aesir uzantısı nedir, .aesir uzantılı dosyaların şifresi nasıl çözülür?

0

.aesir uzantısı nedir?

.aesir uzantılı dosyaların şifresini çözmek mümkün mü?

.aesir virüsü nedir?

alattin alattin (16999)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    .aesir uzantısı nedir?

    .aesir dosya uzantısı Locky fidye virüsüne ait yeni bir uzantıdır. 21 Kasım 2016 tarihinde Locky fidye yazılımının bulaştığı sistemlerdeki dosyaların  uzantılarını .aesir uzantısı ile değiştiren  bir varyantı tespit edildi. Locky virüsü nasıl temizlenir? linkinde daha önce Locky virüsüne dair bilgiler paylaşılmıştı.

    Locky fidye yazılımı sisteme bulaştığında şu uzantıya sahip dosyaların uzantısını .aesir olarak değiştirerek şifreliyor:

    .yuv, .ycbcra, .xis, .x3f, .x11, .wpd, .tex, .sxg, .stx, .st8, .st5, .srw, .srf, .sr2, .sqlitedb, .sqlite3, .sqlite, .sdf, .sda, .sd0, .s3db, .rwz, .rwl, .rdb, .rat, .raf, .qby, .qbx, .qbw, .qbr, .qba, .py, .psafe3, .plc, .plus_muhd, .pdd, .p7c, .p7b, .oth, .orf, .odm, .odf, .nyf, .nxl, .nx2, .nwb, .ns4, .ns3, .ns2, .nrw, .nop, .nk2, .nef, .ndd, .myd, .mrw, .moneywell, .mny, .mmw, .mfw, .mef, .mdc, .lua, .kpdx, .kdc, .kdbx, .kc2, .jpe, .incpas, .iiq, .ibz, .ibank, .hbk, .gry, .grey, .gray, .fhd, .fh, .ffd, .exf, .erf, .erbsql, .eml, .dxg, .drf, .dng, .dgc, .des, .der, .ddrw, .ddoc, .dcs, .dc2, .db_journal, .csl, .csh, .crw, .craw, .cib, .ce2, .ce1, .cdrw, .cdr6, .cdr5, .cdr4, .cdr3, .bpw, .bgt, .bdb, .bay, .bank, .backupdb, .backup, .back, .awg, .apj, .ait, .agdl, .ads, .adb, .acr, .ach, .accdt, .accdr, .accde, .ab4, .3pr, .3fr, .vmxf, .vmsd, .vhdx, .vhd, .vbox, .stm, .st7, .rvt, .qcow, .qed, .pif, .pdb, .pab, .ost, .ogg, .nvram, .ndf, .m4p, .m2ts, .log, .hpp, .hdd, .groups, .flvv, .edb, .dit, .dat, .cmt, .bin, .aiff, .xlk, .wad, .tlg, .st6, .st4, .say, .sas7bdat, .qbm, .qbb, .ptx, .pfx, .pef, .pat, .oil, .odc, .nsh, .nsg, .nsf, .nsd, .nd, .mos, .indd, .iif, .fpx, .fff, .fdb, .dtd, .design, .ddd, .dcr, .dac, .cr2, .cdx, .cdf, .blend, .bkp, .al, .adp, .act, .xlr, .xlam, .xla, .wps, .tga, .rw2, .r3d, .pspimage, .ps, .pct, .pcd, .m4v, .fxg, .flac, .eps, .dxb, .drw, .dot, .db3, .cpi, .cls, .cdr, .arw, .ai, .aac, .thm, .srt, .save, .safe, .rm, .pwm, .pages, .obj, .mlb, .md, .mbx, .lit, .laccdb, .kwm, .idx, .html, .flf, .dxf, .dwg, .dds, .csv, .css, .config, .cfg, .cer, .asx, .aspx, .aoi, .accdb, .7zip, .1cd, .xls, .wab, .rtf, .prf, .ppt, .oab, .msg, .mapimail, .jnt, .doc, .dbx, .contact, .n64, .m4a, .m4u, .m3u, .mid, .wma, .flv, .3g2, .mkv, .3gp, .mp4, .mov, .avi, .asf, .mpeg, .vob, .mpg, .wmv, .fla, .swf, .wav, .mp3, .qcow2, .vdi, .vmdk, .vmx, .wallet, .upk, .sav, .re4, .ltx, .litesql, .litemod, .lbf, .iwi, .forge, .das, .d3dbsp, .bsa, .bik, .asset, .apk, .gpg, .aes, .ARC, .PAQ, .tar.bz2, .tbk, .bak, .tar, .tgz, .gz, .7z, .rar, .zip, .djv, .djvu, .svg, .bmp, .png, .gif, .raw, .cgm, .jpeg, .jpg, .tif, .tiff, .NEF, .psd, .cmd, .bat, .sh, .class, .jar, .java, .rb, .asp, .cs, .brd, .sch, .dch, .dip, .pl, .vbs, .vb, .js, .asm, .pas, .cpp, .php, .ldf, .mdf, .ibd, .MYI, .MYD, .frm, .odb, .dbf, .db, .mdb, .sql, .SQLITEDB, .SQLITE3, .011, .010, .009, .008, .007, .006, .005, .004, .003, .002, .001, .pst, .onetoc2, .asc, .lay6, .lay, .ms11 (Security copy), .ms11, .sldm, .sldx, .ppsm, .ppsx, .ppam, .docb, .mml, .sxm, .otg, .odg, .uop, .potx, .potm, .pptx, .pptm, .std, .sxd, .pot, .pps, .sti, .sxi, .otp, .odp, .wb2, .123, .wks, .wk1, .xltx, .xltm, .xlsx, .xlsm, .xlsb, .slk, .xlw, .xlt, .xlm, .xlc, .dif, .stc, .sxc, .ots, .ods, .hwp, .602, .dotm, .dotx, .docm, .docx, .DOT, .3dm, .max, .3ds, .xml, .txt, .CSV, .uot, .RTF, .pdf, .XLS, .PPT, .stw, .sxw, .ott, .odt, .DOC, .pem, .p12, .csr, .crt, .key

    Dosyaların adları E8091-D34D3F-FFDD3E-ABCED34S. AESIR gibi değiştiriliyor. Ayrıca şifrelenen dosyaların olduğu klasörde _0-INSTRUCTION.HTML, _4-INSTRUCTION.HTML gibi html uzantılı dosyalarınıza ne olduğuna dair bilgilerin olduğu "beni oku" dosyaları oluşturuluyor.

    Locky virüsü çoğunlukla SPAM (istenmeyen e-posta) yolu ile yayılıyor. Email adresinize gelen, Fatura, sipariş, Bilgilendirme, Uyarı gibi başlıklara sahip e-postaları açarken dikkatli olmanızı, bu e-postalar ile gelen ekleri açamamanızı öneririm. Mail yolu ile gelen ekler genelde .zip uzantısı ile kullanıcıya ulaştırılıyor.

    Gelen .zip dosyası içinde genelde .js uzantılı bir script dosyası bulunuyor. Kullanıcı bu script dosyasını açtığında  uzak sunucudan şifreli bir .dll uzantılı  dosya bilgisayarınıza indiriliyor. Daha sonra bu .dll dosyası Windows'a ait  meşru bir uygulama olan rundll32.exe ile çalıştırılıyor. Bu şekilde Locky fidye virüsü bilgisayarınıza siz farkında olmadan yükleniyor.

    Locky virüsü bilgisayara yüklendiğinde yukarıda bahsettiğim dosya türlerine karşı bilgisayarı taramaya başlıyor. Yukarıdaki uzantılara ship dosyalar şifreleniyor ve dosya adı, uzantısı değiştiriliyor. Dosya uzantıları .aesir oluyor.

    Şifreleme bittiğinde şifrelenen dosyaların olduğu klasörlerde _0-INSTRUCTION.html,1-INSTRUCTION.html, 4-INSTRUCTION.bmp gibi dosyalar oluşturuluyor.

    Bu dosyalar içinde IMPORTANT INFORMATION başlığı altında dosyalarınızın RSA-2048 ve AES-128 şifreleme algoritmaları ile şifrelendiği belirtiliyor. RSA-2048 ve AES-128 teknik olarak kırılması imkansız şifreleme algoritmaları.

    Daha önceki Locky virüsü ile ilgili çözümlerde belirttiğimiz gibi şifreli dosyların şifrelerinin çözülebilmesi için size ait özel anahtarın olması gerekiyor. Bu özel anahtar virüs tarafından üretilip kendi sunucularına gönderiliyor.

    .aesir uzantılı dosyaların şifresini çözmek mümkün mü?

    RSA-2048 ve AES-128 teknik olarak kırılması imkansız şifreleme algoritmaları. Şifrenin çözülmesi için size ait gizli anahtarın olması gerekiyor ki bu saldırganların kendi bilgisayarlarında saklanıyor. Çoğu senaryoda dosya şifrelerini çözmek mümkün olmasa da gölge kopyalar üzerinden dosyaları kurtarmak mümkün oluyor.

     

    alattin alattin (16999)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol