AMP (Accelerated Mobile Pages) nedir?

0

AMP nedir?

AMP ne işe yarar?

AMP (Accelerated Mobile Pages) nedir, ne işe yarar?

alattin alattin (16984)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    AMP (Accelerated Mobile Pages) Nedir, ne işe yarar?

    AMP, hızlandırılmış mobil sayfalar anlamına gelir. AMP, mobil cihazların web sitelerini daha hızlı yükleyebilmesi için bazı standartlar sunar.

    AMP basitçe, web sayfalarının mobil için düzenlenmiş, daha hızlı yüklenen, hafif versiyonlarını oluşturmak için kullanılır.

    AMP temel olarak 3 parçadan oluşur:

    • AMP HTML
    • AMP JS
    • AMP Cache

    AMP'nin amacı içeriğinizi olabilecek en hafif şekilde ziyaretçilerize sunmaktır. Bu sebepten AMP sayfalarında tüm HTML etiket özelliklerini ve Javascript kütüphanelerini kullanamazsınız. AMP bazı HTML etiket ve özniteliklerinin kullanılmasını yasaklar. Örneğin AMP sayfalarında resimler <img> etiketi ile değil <amp-img> etiketi ile yerleştirilmelidir.

    AMP sayfalarının çalışma mantığı da farklıdır. AMP sayfaları normal web sayfalarında olduğu gibi web sitesinin olduğu sunucudan dağıtılmaz. Google AMP Cache sunucuları AMP sayfanızın bir kopyasını işleyerek kendinde tutar ve AMP sayfasına istek geldiğinde buradaki önbellekten ziyaretçinize bunu sunar.

    Bu web sayfanızın AMP sürümünün ziyaretçinize çok daha hızlı şekilde iletilmesini sağlar.

    AMP HTML,  performans için bazı kısıtlamalar getirilmiş HTML sürümüdür. AMP'nin kendine has etiketlerini ve standart HTML etiketlerinde bazı kısıtlamaları içerir.

    AMP JS, AMP sayfalarının daha hızlı oluşturulmasını sağlayan bir javascript kütüphanesidir. AMP sayfasına doğrudan link ile eklenir.

    AMP Cache, AMP HTML dosyaları Google sunucularında tutulur. Web sitenizde bulunan bir AMP sayfasına istek geldiğinde bu istek Google sunucularındaki AMP ön belleği üzerinden karşılanır.

    Bir web siteniz var diyelim. Bu web sitenizde normal HTML ve AMP HTML sayfalarınız varsa Google üzerinden yapılan aramalarda, mobil cihazlardan gelen kullanıcılar AMP sayfalara yönlendirilir.

    Normal HTML sayfası ile AMP HTML sayfası arasındaki bağlantı, web sitenizin normal sürümündeki sayfa içine konulan 

    <link rel="amphtml" href="https://uzmanim.net/amp/soru/windows-7-e-yapisina-tarayici-kurmak/89814">
    

    linki ile gerçekleştirir. Normal sürümü inceleyen Google botu bu etiketi gördüğünde sayfanın AMP HTML sürümünü de tarayarak indeksler. Bu tarama sırasında AMP sayfalarının geçerli bir AMP sayfası olması gerekir. Aksi takdirde Google bu AMP sayfaları ile ilgili Search Console üzerine hata raporu oluşturur.

    alattin alattin (16984)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol