Bilgisayarım aniden kapanıyor ve mavi ekran veriyor

0

Merhaba, Toshiba Satellite L300-222 laptopum var. Bu laptop 3-4 aydır açılırken Windows 10 logosu gelince birden tık diye kapanıyor ve yeniden başlıyor. Daha sonra kendi kendini 5-6 kere yeniden başlatıyor. Masaüstü ekranı geldikten 5-10 dakika sonra mavi ekran veriyor. Aradan 1-2 saat geçtikten sonra birkez daha mavi ekran veriyor ve daha sonra sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Sizce sorun nedir yardımcı olursanız sevinirim. Bugün 3 kere mavi ekran hatası verdi.

.dmp dosyaları

culo1 culo1 (1)
6 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    1- Donanım problemi olabilir ve büyük ihtimallede böyledir (İşlemci ısınması, sabit disk hataları, RAM problemi gibi).

    - İşlemci sıcaklığına bakmak için sistemine Aida64 programını yüklersin:

    Aida64 nedir, nasıl kullanılır? (tıkla)

    Sıcaklıklar normalden yüksekse PC alt kapağı açılarak bir güzel iç temizlik yapılır (Bilhassa havalandırma flitreleri ve işlemci fanı temizliğine dikkat edilir). Sıcaklık istenildiği ölçüde düşmezse işlemcinin üzerindeki eski termal macun kazınarak yenisi tatbik edilir.

    - CHKDSK disk taraması yaparsın:

    Disk bölümlerini (bilhassa C.'yi ama varsa diğer bölümleride) /f ve /r komutlarıyla tara ( chkdsk c: /f /r ve varsa chkdsk d: /f /r gibi ).

    CHDSK disk taraması nasıl yapılır:

    Yönetici yetkisi ile cmd (komut istemi) açılır ve chkdsk komutu yazılarak enter'lenir. Çikan y/n sorusuna cevabı yazılarak yine enter'lenir.

    Taramalar oldukça uzun sürer, sabırla sonuna kadar beklenmelidir (Bazan taramadaki ilerleme takılır gibi uzunca bir süre aynı %'de de kalabilir. Hiç meraklanmayın ve sabırla beklemeye devam edin. Eninde sonunda tarama kaldığı yerden devam edecek ve sonuçlanacaktır.).

    - RAM'leri kontrol edersin:

    PC'de birden fazla RAM ve RAM slotu varsa bunlar teker teker RAM'ler ile slotlarda değiştirilmek suretiyle denerek kontrolleri yapılır. RAM'lerin ve/veya slotların problemli olup olmadıkları anlaşılmaya çalışılır.

    2- Yazılım problemi olabilir:

    - Eğer böyleyse işletim sistemi (windows) sistem dosyaları önemli ölçüde bozulmuş olmalıdır. Tamiri mümkün olabilir ama PC'ye temiz bir format çekerek sıfır windows yüklemek bu durumda daha sağlıklı ve kolay yol olur.

    Edit:

     İşlemci sıcaklıklarına bak demiştik, bununla alakalı birşey yazmamışsın. Problem işlemciyle alakalı gibi görünüyor. Önce sıcaklık kontrolü yapılmalı yüksek sıcaklık falan ise temal macun ile kasa içi temizlik yoluyla sıcaklık düşürülmeli. Eğer problem sıcaklıkla alakalı değilse yine işlemci problemi olabilir. Zira çekirdek iptali ile işlemcinin kısıtlı çalışmasına yol açıyorsun ve bu şekilde problem bir manada (bir manada zira işlemci özellikleri ve performansının tam kullanılamaması başka ve daha ciddi bir problem olmaktadır) kalkmış oluyor (çekirdek iptali işlemcinin sınırlı çalışmasına yol açarak ısınmasını azaltabilir veya bu iptal ile işlemci arızası kısmen devre dışı kalmış olabilir).

    Eğer problem işlemci ısınması değilse, işlemcinin kendisinin değiştirilmesi gerekebilir. Bir yerlerden denemek için işlemci temin edebilirsin önce onunla denersin ve sonra gerekirse yeni işlemci satın alırsın (Veya sistem ve donanımlarda başka problemleri araştırır, bunlara yoğunlaşırsın.).

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

      0

      Merhaba dün laptopun biosunu incelerken işlemci çekirdeklerini kapatma seçeneği vardı ve kapattım artık ne mavi ekran hatası ne de bilgisayar açılırken kapanma sorunu oluyor sorunsuz çalısıyo fakat bilgisayar yavaşladı sizce sorun işlemcide mi ?

      culo1 culo1 (1)
      6 yıl önce cevaplandı

      • Mesajımı editledim. Bir daha okursun. Ama spor olsun diye okumamalı, mademki yardım ve görüş/çözüm tavsiyesi talep ediyorsun, öyleyse ciddiye almalı ve bunları değerlendirmeye gayret etmelisin @culo1 temmuz 6 yıl önce
      • Bu arada BIOS ayarları prensip olarak (özel bir durum ve ihtiyaç olmadıktan sonra) default yani varsayılan olarak bulundurulmalıdır @culo1 temmuz 6 yıl önce
      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol