Anakarttan gelen çıtırtı sesi ve ekran kartı fanının tam dönememesi

0

Selam arkadaşlar MS - 7387 anakartımda takılı olan GT220 ekran kartım var ve normal şartlar altında 1 gb ram ile kullanıyorum. 
Diğer ram slotuna 1 gb 667 mhz ram daha takınca (iki ram de 1 gb ddr 667 mhz) ya anakarttan yada ekran kartından elektrik kaçağı varmış gibi çıtırtılar geliyor. Ancak diğer ram i çıkarınca bu çıtırtı duruyor. Aynı zamanda ekran kartı fanının dönüş hızında bi düşüş farkettim gözle görülür durumda. Ekran kartının fanı tam hızlanmaya başlayacakken bi çıtırtı geliyor ve fan hızı yeniden düşüyor aynı zamanda ekranda görüntüde bozulmalar meydana geliyor (belirgin değil, titreme gibi) ancak sonradan taktığım ram i çıkarınca çıtırtı gidiyor görüntü düzeliyor ve fan hızlanıyor. RAM lerin ikisinide sıra sıra tek slotta test ettim ikiside sorunsuz çalışıyor ancak iki rami birden çalıştırdığımda yazdığım sorun meydana geliyor. Nedeni veya çözümü ne olabilir arkadaşlar?

alpucr1 alpucr1 (9)
7 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    0

    Çıtırı genelde kısa devre, bir devre elemanını çok ısınmasından kaynaklı şişme gibi durumlarda ortaya çıkar. Her şekilde de donanım sorunu olduğu aşikar.  Ses gerçekten RAM'den mi geliyor bunu iyi anlamak lazım.

    Fakat bir şekilde power suply sorunu da olabilir. RAM normalde çok güç harcamaz. Aklıma ilk gelen diğer RAM'i taktığında güç tüketimi artıyor ve sorun oluşturuyor gibi geldi. Bu düşük de olsa bir olasılık.

    murat murat (12492)
    7 yıl önce cevaplandı

      0

      Düşük ihtimalle power suply problemi olabileceğine katılıyorum ama RAM problemi ihtimaline hiç katılmıyorum. "Çıtırtı" olarak ifade edilen ses mekanik özellikte bir sestir (ısınma ile alakalı ses ya hiç olmaz yada dışarıdan duyulabilecek gibi bir ses olamaz) ve RAM'den bu şekilde ses gelmesi mümkün olmaz, zira bu donanım mekanik özellikleriyle çalışan bir eleman veya bir parça değildir.

      Ama fan problemi olabilir. Belki çift RAM ile birlikte fan tam performans çalışma gücü elde ediyorda fiziksel problemi sebebiyle yüksek devirli çalışmasında bu sesleri çıkarıyorsa.. Bence ilk olarak başka bir fan ile test edilmeli ve sonuca göre hareket edilmelidir. Bu arada yinede kesin emin olabilmek için bahsedilen RAM' lerin her ikisi birlikte olmak üzere paşka PC'de test edilebilir.

      Eğer donanımsal tetkik ve araştırmalar ile yapılan testlerden bir sonuç alınamazsa, yazılımla alakalı problem ihtimalleride düşünülebilir. Bunun içinde Sistem Geri Yükleme kullanlarak problem öncesi bir zamana geri dönülmesi denenebilir:

      Sistem Geri Yükleme nedir, nasıl yapılır? (tıkla)

      temmuz temmuz (12505)
      7 yıl önce cevaplandı

        0

        Ses ekran kartından geliyormuş, dediğim gibi fan tam devirde dönmeye çalışınca oluyor güç tüketimi ile alakalı olup olmadığını doğrulamak için 1 fan (Kasa fanı) ve DVD okuyucuyu psu dan ayırdım. Ancak aynen devam etti. RAMleri çıkarıp taktım iyice çıtırtı gitti ama bu seferde 2 tam aynı anda takılı olursa bazen hiç bazen 1 saat bazende açılır açılmaz bilgisayar mavi ekran veriyor. Tek ram kullanınca yine sıkıntı yok. Bu arada anakartım max 4 gb destekliyor ben 2x1 gb yapmaya çalışıyorum. İkiside 667 mhz lik ddr2 RAM'ler.

        alpucr1 alpucr1 (9)
        7 yıl önce cevaplandı

          üyelik gerektirir

          Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

          Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
          uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol