AdobeRGB - sRGB nedir, aralarında ne fark var?

0

AdobeRGB nedir? sRGB nedir? AdobeRGB ve sRGB arasında ne fark var? Hangisi daha iyi?

murat murat (12492)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    RGB (Red Green Blue) yani Kırmızı Yeşil ve Mavi kelimelerinin baş harflerinden oluşur. sRGB ve AdobeRGB terimleri fotoğraf makinalarında ve monitörlerde sık sık karşımıza çıkar.

    RGB ifadesi bilgisayar ekranında, fotoğrafta kullanılacak renkleri ifade eder. Bilgisayar ekranında gördüğünüz tüm renkler Kırmızı, Yeşil ve Mavi renklerinin karışımları ile oluşturulur. Her renk 0-255 arasında değer alır ve bu da 16,777,216 adet olası renk demektir. Örneğin tam kırmızı için Kırmızı 255, Mavi 0, Yeşil 0 değerini alır.  Sarı rengi elde etmek için Kırmızı 255, Yeşil 255 ve Mavi 0 değerini alır.  Bu işlemi suluboya ile renklerin karıştırılmasına benzetebilirsiniz.

    Bir jpeg formatındaki resim 16.7 milyon renk barındırabilir. Bir fotoğrafta bulunan tüm renklerin olduğu yapıya renk uzayı denir. Farklı renk uzayları (color space) vardır. Bu renk uzayları 16.7  milyon renkten daha fazla veya daha az renk barındırabilir. sRGB ve Adobe RGB farklı renk uzaylarıdır.

    SRGB Nedir?

    sRGB, Standart Red Green Blue ifadesinin kısaltmasıdır.  Neredeyse tüm cihazlarda varsayılan renk uzayı sRGB'dir.  Bilgisayarda kullandığınız yazılımlar, fotoğraf makinaları, ekranlar sRGB için tasarlanmıştır. Görüntülemek istediğiniz resimlerde farklı renk uzayı kodları olsa bile çoğu bunu sRGB olarak derler. 

    sRGB artıları

    • Neredeyse tüm platformlar sRGB yi düzgün görüntülerler
    • Normal baskı için uygundur
    • Basit bir yapıdır

    sRGB eksileri

    • Adobe RGB'ye göre daha dar renk aralığına sahiptir
    • AdobeRGB'nin avantajlarını kullanamaz

    AdobeRGB Nedir?

    Adobe RGB 1998 yılında Adobe tarafından üretilmiştir. sRGB'ye göre çok daha geniş bir renk aralığına sahiptir. sRGB ile aynı miktarda veri kullarak daha geniş renk aralığı sunar. Fotoğrafcılar, sanatçılar çoğu zaman daha neniş renk aralığına ihtiyaç duyarlar. sRGB daha dar renk yelpazesine sahip olduğundan daha kaliteli baskı ve görüntülenme imkanı sunamaz.

    Adobe RGB artıları

    • Daha geniş renk aralığı
    • Daha kalitesi baskı ve görüntülenme
    • sRGB'nin sahip olduğu tüm özelliklere sahip olması

    Adobe RGB eksikleri

    • Adobe RGB desteklemeyen cihaz ve yazılımlarda özelliklerden faydalanamazsınız.
    • Daha karmaış bir yapısı vardır.

    sRGB - Adobe RGB hangisini kullanmalı?

    Eğer görsellerinizi internet ortamında paylaşacaksanız kesinlikle sRGB kullanmalısınız. Günümüzde tarayıcıların çoğu sRGB üzerinden çalışmaktadır.

    Eğer ektstra renklere ihtiyaç duyuyorsanız, profesyonel seviyede baskı alacaksanız Adobe RGB tercih edilebilir.

    Bazı monitörler Adobe RGB Desteği sunarlar. Pek çoğunda Adobe RGB Desteği yoktur.

    Adobe RGB monitör : Renk Kapsama

    Baı monitörlerde Adobe RGB %99 sRGB %100 gibi değerler görürsünüz. Bu değerler renk kapsamını ifade eder. Bu ifadeler herhangi bir monitörün ilgili renk uzayında gösterecebileceği renklerin sayısını gösterir.En iyi sRGB monitörler,yani sRGB %100 olan monitörler, Adobe RGB'nin %70'ini görüntüleyebilirler. Bu o monitörün sRGB olan görselleri kayıpsız gösterdiğini fakat Adobe RGB olan görselleri kayıplı olarak görüntülediğini fade eder.Pek çok monitörlder Adobe RGB oranı %60, %80 gibi ifadelerle gösterilir. Bu o monitörün Adobe RGB renk skalasındaki  renk gösterebilme yüzdesidir.  

    Eğer Adobe RGB ile çalışacaksanız alacağınız monitörün Adobe RGB değerl %100 olması gerekir ama bunlar profesonel monitörlerdir ve fiyatları çok pahalıdır. En iyi monitörlerde bile AdobeRGB değeri %99 civarındadır. Örneğin ASUS ROG SWIFT PG27UQ Türkiye fiyatı 20bin TL civarındadır. Bu monitörde AdobeRGB değeri %99 olarak gösterilir. Testlerde bu oran %98 civarında çıkmaktadır.

    BenQ SW320 32" 4K IPS HDR 99% Adobe RGB Photo Editing Monitor gibi monitörler doğrudan AdobeRGB monitör olarak satılır. Bunlarda da AdobeRGB oranı %99 civarındadır. 

    murat murat (12492)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol