ASUS ROG G75VW kendine kendine kapanma sorunu

0

Evet arkadaşlar eskimeyen bir sorun: Bilgisayarım kendi kendine kapanıyor! Daha bugün bakımdan geldi, gözümün önünde 4 saat süren temizliğin ardından bilgisayarım hala kapanmaya devam ediyor. League of Legends full grafikte 250 FPS alıyorum. Bazen ilk açtığımda, bazen 2 oyun sonra kapanıyor. Ayarları en düşüğe getirip FPS'i 60'a sabitlesem bile sonuç aynı. Sizce sorun ne olabilir? Lütfen ısınmadan dolayı oluyordur demeyin, her parçası tek tek temizlenip takıldı, Cooler Master marka termal macun sürüldü. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler..

serhanb serhanb (1)
6 yıl önce sordu

  • bu bilgisayara sag tikla "özelikler" .sol taraftaki menude "gelismis system ayarlari" baslangic ve kurtarma satirinin hizasindaki "ayarlar" otoyeniden baslat tikini kaldir ,bende ise yaradi umarim isine yarar kadir03 6 yıl önce
  • Teşekkür ederim hocam yazdığın için sorunum çözülmedi ama olsun :) serhanb 6 yıl önce
  • benim laptopum ASUS ROG G752VS-XS74K ayni sorun vardi ,bu sekilde cozdum ,gicik bir sorun insallah cözersin kadir03 6 yıl önce
  • Aynen hocam kırıp atıcam valla az kaldı tam oyunun ortasında çat diye kapanıyor bide bazen kaydetmiyorum oyunun heycanından taaaa en baştan aynı yeri oynamak o kadar sinir bişey ki serhanb 6 yıl önce

Toplam 2 Cevap


0

Bilgisayarı temizletmek demek ısı sorununun kesin çözümü demek değil. Öncelikle bunu aklından çıkartma.  Pek çok arkadaş temizliğin kesin çözüm olduğunu düşünüyor. Hayır bilgisayarı temizletmek, termal macunu yeniletmek ısı sorununu kökten çözmez. Sorunun kaynağı fanda olabilir.

Bilgisayarın belirli bir süre sonra kendi kendine kapanıyorsa bunun bir kaç sebebi olabilir:

  1. Isı sorunu (sen demeyin demişsin ama ben yazıyorum):  Yukarıda yazdığım gibi temizlemek ısı sorununu azaltabilir fakat kesin sonuç vermeyebilir. Neden? Çünkü senin fanın devir kaybetmeye başladıysa, daha az dönecektir. Örneğin dakikada fan 10 bin tur atıyorsa zamanla bu tur sayısı azalır. Toz, kir, donanım önrünün dolması devir kaybına sebep olur. Bu sefer dakikada 5 bin tur atmaya başlar. Sen temizletsen de termal macunu değiştirsen de artık bir faydası olmaz. Çözüm: İşlemci fanı değiştirilir. Sorun ısıdan mı kaynaklanıyor bunu anlamanın yolu basit.  Kasanın kapağını aç ev tipi bir vantilatörü al ve sürekli anakarta üflet. Varsa evde klima çalıştır ve ortam ısısını düşür. Ortam ısısı düştüğünde senin bilgisayar 4 değil 10 saat sonra kapanıyorsa sen ısı sorunu yaşıyorsun demektir.
  2. PSU sorunu: Power Suppy yani güç üniten yetersiz geliyor / sorun çıkarıyor olabilir. Bu durumda farklı bir PSU ile bilgisayarını test edebilirsin.

Bunlar bilgisayarım kapanıyor sorununda en çok karşımıza çıkanlar. Elbette istisna durumlarda var. Bazen hiç beklenmedik şekilde anakart sorunu buna sebep olabilir ama çok düşük bir ihtimal. Dediğim gibi sen ilk ısıdan şüphelen. Sonra PSU'yu test et.

Burada son dönemde dikkatimi çeken bir durum var. @temmuz gibi üstadlar sürekli öneriler veriyor fakat kullanıcılar nedense ya yazılanları tam anlamıyor ya da üşendiklerinden önerileri yerine getirmiyorlar. @temmuz örneği vermemdeki sebep onun bir kaç yazışmasına denk gelmem. Kullanıcınında inatla bildiğini okuması.

@serhanb tabi örneğim sen değilsin aklıma gelmişken yazdım.  

Bizler belki yüzlerce defa benzer sorunlarla karşılaşıyoruz. Tecrübe ediniyoruz. Bu sebepten bazı konularda ısrarcı oluyoruz. Ben de isterim "şuraya gir buraya tıkla, sorun çözülsün" demeyi fakat her zaman yazılımla çözüm bulunmuyor.

murat murat (12492)
6 yıl önce cevaplandı

  • Hocam öncelikle yazdığın için teşekkür ederim. Makinem laptop ve 5 senedir kullanıyorum bu sorun olmadan önce Oyun oynarken fanlardan fön makinesi gücünde sıcak hava çıkıyordu. Üniversitedeyken makinenin arkasına geçip ısınan arkadaşlarım vardı :D hiç bir kapana sorunu yoktu. Suanda ise bilgisayar ısınmadan kapanıyor fanlar soğuk üflüyor bigisayarın sıcak hiçbir yeri yok. İsterdim ki ısınmadan kapansın gerçekten bak ne olduğunu bilirdim en azından :D bugün gittim yeni adaptör aldım ve çok zor buldum 19V 9.5Amper. bilgisayarım 5 saat çalıştı düzeldi diye arkadaşları aradım akşam içmeye gelicekler. bilgisayarın başında halay çekicektik. taki 5dk önceye kadar yine kapandı. 100tl adaptöre verdim 150tl Temizlemeye 250tl masraf yaptım sonuç 0 :( serhanb 6 yıl önce

0

Core clock'u 620 mhz den 550 mhz ye çektim şuana kadar kapanmadı. Ama bilgisayara ne gibi etkileri olur bilmiyorum.

serhanb serhanb (1)
6 yıl önce cevaplandı

    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol