Bilgisayar kapalıyken fişini cekmek Bios piline zarar verir mi?

0

Öncelikle herkeze merhabalar, ben bir yerde yazı okumuştum ve o yazıda bilgisayarın fişini çekmek (kapalıyken) bios pilini bitirdiğini yaziyordu  ve bende hep bilgisayarımin fisini çekerdim gece yatarken bugünde biosumda çökme meydana gelmiş acaba bunun bir gerçeklik payı var mi? Kolay gelsin..

mustafakemal mustafakemal (1)
6 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Çok uzun vadede (senelerin geçmesi gibi hallerde) BIOS çökmez ama BIOS pili tükenebilir ve bunun sonucundada BIOS ayarlarında sıfırlama olur, sistem saati ve tarih ayarları tutmaz hale gelir, her PC açılmasında sıfırlanır, yeniden ayarlanması lazım gelir.

    Yani çok uzun zamanlı olarak PC şehir şebekesinden güç ile beslenmezse, anakart üzerinde bulunan BIOS pili giderek zayıflar, sonunda biter ve BIOS'u besleyemez hale gelir. Buda BIOS yazılımını bozmaz, bu manada çökertmez ama ayarlarının sıfırlanması ve ayar tutamaz hale gelmesine yol açar.

    Not: BIOS ayarlarının sıfırlanması -eğer BIOS'ta özel ayarlara ihtiyaç duyulmuyorsa- PC'nin açılmasında ve çalışmasında tarih ile saat ayarlarının tutmaması dışında bir probleme yol açmaz. Fakat saat ve tarih ayarlarının tutmaması zaten başlı başına bir problemdir, buna bağlı başka problemlerde oluşabilir. 

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

      0

      Bilgisayarın fişini her akşam çekmenin BIOS piline hiç bir zararı olmaz. Aksine faydalı bir alışkanlıktır. Fişten çekerek geçe olabilecek aşırı voltaj yükselmelerinden bilgisayarını koruyabilirsin. Voltaj oynamaları en çok gece saatlerinde gerçekleşir.

      Bios pilinin zarar görmesi için senin bilgisayar fişini çekmen ve 1-2 sene hiç fişe takmaman gerekir. Bu durumda BIOS pili tamamen boşalır.

      Bios pili de normal bir pildir. Doğal olarak çok uzun süre fişte kalmazsa boşalır, ama dediğim gibi bu bir iki gün fişte kalmadı diye olmaz. Çok daha uzun zaman olması gerekir.

      hakan hakan (15424)
      6 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol