Bilgisayarı "Hacklenmesine" karşı nasıl koruyabiliriz?

0

Merhaba,

Öncelikle bu soruda tamamen kötü amaç yoktur. Günümüzde çok trend olan "Hack" denilen şeyden nasıl korunuruz? Yada insanlar bunu nasıl yapabiliyorlar? Ne amaçla yapılıyor? Ve bunları yapan kişilere hiç ceza verilmiyormu? Bence verilmesi gerek. Şu fidye virüsleri ve "hack" olayları günümüzde iyice arttı. Bunlardan korunmak için neler yapılmalı? Ayrıca, neden virüsleri (her çeşit virüs, trojan, worm vb.) yapan kişilere ceza verilmiyor? Yada neden onları cezalandırmak için çaba sarfedilmiyor? Anti-virüsler neden fidye virüslerini engelleyip silemiyor? Çoğu insan antivirüs denilen yazılımlara boşuna para veriyor bence. Fidye "virüslerini" engellemedikten sonra ne işe yarasın? Ben bile bilgisayarıma fidye virüsü bulaşacak diye bir linke tıklamaya çok korkuyorum. Ayrıca, niye cracklerin yanında virüsler ve istenilmeyen yazılımlar geliyor? Yada bu virüsleri insanlar, neden/niçin yarattılar?

 

@alattin @temmuz @hakan @candan @notify @ismailsarp @murat güzel cevaplarınızı bekliyorum :) Bu olayları tartışmak için açmıştım konuyu önceden herkese söyleyeyim..

toprak34 toprak34 (2026)
6 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    1

    Soru içinde soruların var. Buna cevap vermek oldukça uzun sürer. 

    Hack olaylarının çoğu sistemlerde bulunan güvenlik açıkları yüzünden meydana gelir. 

    Örneğin Windows işletim sisteminde bi güvenlik açığı vardır. Birileri bunu kullanır ve sistemi hack eder. Özellikle web sucunularında hack edilmesinde sistem üzerindeki güvenlik açıklarının çok büyük etkisi vardır.

    Yine özellikle sunucuları yöneten sistem yöneticilerinin hataları, sistemleri yanlış hatalı yapılandırmaları sunucuların hack edilmesine yol açabilir.  

    Tüm siber suçların cezası vardır. Yakalandıklarında ceza alırlar. Fakat bu işlerle dünya genelinde o kadar çok kişi ilgileniyor ki bunların tamamını yakalamak ve ceza vermek imkansız. Kaldı ki siber dünyada iyi bir hacker kolaylıkla iz bırakmadan var olabilir.

    Crack konusuna gelirsek, crackler önceden gerçekten güvenilirlerdi. Fakat günümüzde artık virüs barındırmayan crack bulmak oldukça zor. Burada şöyle bir durum var. Crack'i yapan ilk kişi buna virüs bulaştırmasa bile internet üzerinden bu crackin dağıtımını yapan başka kişiler buna virüs bulaştırabiliyor.

    Virüs yaratmak önceden bir seviye,bilgi göstergesiydi. Ayrıca çoğu virüs oldukça keyifliydi. Bilgisayara zarar vermez eğlenceli mesajlar çıkarırlardı. Fakat son dönemde siber saldırılarda kullanılıyorlar ve ayrıca fidye virüsleri ile illegal şekilde para kazanıyorlar.

    murat murat (12492)
    6 yıl önce cevaplandı

      1

      @murat'a katılıyorum.  Biraz da ben ekleme yapmak isterim.

      Hacklenmek istemiyorsan önce hacking konusunda bilgi sahibi olman gerekir. 

      Temel olarak ev kullanıcıları hack saldırlarından korunmak için şunlara dikkat etmeliler:

      • Bilgisayarda mutlaka güncel, kendini güncelleyen bir antivirüs programı bulundurmaları gerekir.
      • Windows işletim sistemi kullanılıyorsa mutlaka güncellemeler yüklenmelidir.
      • Aynı zamanda bilgisayarda yüklü olan programlar mutlaka güncel tutulmalıdır. Adobe Flash Player, Pdf Reader, Java vb programlar sürekli güncellenmelidir.
      • Crack, Full program sitelerinden uzak durmalılar.
      • Dizi siteleri gibi yasal olmayan içerik sağlayan sitelerden uzak durmalılar.
      • Email kullanılıyorsa email içinde gönderilen linklere dikkat etmeleri gerekir. Tanıdığınız birinden bile bir email geliyorsa şüphe ile yaklaşılmalı. Şüpheli bir duruma varsa telefon ile emailini gönderen kişiden teyit alınmalı.
      • Bir sonrsaki seviye mutlaka güvenlik duvarı kullanılmalı.

      Sunucu ağ güvenliği bambaşka bir dünya praya hiç girmiyorum.

      Fidye virüsleri  ile ilgili daha önce şöyle bir şey paylaşmıştım: Fidye virüslerinden nasıl korunurum?

      Fidye virüslerinin yayılma ve bulaşma şekli oldukça farklı. Bu sebepten pek çok antivirüs programı buna önlem alamıyor. Aslınd fidye virüsü lafı yanlış bir tabir. Ben normal kullanıcılar bu terimi daha çok biliyor ve kullanıyor diye kullanıyorum. Yani daha anlaşılır ve akılda kalıcı. Teknik olarak yanlış bir ifade.

      Aslında ortada olan fidye yazılımları.  Bunlar virüs değil. Kötücül yazılımın virüs olabilmesi için belirli özelliklerinin olması gerekiyor. Öncelikle virüs dediğimiz yazılımlar kendi kendine çoğalma ve yayılma özelliği göstermeli. 

      Fidye yazılımlarında böyle bir özellik yok. Yani bilgisayara bulaşma gibi bir şey söz konusu değil. Sadece çalışıyor, dosyaları şifreliyor. Çoğu fidye yazılımı bilgisayarda kalıcı bir dosya bırakmıyor. Bu sebepten virüs değiller. Antivirüs yazılımlarının buna farklı önlem alması gerekiyor.

      Her tür siber suçun bir yasal karşılığı var. Hack de illegal ve cezası olan bir işlem. yakalanan kişiler elbette ceza alıyor. Ülkemizde siber suçlar ile ilgili pek çok çalışma yapılıyor, polisimiz günden güne bu konuda daha bilgili hale geliyor. Ama karşılarında çok fazla kişi var. Özellikle fidye virüsleri global bir şekilde yayılıyor. Yani sadece Türkiye'ye özgü bir durum değil. Hatta Türkiye'de ortaya çıkan fidye virüslerinin çoğu yurt dışı kaynaklı.

      Daha çok şey yazılabilir. Bu konu oldukça geniş.

       

      alattin alattin (16999)
      6 yıl önce cevaplandı

        0

        Günlük hayatta olduğu gibi sanal alemde'de kötü niyetli insanlar her zaman vardır ve olucaktır. Yani bunu hiçbir şekilde inkar edemeyiz. Bu yüzden insanlara maddi ve manevi zarar vermek için uğraşırlar. Bu hack olabilir yada sevdiğiniz bir kişinin uygunsuz fotoğrafını bilmediğiniz tanımadığınız birinin sosyal medyada paylaşması olabilir. Yani zarar vermek isteyen bir kişi ne yapar ne eder muhakkak bir zarar verir. Önemli olan bunu en alt dereceye indirmek. Bu da antivirüs programları ile muhtemeldir. Fakat ne kadar antivirüs programları işe yarasalarda kötü niyetli hackırlar bu antivirüs programlarını göze alarak belirli bir yol izleyerek ve farklı strateji ile virüs bulaştırabilirler. Gerçek hayattaki sıkılan kurşunu nasıl durdamazsak sanal ortam'da o şekilde. Dışarlarda her zaman tehdit vardır. Hayatın bir parçası :) 

        notify notify (538)
        6 yıl önce cevaplandı

          üyelik gerektirir

          Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

          Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
          uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol