Arkadaşımla kurduğumuz sitenin sadece fikri benden çıkmış olsa site kimin olur?

0

(Bu soru linkteki soruyla ilişkilidir: http://uzmanim.net/soru/tum-dunyanin-uye-olacagini-iddia-ettigim-bir-site-fikrim-var-ne-yapmaliyim/72413)

Diyelim ki Ali adında güvendiğim biri var. Ona detaylarıyla fikrimi, hayallerimi anlattım, aklına yattı, güvendiği bi kaç kişiyi topladı ve projeye başladık. Renk seçimine kadar her fikir benden çıkıyor, benim yazılı-görsel tasvirlerime göre yazıyorlar siteyi. En çok işi de Ali yapıyor. Ben de bi kenarda durup şuraya şunu ekleyin şuradan şunu çıkarın vb.. talimatlar veriyorum sadece, bilgisayara elimi hiç sürmüyorum. Parasal katkımın da olmadığını ya da çok az olduğunu varsayalım. Sonuçta site bitiyor aferin dostlar tam istediğim gibi oldu diyorum … (...)’da oluyor ve site ünlendi. Merak ettiğim şu, sitenin kurucusu kim? Ali mi? Ben mi? Mark Zuckerberg, Jack Dorsey ... gibi bilinen hangimiz olduk?

gizliuye gizliuye (3)
7 yıl önce sordu

    Toplam 6 Cevap


    0

    Resmi evraklarda site kimin üstüne ise site o kişinin olur normal şartlarda arkadışın sözlü olarak sana ortağız diyebilir fikir senindi manevi olarak çok katkıda blundun diyebilir o arkadaşının insatifine kalmış birşey

    şöyle bir anlaşma yapabilirsin fikir benden maliyet senden resmi olarak ikimizde aynı şartlarda ortağız dersiniz en başından sonunda başın arımaz kabul etmessede artık aranızda

    candan candan (4301)
    7 yıl önce cevaplandı

      0

      @candan haklı. Yasal olarak alan adı kimin üstüne kayıtlıysa site onundur. Böyle bir işe başlayacaksan sözleşme yapmadan başlama. Sonradan çok başın agrır.

       

      hakan hakan (15409)
      7 yıl önce cevaplandı

        0

        Bir web sitesinde alan adının kimin adına kayıtlı olduğu çok önemlidir. Bir o kadar önemli olan yine projenin kaynak kodudur.  Proje hayata geçtiğinde içindeki veriler yine kritik önem taşır. 

        Bu tür konularda dostluğa pek itibar etme. Projenin başında kimin ne kadar ortalıllığı ve hakkı var bunu bir sözleşme ile belirleyin. Yoksa sen fikri verdiğinle kalırsın. 

        Ha arkadaşların çok güvenilir olabilir. Fakat proje başarılı olup para kazanmaya başlarsa o zaman dostu düşmanı tanırsın :)

        Elbette güvenebileceğin insanlar var. Fakat iş hayatında güven üzerine çalışmak çok doğru değil. Sözleşme ile herkesin projedeki payının belirlenmesi şart. 

         

        alattin alattin (16984)
        7 yıl önce cevaplandı

          0

          Merhaba Bu Konuda Öncelikle Sitenin Tamamen Kendi Hakimiyetiyle Yapan Kişi Sitenin Asıl Sahibi Olur

          Şimdi Sen Birşey Ekledin Oda Birşey Ekledi Bu Tamamen Senin Olduğu Anlamına Gelmez 

          Alanadında Servislerinde Senin İsmin Yazabilir Ama Yazılım Alt Yapsını Kim Yaptıysa O Sitenin Yazılımında Sorumludur.

          Ama Site Ve Alan Adı Kime Aitse Sitenin Asıl Sahibi Oldur Yazılımı Bir Kenara Bırak Site Boş Olduğu Düşün Ozaman Site Tamamen Sana Aittir Arkadaşın Birşeyler Ekledi Ve Sana Fikrini Sundu Bunun Onun Olduğu Anlamına Gelmez Sadece Editör Anlamına Gelir Ama Sen Her Ne Olursa Olsun Asıl Sahibi Sen Gözükürsün.

          1. Sahibi
          2. Yönetici
          3. Editör
          4. Yazılımcı

          Şöyle Olursa Siteniz Çok İlerledi Ve Bu Sefer Hisse Sahibi Olarak Düşüne Bilirsin Sözleşme İle Site Sahibi Olabilir

          Ve Senin Hissen %51 Onun Hissesi %49 Gibi Düşün O Kişi Siteye Satamaz Ve İlkeleri Bozamaz Çünkü Hissenin %51 Senin Olduğu İçin Senin Bozma Şansın Var.

           

          bycingelss bycingelss (-49)
          7 yıl önce cevaplandı

            0

            Aslında bu sorunun değişik cevapları olabilir.Bu biraz da kişilerin vicdanlarına kalmış gibi.Senin senaryonda fikir ve düşünce tamamen sana ait, ancak fikirin ve düşüncenin alt yapısını sağlayanlar Ali ve arkadaşları.İkinizde bu durumda olmazsa olmaz bir ikili gibisiniz.Sen olmadan fikir ve site olmuyor, diğerleri olmadan sitenin altyapısı hazırlanamıyor.Yani birbirinize bağlısınız.Ali ve arkadaşları senin planını hayata geçiriyorlar. Ancak ali ve arkadaşları planını hayata geçirirken, planın çok iyi olduğunu ve ileriye dönük olduğunu fark ettiklerinde eğer vicdanlarına yenilirlerse, planını öğrendikleri için tüm işin geri kalanını kendileri halledebilirler.Biz işi bırakıyoruz diyerek senden ayrıldıktan sonra planını isterlerse hayata geçirebilirler. Ayrıca site ileride tuttu diyelim ve trafiği de gün geçtikte arttı, belirli bir kitlesi oldu.Sitene bir özellik eklemek istediğinde veya var olan bir özelliği değiştirmek istediğinde, Ali ve arkadaşlarına yeniden ihtiyacın olabilir. Kısacası her durumda beraber olacaksınız.Siteyi yaptıktan sonra diğerlerini kenara bırakıp siteyi kendine çevirmen de bu durumda sorun çıkartacaktır.

            Kısacası yola çıkacağın kişileri çok iyi seçmen lazım ve hocalarımızın dediği gibi sözleşme yapman lazım.

            ismailsarp ismailsarp (6010)
            7 yıl önce cevaplandı

              0

              Tüm cevaplarınız için teşekkür ederim.

              gizliuye gizliuye (3)
              7 yıl önce cevaplandı

                üyelik gerektirir

                Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

                Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
                uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol