kadar düşük.Bugün bir çok kullanıcının 1 ay için AKK kotası 50-75 GB seviyelerinde.50-75 GB kotalar birçok kullanıcıya ancak 1 veya 2 hafta yetebilmektedir.Bu süre sonunda hız 3 mbit düşer ve ay sonuna kadar birçok kullanıcı işkence olacak bir hızda internete girmeye çalışmaktadır.Sadece 3 dakika süren 1080P bir müzik klibini izlemek 75 MB veri harcar.Bu klibi 4K izlemeye kalksanız 220+ MB bir veri harcarsınız.Sadece 3 dakika süren bir klip !

    Normal bir kullanıcı için; (tamamen kişisel tahimindir) (günde)

    • 20 tane müzik klibi 1080P olarak izlendiğinde 1,5 GB |  ayda 45 GB
    • 1 adet dizi veya film izlenmek istendiğinde 1080P olarak dizi 1,5GB | film 3 GB | ortalama ayda 10 dizi veya film 25 GB
    • Çeşitli siteler, internette surf, izlenilen çeşitli haber,spor videoları 750 MB | ayda 22,5 GB
    • Android veya iPhone uygulama güncellemeleri 250 MB cihaz sayısı ortalama 3 kabul edilirse 3x250 = 750MB | ayda 22,5 GB
    • Windows veya iMac güncellemeleri: Bu güncellemeler günlük, haftalık veya ayda bir kez de gelebilir.Ancak geldiğinde yüksek boyutlu olabilirler.Örneğin yakın tarihte bir Windows 10 güncellemesini 4 GB boyutuna varan şekilde duyurmuştu. Ortalama ayda 5 GB
    • Internetten satın alınan müzik,video ve oyun servisleri | ayda 100 GB

    Bu şekilde hesaplandığında normal bir kullanıcının ortalama kullanımı ayda 220 GB.Buradan bir çıkarımla normal bir kullanıcının bir ay içinde 50-75 GB gibi kotaları kullanması kabul edilemez.

     

    Adil kullanım kotasını çürüten sorular ?

    1. ADSL ile aynı altyapıyı kullanan IPTV uygulaması ADSL ye göre kat kat fazla veri harcadığı halde neden AKK ye takılmaz?
    2. Eğer altyapılar kaldırmıyorsa, yeni ay başlangıcında kotalar sıfırlandığı için herkese yüksek hız verilir.Bu süreçte yaklaşık 10 gün herkes yüksek hızda kullanmış olur.10 günlük süre içerisinde nasıl olurda altyapı çökmez?
    3. Tarifelerde AKK olmayan ama fiyatları aşırı pahalı olan paketlerde satılmakta.Peki yüksek fiyat verince birden bire altyapılar kaldırır hale mi gelir? Adil olmak para ile mi ölçülüyor ?
    4. 16-24-50 veya 100 mbit internet kullansanızda hızınız AKK den sonra 3 mbit düşer, ancak ödenen fiyatlar sabit kalır.Yani 16 ile 100 mbit alan kişi farklı paralar ödeyip aynı hızı kullanır.Buradaki "adil" lik nerede?

    Buradaki soruların yanıtlarını verilemiyorsa AKK nin sadece daha fazla para kazanmak olduğu için uygulandığı anlaşılır.AKK nin Türkiye'de uyuglanma şeklinde savunulacak hiç bir tarafı yoktur.Bu yüzden tüm kullanıcılar birlik olup AKK illetine dur demelidirler.

    Hali hazırda ForumDonanimhaber de 1,5 aydır AKK kalksın kampanyası altında bir başlık açılmıştı.Bu başlık sayesinde birçok kullanıcı AKK nin ne kadar da haksız ve adaletsiz olarak uygulandığını bir kez daha görmüş oldu.

    ForumDonanimhaber de başlatılan kampanyada birçok ilerleme kaydedildi.Kampanya sayesinde Milletvekili İbrahim Özdiş bu sorunu meclise taşıdı.Meclis te 2 kez soru önergesi verdi ve ardından randevu alarak meclis te basın toplantısı düzenledi.Bu toplantının ardından AKK haberleri internet ve gazete sitelerine de konu oldu.Dolayısıyla birçok kullanıcı artık AKK uygulamasından haberdar oldu.

    Forum da bazı zamanlarda çeşitli etkinlikler düzenleniyor.Twitter etkinlikleri, BTK ya şikayet etkinlikleri gibi.

     

    Siz de kampanyaya destek vermek için BTK ya online şikayet ederek kampanyaya katılım sağlayabilirsiniz.

    Buradaki linke tıklayın  ve nasıl şikayet edeceğinizi öğrenin.Şikayet etmek 10 dk nizi almayacaktır.

    Not: Şikayet edebilmek için BTK'nın sitesine üye olmanız gerekmekte.

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    7 yıl önce cevaplandı

    • ismail bey birileri sürekli benim puanımı aşağı düşürüyor kim olduğunu nasıl öğrenebilirim candan 7 yıl önce
    • bilerek yapıldığından eminim candan 7 yıl önce
    • Malesef bazı kullanıcılar bu şekilde yollara başvurabiliyorlar.Amaçları kendilerini öne çıkarmak sanırım.Size kimlerin bunu yaptığını bilecek kadar yetkim yok malesef. ismailsarp 7 yıl önce
    • @candan bir sonraki toplandı ben zaten +1 veya -1 verenlerin gösterilmesini söyleyeceğim @alattin ede dedim turansmsk10 7 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol