Android'de internette dolaşırken çıkan "tablet çöktü" mesajı nedir?

0

Telefonumda yabancı bir siteye girdiğimde, bir şeye tıkladığımda falan "tablet çöktü" yazıyor. Altında da "sayfa yüklenirken bir hata oluştu" diyor. Onun altında ise mavi renkte bir buton var ve "sayfayı tekrar yükle" yazıyor. İnternette bunun bi' reklam olduğunu falan gördüm. Üstelik direkt ya da yada 2-3. tıklamada gelmesi şüphe çekiciydi. Ama sayfayı tekrar yükle butonuna basmadım direkt YouTube'dan linke girdiğim için çarpı kısmından kapattım. Tekrar aynı siteye girmeyi denediğimde yine aynı şeyler oldu.  Ayrıca bunun telefona yüklenen bir uygulamadan kaynaklanabileceğini de gördüm. (Telefonum: Samsung Galaxy S7 Edge)

Sorun nedir ne yapmam gerekiyor? Bu bir virüs müdür yoksa sadece o siteye girince çıkan bir pop-up'tan mı ibarettir? Üstelik çıkması da aniydi. Yani aniden çıkıyordu.

selocan787 selocan787 (107)
6 yıl önce sordu

  • Özelden konuya bakmamı istemişsin ama daha öncede belirtmiştim herhalde, ben telefon-tablet'ten çok anlamam. Bunları @farurhenho ve @ismailsarp'a sorsan daha iyi olur. Onlar bu konularda daha çok ilgili ve bilgililer. Fakat bundan sadece bu arkadaşlar yardım edebilecektir anlamı çıkmaz. Başka uzmanım.net üyeleride konu hakkında bilgi sahibi olabilirler ve sana yardım edebilirler. Kolay gelsin :) temmuz 6 yıl önce

Toplam 2 Cevap


1

Bu tarz uyarılar kullanıcıları aldatmaktan başka hiçbir şey değildir. Telefon veya tabletin çökse ekranda hiçbir zaman "telefonunuz/tabletiniz çöktü" gibi bir mesaj belirmez. Çökmek dediğimiz şey kısaca cihaza gereğinden çok fazla yüklenilmesi ve bunun sonucunda cihaz yazılımının kullanılamaz hale gelmesidir. 

Açıklamanda belirttiğin durumlarla karşılaşanların tek yapması gereken şey o mesajlardaki hiçbir linke, butona tıklamamak ve direkt olarak mesajı kapatmaktır. Herhangi bir linke tıklamadığın sürece tehlike arz etmez. Fakat yine de için rahat değilse Malwarebytes, Avast gibi başarılı antivirüs yazılımlarının mobil uygulamalarını indirip telefonunu taratabilirsin. 

Malwarebytes Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.malwarebytes.antimalware&hl=tr

Avast Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.avast.android.mobilesecurity&hl=tr

Bunlarla tarattığında herhangi bir sorun bulunmadıysa endişe etmene gerek yoktur. Sen kullanıcı olarak girdiğin her türlü siteye, gelen her türlü mesaja/maile dikkat et. Özellikle her önüne gelen sitelere kullanıcı adı ve şifre gibi özel bilgilerini verme.

omercik omercik (9418)
6 yıl önce cevaplandı

    2

    Bir web sitesinde gezinirken karşına "tablet çöktü" gibi bir mesaj gelirse bunu dikkate alma.  Bu tür tablet çöktü gibi mesajlar fake mesajlardır. 

    Bu tablet ya da telefonunda virüs var anlamına gelmiyor. Kullanıcıları bu sahte mesajlar ile kandırıp yazılım yükletmeyi amaçlıyorlar. Bu tür mesajlar gelirse dikkate almayın. Daha önceden de Bataya çöktü veya virüs tespit edildi gibi iki farklı mesaj  ile kullanıcıları kandırmaya çalışıyorlardı.

    Basit yazılımlar ile siteye giren kişinin telefon veya tablet üzerinden geldiği tespit edilebiliyor. Buna göre pop-up pencereler açılıyor.  Bu çoğu zaman girdiğiniz siteden kaynaklanmıyor. O sitede bulunan reklamlardan kaynaklanıyor.  

    hakan hakan (15409)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol