0
Arkadaşlar bilgisayar kasamın içindeki HDD 2010 yılından beri kullanıyor fakat bu ayın başında bilgisayarımı bir gün açtığımda fark ettim ki ilk başta ekran kartı modelini markasını içeren bir ekran geliyor sonra da Windows başlatılıyor yazısından sonra siyah ekran gelip tekrar anakartın marka ve modelinin olduğu ekrana bu şekilde bir tekrarlama oluyor. Bios açılıyor, ayrıca Bios üzerinden bir bölümde, bilgisayarımdaki dosyalarada erişebiliyorum fakat bir türlü Windows masaüstünü açılmıyor. Geçmişte de bilgisayar bazen HDD'yi görmüyordu yani Bios'daki "Boot" kısımında 2. Sıraya düşüyordu HDD, ben onu tekrardan 2. Sıraya çıkardığımda problem çözülüyordu, bir de şu da oluyordu eklemem gerekirse, bilgisayar 40 Dk çalışıp direkt donuyordu hiç bir şeyi oynatamıyordun bende çözüm için HDD'yi anakarta bağlayan kablonun yerlerini değistirdim yani HDD'ye takılan ucunu anakarta, anakarta takılan ucu da HDD'ye takınca sorun düzelmişti. Anakart 2017 yılında değişti, HDD desen 2010'dan beri mevcut o yüzden yüksek şüphem var ömrünü yitidiğine dair. HDD ile anakartı birbirine bağlayan kabloda bir sorun olabilir mi pek ihtimal vermiyorum çünkü kablonun kolay kolay ömür problemi olmadığından ve çok risk alan bir yapıda da olmadığı için onda da bir şüphe duymuyorum pek açıkcası.
Yukarıdaki açıklamalarıma göre sizce sorun bilgisayarın hangi parçasında olabilir ?
Kendim sorunu tespit edebiliyorsam nasıl tespit edebilirim ?
Saygılarımla.
0
YKS sorusu gibi olmuş :)
Ben olsam önce elimde içindeki kablo bağlantılarını bir konrol ederdim. Oynayan, yerinden hafifce çıkmış bir kablo var mı ona bakardım. HDD, kablosu, anakarta gelen güç kabloları, ekran kartı, ram gibi tüm bileşenleri elinde önce bir yokla. Her şey tam yerine oturmuş görünüyorsa elinde Windows ISO dosyası yazdırılmış bir USB bellek varsa onunla bilgisayarı açmayı dene. Açıldıktan sonra Windows u onarmayı deneyebilirsin. Açıkcası bu tür sorunlarda "x bileşen şunun kaynağıdır" demek imkansız.
Windows bileşenleri belleğe yüklenirken belli ki sistem yeniden başlıyor. Sorumlusu HDD olabileceği gibi RAM de olabilir. Basit bir dosya sistemi arızası da olabilir. Bu sebepten önce onarım işlemini bir dene derim.
0
@alattin İçine Windows yüklü olan USB flash belleği PC'ye takdığımda ve bios'dan USB flash diski seçtiğimde böyle bir uyarı ile karşılaşıyorum: "this drive can only boot in UEFI mode. It can not boot in Bios/Legacy mode. If you want to boot this drive in Bios/Legacy mode, you should recreate it in Rufus using the following settings : Partition scheme MBR, Target system BIOS." Ne yapmalıyım bu durumda acaba ?
Saygılarımla.
Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol