0
Merhaba arkadaşlar; türk telekomu arayıp ev internetimin adsl kullanıcı adı ve şifresini değiştirmiştim yeni kullanıcı adı ve şifremi telefona mesaj olarak göndermişlerdi. Bir kaç gün sonrada telefon arıza yaptı ve tamire bıraktım. kullanıcı adı ve şifrem yazıyordu mesajda bunu kullanarak internetime girebilirlermi? Türk telekomun kota sorgulamsına baktım bugün ayın 1 olduğu ve daha hiç interneti kullanmadığım halde 13 gb download yapılmış görünüyor. hattıma başkası girmiş olabilirmi?
0
ADSL Kullanıcı adı ve parolası (şifresi) senin internet hizmeti aldığın telefon hattına tanımlıdır, sana ait intenet hattı hesabına girmeyi sağlar. Başka telefon hatlarından o kullanıcı adı ve şifresiyle internet'e girebilmek mümkün olmaz. Zira hat değişikliğinde o kullanıcı ismi ve şifresi veya başka ifadeyle o hesap, hiç bir işe yaramaz, bunlarla internete giriş mümkün olmaz. Aksi olsaydı senin bu internet hattın bir bakıma mobil ve portatif olurdu. Yani modemini yanında götürerek (veya başka modemlere aynı kullanıcı adı ve şifreyi girerek) başka telefon hatlarındanda internete bağlanabilmek mümkün olabilirdi. Halbuki bu mümkün değildir.
Bu ADSL kullanıcı ismi ve şifresi önemli değil ama modem arabirim şifresi önemlidir. Zira -eğer yerel ağında bazı güvenlik açıkları olursa- uzaktan yerel ağına girerek bu şifreyle modem arabiriminde değişiklik yapabilirler ve bazı hacker istismarları ile saldırılarda bulunabilirler.
Özetlersek ADSL kullanıcı adı-şifresi başkaları tarafından öğrenilirse (Aynı binada komşularınız olmaması kaydıyla.. Yani telefon hattınızı paralel kullanabilme imkanı olanlar haricinde..) herhangi bir risk ve problem oluşturmaz ama modem arabirim kullanıcı adı-şifresinin başkaları tarafından öğrenilmesi (veya bilinmesi) risk oluşturabilir.
Herhalde anlaşılmıştır, kolay gelsin..
Edit: Yeni fatura dönemi (yeni ay) ilk gününden yüksek veri kullanımı görülmesinin sebebi önceki dönemin son günü son saatlerinde kullanılan verilerinde bu yeni döneme kaydedilmesiyle alakalı olabilir. Zira internet servis sağlayıcıları saat tam 24:00'da kota sayaçlarını sıfırlamıyorlar. Modemlerin resetlenmemesi hallerinde kayıtların işlenmesi belili peryodlarla olduğu için (herhalde 8 saatte bir) bazan bir önceki aya ait kullanımlar yeni aya kaydedilebiliyor. Bunun böyle olmaması için ayın son günü son saat ve son dakikalarda, diyelim 23:50'lerde modem resetlenmelidir (kapatılarak yeniden açılmalıdır). Eğer böyle yapılırsa yeni döneme bir önceki dönemden en fazla bir 10 dakikalık veri kullanımı geçecektir. Zira 23:50'de belirttiğim 8 saatlik peryot resetlenecek ve yeni 8 saatlik peryota geçilecektir.
Ve ayrıca 02:00-08:00 arası kullanımlarda kotaya ilave edilirler, buda senin yanlış hesaplamana yol açmış olabilir (02:00-08 arası kullanımlar diğer kullanımlar gibi ay boyunca işlenirler ama bu kullanımlar adil kullanım kotasının hesaplanmasında kullanılmazlar, hesaplara dahil edilmezler).
1
ADSL Kullanıcı adı ve şifreniz sizin internet hattınıza özel bilgilerdir ve sadece sizin internet hattınıza tanımlanmıştır. Bu bilgiler ile Wi-Fi ağınızın şifresi aynı değildir. Yinede içinizde tereddüt varsa modem arayüzüne girip Wi-Fi adınızı, şifrenizi ve hatta modem arayüzünün şifresini değiştirebilirsiniz.
Ama ADSL kullanıcı adı ve şifrenizle hiçkimse Wi-Fi ağınıza bağlanamaz.
ADSL şifreniz üye olduğunuzda internet hattınıza özel verilen bir çeşit bilgi diyebilirim.
Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol