Bilgisayar temizliği ne kadar süreyle yapılmalıdır?

0

Arkadaşlar ben yeni PC topladım, 8-9 ay oluyor. O gün kapağı kapattım, bir daha kasayı hiç açmadım. Şimdi yaz geldi, çok sıcaklar da var. PC temizliği, içini temizlemek şart mıdır? Eski bilgisayarımda kasayı ne zaman açsam hep bir sorun mutlaka olurdu. Açıkçası bunu da açmak istemiyorum. Ayrıca hani bilgisayarcılarda hava üfleme aleti olur. Ondan bende de yok.

Not: PC fişte hep takılı, çünkü WİFİ çalışıyor. Ama PC günde en fazla 10-15 saat çalışır..

yenu yenu (1)
5 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    1

    Şart değil. Fakat temizlersen daha iyi olur tabii ki. Normalde bir bilgisayarı 2 yılını doldurmadan temizlemen gerekmez. Ama temizlersen daha iyi olur.

    toprak34 toprak34 (2026)
    5 yıl önce cevaplandı

      0

      Kullanmaya, kullandığın ortam ve mekana, kullanma sıklığına bağlı. Birde itinalı kullanıp kullanmadığına.. Ayrıca PC'nin kalitesi ve yapım özellikleri, ile kirli tozlu ortamlarda kullanılmaya ne kadar müsait olmasına bağlı olabilir.

      Mesela benim son sahip olduğum, halen kullanmaya devam ettiğim PC'yi (laptop) satın almamın üzerinden üç sene geçti ve hemen hergün en az birkaç saat gibi bir sıklıkla / yoğunlukla kullanmama rağmen bırakalım iç temizlik yapmayı daha şimdiye kadar bahsettiğim PC'nin kapağını dahi söküp içini açmadım.

      Düşün ve kendi PC'in ile alakalı kararı kendin ver. Bunu yaparkende önce PC iç ısısını, işlemcinin sıcaklık değerlerini kontrol et. Eğer bu sıcaklık durumları normalin üzerine çıkmıyorsa bırak PC iç temizliğini, PC'nin kapagına dahi dokunma. 

      PC Normal peformans ile ve stabil olarak çalışıyorsa, herhangi bir problem yaşanmıyorsa neden PC'ye iç temizlik yapacaksın?! Bu ihtiyaç neden olacak?!

      PC'ler belli sürelerde temizlenir diye bir kural yok. İhtiyaçlar hasıl olursa bu yapılır. Yoksa fazladan uğraşılmış olur ve bu uğraş -tecrübesiz kullanıcılar için- ayrıca riskte oluşturabilir; temizlik yapmak isterken başka problemlerin ortaya çıkmasına yol açılabilir.

      Öyleyse önce PC'nin normal ve stabil olarak çalışıp çalışmadığını gözlemlemeli, değerlendirmelisin. Eğer problemler var ise ilk olarak yazılımla alakalı olabileceğini düşünerek (yada farz ederek) çözüm çabaları ararsın. Donanımsal problemler ile PC'nin ısınması daha sonra düşünülür. Bu,  yazılımsal problem çözümleriyle düzeltmenin sağlanamadığı hallerde akla gelir. Bu hallerde PC içi ısınmaların kontrolu için aida64 (tıkla) programı veya benzer fonksiyonlar gösteren başka bir program kullanılabilir.

       

      temmuz temmuz (12505)
      5 yıl önce cevaplandı

      • Hocam sadece o hava üfleyen ile tozları almak diyorum. yenu 5 yıl önce
      • Tamam, dikkatli bir şekilde yapabilirsin :) @yenu temmuz 5 yıl önce

      0

      Bilgisayarı yeni toplamışsın. Eğer çalıştırdığın ortam çok tozlu değilse 8-9 ay gibi bir süre için temizlik gerekmez.Bir de kasa temizliği için üfleme kompresör olmazsa olmaz. Ya da soğuk üfleyen bir saç kurutma makinası.

      PC içinde biriken genelde tozdur. Tozdan kurtulmanın en kolay yoluda üfleme makinası ile tozu kasadan uzaklaştırmaktır.

      hakan hakan (15424)
      5 yıl önce cevaplandı

      • Evet, dediğim hava üfleme makinesi ile içine tutmak.. yenu 5 yıl önce
      • @yenu kasayı açabilirsin. içine şöyle bir bak. Çok toz varsa o zaman temizlemeyi düşün. Yoksa hiç elleme. hakan 5 yıl önce
      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol