Bilgisayara sürekli format atmakla ömrü azalır mı?

1

Pc ye sürekli format atınca ömrü azalır mı? veya herhangi bir sorun meydana gelir mi? veya bilgisayarı yorar mı?

 

veysi2023 veysi2023 (149)
5 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    1

    Aslında her format attığında harddisk’e bir çizik atılıyor.

    Sürekli format atarsan Sabit Disk’in ömrü azalır yani eskisi gibi performans vermez. Bi nevi sürekli formatlamak harddiskin beynini karıştırır ve vermesi gereken performansı veremez duruma gelir.

    Bu sebeple format atılacaksa 6 ayda bir atmak daha ideal yahut yılda bir defa atılabilir. Ha şöyle bişey atıyorum acil durum oldu mecbur kalındı o zaman zaten son çare format atılacak.

     

    Ek olarak eğer Windows 10 kullanıyorsan Windows 10 sıfırlama işlemi yapman biraz daha yararlı olabilir tabii bunuda gerektiğinde kullanılmalı. ( sıfırlama formata göre ömür konusunda daha avantajlıdır )

    ybaskin34 ybaskin34 (1440)
    5 yıl önce cevaplandı

    0

    Cihazına uygun kaldırabileceği işleyeceği bir işletim sistemi kurarsan sorun olmaz. Örnek veriyorum orta düzey özelliklere sahip bir cihaza windows 10 kurar isen cihazınızın donanım birimleri bunu kaldırmaya zorlanır ve zorlandığı içinde zamanla ömürünün bitmesine yol açar. Hatta windows 7-8-10 farketmeksizin bu işletim sistemlerinde yüksek performans gerektiren oyunlar oynarsanız o bile donanım birimlerini yorarak ömürünün kısalmasına yol açabilir. 

    lucas77 lucas77 (199)
    5 yıl önce cevaplandı

      0

      Burada "sürekli" format atmaktan kasıt nedir aslında bunu belirtmen lazım. Örneğin 6 ayda  / yılda  bir format atıyorsan bu herhangi bir soruna yol açmaz. Ama haftada bir format atıyorsan bu diskin ömrünü kötü etkiler. 

      Burada önemli olan format sıklığı. Ortalama bir PC'nin 5 yıl ömrü var. Yılda bir format dersen toplamda 5 format, 6 ayda bir dersen toplamda 10 format eder ki bu hiç bir şeydir.  Herhangi bir sorun olmaz. 

      murat murat (12492)
      5 yıl önce cevaplandı

      • ben her haftada 1 format atıyordum, zararlı olduğunu öğrenince gerekli olmadığı zaman haricinde format atmam artık veysi2023 5 yıl önce
      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol