Bilgisayar açılışta direkt BIOS'a giriyor

0

Arkadaşlar merhaba.

Bir arkadaşımın yanındayım, PC'den biraz anladığım için beni çağırdı. İlginç bir durum var. Bilgisayar açılırken bios açılıyor. Normalde Windows başlaması gerekirken biz hiçbir şey yapmadan doğrudan BIOS ekranı geliyor.

Sizce sorun ne olabilir? Bilgisayar açılışında BIOS'a girme sorununu nasıl çözerim?

alivecan alivecan (337)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    2

    senin vesilenle uzun uzun bilgisayar neden doğrudan BIOS'a girer tek tek açıklayayım.

    Bilgisayar açılışta doğrudan BIOS'a giriyorsa bunun farklı sebepleri olabilir:

    Çözüm 1: BIOS'a giriş tuşuna basılı kalmış olabilir

    İlk kontrol etmen gereken klavye. BIOS'a girmek için genelde DEL, F2, F10 gibi tuşlar kullanılır. Bu tuşlardan sende hangisi BIOS'a girmek için kullanılıyorsa o tuşu kontrol et, basılı kalıyor olabilir. Elinde bir kaç kez sert bir şekilde bas. Klavyeyi ters çevirip, arkasından elinle hafifçe (gerçekten hafifçe) vurabilirsin. Bu sorunu çözecektir.

    Çözüm 2: BIOS pili bitiyor bu sebepten BIOS sıfırlanıyor olabilir

    Bilgisayarın BIOS pili zayıfladıysa o zaman bilgisayar her kapandığında BIOS bilgilerini unutuyor ve açılışta tekrar setup ayarlarını yapmanı istiyor olabilir. Bu durumda BIOS üzerinden tarih saat gibi ayarları kontrol etmelisin, BIOS bu verileri doğru tutuyorsa BIOS pili sağlam demektir. Ama her seferinde bu veriler sıfırlanıyorsa o zaman BIOS pilini değiştirmen gerekir.

    Çözüm 3: BIOS pili bitiyor bu sebepten BIOS sıfırlanıyor olabilir

    Bilgisayarın BIOS pili zayıfladıysa o zaman bilgisayar her kapandığında BIOS bilgilerini unutuyor ve açılışta tekrar setup ayarlarını yapmanı istiyor olabilir. Bu durumda BIOS üzerinden tarih saat gibi ayarları kontrol etmelisin, BIOS bu verileri doğru tutuyorsa BIOS pili sağlam demektir. Ama her seferinde bu veriler sıfırlanıyorsa o zaman BIOS pilini değiştirmen gerekir.

    Çözüm 4: Bilgisayara / klavyeye bir sıvı teması oldu mu?

    Eğer klavyeye bir sıvı dökülmesi olduysa bu sorun oluşturabilir ve klavye içerden kısa devre olmuş bu sebepten, BIOS'a girme tuşu sürekli basıyor olabilir. Bu durumda çözüm için yeni bir klavye şart.

    Çözüm 5: BIOS ayarları hatalı olabilir

    Eğer bilgisayar açılışta direkt bios'a gidiyorsa BIOS ayarları hatalı olabilir. Bu durumda BIOS varsayılan ayarlarını yüklemeyi deneyebilirsin. Load BIOS defaults gibi bir seçenek olmalı. Bu seçeneği seçerek BIOS varsayılan ayarlarını yükleyebilirsin.

    BIOS üzerinde ilerlemeyi ok tuşları vrya F5, F6 gibi tuşlarla yaparsın. Bunlar ekranın altında sana gösterilir. BIOS varsayılan ayarlarını yükledikten sonra çıkış yaparken F10 gibi bir tuşa basarak ayarları kaydetmeyi unutma.

    Çözüm 6: Asus laptop BIOS ayarları sorunu

    Asus gibi bir laptop kullanıyorsanız ve bilgisayar hemen açılışta BIOS'a giriyorsa, sorun LAUNCH CSM ayarının disable olması olabilir. CMS (Compatibility Support Module) yani uyum destek modülüdür. UEFI bioslarda  legacy BIOS modunda açmaya yarar.

    1. BIOS altonda BOOT seçeneğine gelin.
    2. BOOT içindeki  LAUNCH CSM seçeneğini Enable yapın.
    3. Eğer bu seçenek aktif değilse SECURITY bölünüden bir değişiklik yapmak gerekecek. Bu bölümdeki SECURE BOOT CONTROL yani güvenli açılış kontrolünü  Disable yapın. 
    4. Ayarları kaydedin.

    Bu ayarlar Asus laptoplar için geçerlidir. Asus laptop açılışta direkt BIOS'a giriyorsa deneyebilirsiniz.

    Bunlar dışında başka anakarta ve BIOS modeline özgü hatalar ve sebepler olabilir. Bu durumda anakart veya laptop modeli verirsen sorun neden kaynaklanıyor araştırabilirim. Bir de BIOS'a girmeden önce ekranda bir hata mesajı veriyor mu buna bakmak lazım. Varsa hata mesajını da yazarsan çok iyi olur.

    murat murat (12492)
    5 yıl önce cevaplandı

    • abi çok teşekkür ederim. ben sorunu buldum. klavyeye kola dökmüş f2 tuşu yapışıp kalıyor. sorun buymuş. alivecan 5 yıl önce
    • neyse başkası faydalanır artık. uzun uzun yazdım olası sebepleri. sağol geri bildirim için. @alivecan murat 5 yıl önce
    • emeğine sağlık güzel paylaşım olmuş. hakan 5 yıl önce
    • eyvallah dostum @hakan murat 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol