AMD Processor Unkown sorunu, AMD işlemci modeli gözükmüyor, sorununu nasıl çözerim?

0

Arkadaşlar sistemimin çalıştırdığı işletim sistemi Windows 10. İşletim sistemimizi kuralı 1 ay oldu fakat ben bu işletim sisteminden önce Windows 8.1 ondan önce ise Windows 7 Professional kullandım ve ondan önce ise Windows XP kullanmışlığım vardır. Bilgisayarımı alalı 6 yıl oldu ben bu uzun süre zarfında bilgisayar ile fazla ilgilenmedim son 3 senede yoğun bir ilgi gösterdim ve bilgisayar hakkında bilmeyeceğim bir şey olmamasını istiyorum herhangi bir kursa ve bilgisayar hakkında eğitim amaçlı bir yere gitmedim ve başvurmadım bilgisayarı boza boza çöktüre çöktüre bilgi sahibi oldum sonuçta hepimizin bildiği söz 'Parmağını kesmeyen aşçı yok' gibi bir söz buraya göre tam bir imzadır.. Konumuza gelecek olursak Ben sistemimde ki işlemcinin modeline bakacağım zaman işlemci AMD PROCESSOR UNKOWN diye bir yazı yazıyor ve işlemcimin modelini öğrenemiyorum. Bu sorunu internette biraz araştırdım çözüm için BİOS güncellemesi felan gerekiyormuş ve bu BİOS ayarları düzgün yapılmazsa bilgisayarda yüksek oranla sorun çıkartıyormuş. BİOS nedir ? İşlemci ile alakası nedir ? BİOS güvenli midir ? niye güvenlidir ? Güvenli değilse niye güvenli değildir ? Bu konu hakkında bana geniş çaplı bir cevap açıklaması verir misiniz  ??


Teşekkür Ederim


Hiçbir özel yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım. ~ Albert Einstein 

selcukulusal selcukulusal (32)
8 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Merhaba

    Öncelikle şunu söylemek istiyorum.Doğru yolda gidiyorsunuz, birşeyi öğrenmenin en iyi yolu onu kendinizin araştırması,denemesi ve uygulamasıdır.Bu şekilde yol alırsanız öğrendiğiniz şeyi kesinlikle unutmazsınız.

    Sorunuza gelecek olursak aslında bu sorun yaratacak bir olay değil.Bu şekilde de bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.Tek sorun işlemci modelinizi göremeyecek olmanızdır.Bunun sebebi de BIOS versiyonunuzun güncel olmaması.Taktığınız işlemci büyük ihtimalle kullandığınız BIOS sürümünden daha yeni olduğundan BIOS işlemcinizi tanıyamıyor.Yani fiziksel olarak görevini yapsa da isim olarak ne olduğunu bilmiyor.

    Bu yüzden sizin BIOS sürümünü güncellemeniz ve işlemcinizin modelinin de BIOS tarafından tanınabilir hale gelmesi gerekiyor.

    BIOS nedir?

    BIOS bilgisayarınızı ilk çalıştırdığınızda çalışan, anakart logosunun, ardından sistem açılmadan önce ekranda gördüğünüz bazı donanımsal değerlerin gözükmesini sağlayan bir yazılımdır.

    BIOS tüm bilgisayarda vardır ve ROM adı verilen silinemeyen bir bellekte bulunur.Bu bellek türünde kaydedilen veriler bilgisayar kapansa dahi silinmez ve kayıtlı kalır.Eğer böyle olmamış olsaydı BIOS ta yapılan değişiklikler her açılışta tekrar yapılması gerekirdi.

    BIOS yazılımı bilgisayarın donanımı ile bilgisayar arasındaki bağı oluşturuyor.BIOS donanımlara gerekli komutlar vererek nasıl hareket edeceklerini söylüyor.BIOS olmasaydı bu donanımlar tek başlarına hiçbir işlem yapamazlardı.Yani ruhsuz bir insan gibi olurlardı :).Örneğin anakart,harddisk,ram gibi birçok donanım BIOS ile birbirleriyle bir bütün haline geliyor ve bilgisayarı oluşturuyor.Yine aynı şekilde BIOS ile harddisk aygıtı üzerinden önyükleme yaptırılarak işletim sistemi başlatılıyor.

    • Diğer taraftan BIOS ile anakart üzerinden ayarlar yapılabiliyor.
    • Donanımlara gidecek voltaj değerlerini ayarlıyor.
    • Bilgisayarın başlamasında hangi aygıtın öncelikli olduğu ayarlanabiliyor.

    BIOS güncellemesi ne işe yarar?

    BIOS güncellemesinin ne işe yaradığını açıklamak için üreticinin web sitesinde yazan güncelleme ile gelen değişikler bölümüne bakablirsiniz.

    Kısaca BIOS güncellemesi ile;

    • Sistem kararlılığı arttırılır.
    • USB veya bazı donanımların bilgisayarda yaşadığı uyuşmazlık sorunları giderilir.
    • Yeni işlemcilere ve bazı donanımlara destek verilir.
    • Bazen voltaj gibi düzensizlik verebilecek olaylar düzeltilir.

     

    Umarım tüm sorularınıza yanıt olabilmiştir :)

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    8 yıl önce cevaplandı

      0

      Çok açıklayıcı bir yazı oldu Hocam. Elinize sağlık umarım bir çok kişi bu yazıdan faydalanır...

      Teşekkür Ederim...

      selcukulusal selcukulusal (32)
      8 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol