Ayrılabilir bant genişliğini sınırla nedir? Download hızımı arttır mı?

0

Youtube'de Download hızlandırma ile ilgili bir video izledim. Burada  gpedit üzerinden Ayrılabilir bant genişliğini sınırla değerini %0 yaptırıyor ve Windows'un indirmeleri sınırlandırdığını bu ayarı %0 yaptığında internet indirme hızının çok daha iyi olacağını söylüyor.  Bu doğru mu? Ayrılabilir bant genişliğini sınırla nedir? Bu ayarın değeri ne olmalıdır?

Anonim Anonim (156)
2 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Ayrılabilir bant genişliğini sınırla özelliği pek çok kişi tarafından yanlış anlaşılan ve yanlış bilgiler verilen bir ayar.

    Ayrılabilir bant genişliğini sınırla ayarı Windows XP işletim sisteminden beri var ve genel kanı bu ayarı %0 yaptığınızda Windows internet trafiğinin %100 kullanılabilmesine imkan tanır. Bu bilgi yanlıştır. Windows zaten uygulamaların ağ trafiğini %100 kullanmasına izin verir. Herhangi bir kısıtlama uygulamaz.

    Yani Ayrılabilir bant genişliğini sınırla ayarını hiç değiştimezseniz bile download hızınız ne ise onunla indirme yaparsınız. Windows 7, Windows 8, Windows 10, Windows 11 size bir kısıtlama, limit uygulamaz.

     

    Windows QoS Paket zamanlayıcı adında bir özelliğine sahiptir. Bu özellik Windows XP'den heri her Windows işletim sisteminde var. Bu özellik belirli bir internet trafiğine öncelik verme özelliği olarak açıklanabilir. Mesela Windows 10 işletim sisteminde QoS özelliği Yüksek Öncelikli bazı ağ görevlerine, ağ genişliğinizin belirli bir bölümünü rezerve eder.

    Windows varsayılan olarak ağ genişliğinizin %20'sini yüksek öncelikli görevlere ayırır. Fakat bu %20'nin sürekli rezerve şekilde tutulduğu anlamına gelmez.

    Herhangi bir uygulama yüksek öncelikle ağ trafiği kullanmak istemiyorsa o an bant genişliğinin %100'ü sizin emrinizdedir.

    Örnek vermek gerekiyorsa: Bilgisayarınzda antivirüs yüklü. Bir yandan da oyun indiriyorsunuz.  Antivirüs yüksek öncelikliyse ve siz indirme yaparken kendinizi güncellemesi gerekiyorsa, indirme yaparken ağ genişliğinizin %20'si ona ayrılır kalan %80 sizin emrinize verilir.

    Burada dikkat etmeniz gereken %20 sürekli rezerve değildir. İhtiyac olduğunda rezerve edilir.

    Kısaca Ayrılabilir bant genişliğini sınırla ayarını değiştirmeye gerek yoktur. Hatta yararınız için Ayrılabilir bant genişliğini sınırla ayarı varsayılan değerde kalmalıdır.

    alattin alattin (16984)
    2 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol