Bilgisayarı fabrika ayarlarına döndür sistemini kullanarak geri yükleme yapsam zararı ve faydası neler olur ?

0

Sistem geri yükleme bölümünde fabrika  ayarlarına  döndür  seçeneği  var .

 Bu seçeneği  kullanarak  geri yüklemeyi yapsam zararı   ve    faydası    neler   olur ?

Virüsler   gider mi   mesela ?

Ve bu fabrika durumuna  döndür   sistem geri yüklemesi gibimi oluyor yani bir geri yükleme tarihi seçip bilgisayarın işlemi kendi kendine bitirmesi mi    bekleniyor  ?

Yoksa   bilgisayarı   kullanan da     bir   şeyler mi    yapması mı    gerekiyor mu  ?

mat7 mat7 (336)
8 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Sen "Sistem Geri Yükleme" ile "Kurtarma" arabirim ve fonksiyonlarını birbirine karıştırıyorsun. Esasen Sistem Geri Yüklemede bir çeşit kurtarma (recovery) olmakla birlikte temel fonksiyonları ve sonuçları bakımından çok farklıdırlar.

    Bakınız Sistem Geri Yükleme nedir, nasıl yapılır? (tıkla)

    Kurtarma arabirimi (Windows 8/8.1 Fonksiyonudur, Charms Çubuğundan ulaşılır):

    Zaten bu fonksiyonlar için izlenen parametreler ve kullanılan arabirimlerde farklıdır. Ayrıca Sistem Geri Yükleme fonksiyonu çalışmak için herhangi bir gerece ve bir medyaya ihtiyaç duymazken Kurtarma arabiriminden çalıştırılan üç fonksiyon tercihinin üçüde çalışabilmesi için ya önceden sistemde oluşturulmuş bir kurtarma medyası (DVD'si) yada bir sistem yükleme medyası (işletim sistemi kurulum DVD'si) ihtiyacı duyar. Zaten Kurtarma, Sistem Geri Yükleme gibi sistemi önceden oluşmuş veya oluşturulmuş geri alma noktalarına geri alma şeklinde fonksiyon gerçekleştiremeyip ya mevcut dosyaları korumakla birlikte sistem yenilemesi yapar (1 No'lu tercih), yada sistemi tamamen sıfırlayarak yeniden kurulum yapar (2 No'lu tercih, fabrika ayarları) ve eğer önceden alınmış bir sistem imajı varsa o imajı geri yükleyerek (3 No'lu tercih) fonksiyon icra eder.

    Herhalde anlaşılmıştır. Bu arada fabrika ayarları bir çeşit sıfır kurulumdur ve sistemde önceden bulunma ihtimali olan tüm virüsler ile zararlı yazılımlar yok olur. Kurtarma tercihlerinden birincisinde virüs ve zararlılardan kısmen kurtulma şansı olabilirken ikinci tercihte bunlar tamamen yok olurlar. Çünkü üsttede belirttiğim üzere iki nolu tercih işletim sisteminin yeni baştan kurulmasını sağlar; PC'deki önce var olan sistemi ve tüm dosyaları tamamen siler.

    Dosyaların yedeklenmesi mevzusuna gelince bunun için sistem geri alma veya kurtarma gibi sebepler düşünmek doğru değildir. Elbetteki böylesi vaziyetler öncesi önemli datalar yedeklenmelidir ama sadece bu hallerde değil önemli datalar daima yedek alınmalıdır; bunu prensip olarak yapmak gerekir. 

     

     

    temmuz temmuz (12505)
    8 yıl önce cevaplandı

    • Emeğinize ve bilginize teşekkürler ... :) mat7 8 yıl önce
    • :) temmuz 8 yıl önce

    0

    Zararı olmaz. Geri yüklemek istediğiniz tarihi seçin daha sonra sizin bir işlem yapmanıza gerek yok. Oldukça basit bir işlem.

    emirhanbulbul emirhanbulbul (1)
    8 yıl önce cevaplandı

    • Teşekkür ederim . Peki olumlu faydası olur mu ? Ve virüsler için faydalı olur mu ? Ve tabi yapmadan önce tüm dosyalarımı yedeklemem gerek değil mi ? mat7 8 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol