Bilgisayarım Kaç Watt Elektrik harcar ? Kaç TL elektik yakar?

0

Bilgisayarım Kaç Watt Elektrik harcar ?

Bilgisayarım Kaç Watt Elektrik yakar?

Bilgisayarın harcadığı elektrik ne kadardır?

ismailsarp ismailsarp (6010)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Günlük hayatımızda bilgisayarları sıkça kullandığımızdan dolayı artık bu soru önemli hâle geldi.İşini sadece internet üzerinden sürdürebilen insanlar da mevcut.Bu durumda günde 8-10 saat gibi bir süre internet dolayısıyla bigisayar başında olmaları gerekiyor.Bu durumda ister istemez kaç watt elektrik yakar sorularına sebep oluyor.

    Öncelikle şunu söylemek gerekli.Dizüstü bilgisaya ile masaüstü bilgisayar arasında elektrik yakma arasında duruma göre 4-6 kat fark hatta daha da fazla olabiliyor.Örneğin dizüstü normal çalışmada 20-25 Watt arası tütekirken masaüstü bir bilgisayar 50-100 watt arası tüketebiliyor.Bu tüketimi en çok belirleyen unsur ise kullanılan donanımlar oluyor.Özellikle intel ve AMD ( masaüstü) kullanıcıları arasında 2 kat fark olabiliyor.Intel bu durumda gerçekten çok başarılı işler çıkartıyor.

    Ayrıca bilgisayarların boşta ve yükte çalışmaları arasında da 2 kat fark olabiliyor.Örneğin bilgisayarda internette gezerken 50 watt tüketim yapılırken, oyun oynarken bu 120+ civarlarına kadar yükseliyor. (Bu değerler masaüstü için notebook larda da 2 kat farklar olabilir, örneğin 25 ise 50+watt gibi)

    Bilgisayarım Kaç Watt Elektrik harcar ?

     

    Bilgisayarın net olarak kaç watt harcadığını tespit etmek için elektrik ölçer cihazları kullanılabilir.Bu cihazlar size net ve doğru tüketimi gösterecektir.Ayrıca bu cihazlar üzerinden elektrik tüketimini TL cinsine çevirebilir ve aylık masrafı görebilirsiniz.

    Eğer elektrik ölçer cihazınız yoksa bilgisayarınızın tahmini olarak ne kadar watt tükettiğini birkaç yardımcı hesaplama aracı ile hesaplamak mümkün.Hesaplamayı yaptıktan sonra Watt değerini TL cinsine çevirip masrafı tahmini bulabilirsiniz.

    Bilgisayarınızın elektriğini watt cinsinden hesaplamak için aşağıdaki yardımcı siteler kullanılabilir.Burada kendi donanımlarınızı seçerek harcanılan watt değerini yaklaşık olarak bulmak mümkündür.

    Cooler Master ile Watt değeri hesaplama için tıklayın.

    MSI ile Watt değeri hesaplama için tıklayın.

    Watt değerinizi yaklaşık olarak bulduktan sonra günde ne kadar bilgisayarınızın açık kaldığını ve aylık toplam Watt değerini bulmalısınız.

    Örneğin ortalama 100 Watt yakan bir bilgisayarı hesaplarsak;

    Günlük ortalama bilgisayarın açık kalma süresi 8 saat ise 8X100 = 800 Watt Günlük yakıt

    Günlük 800 Watt olduğundan 30 ile çarıpılırsa 30X800 = 24.000 Watt aylık yakıt

    Elektriğin birim fiyatı ise ortalama = 0,44 Kuruş 1 KW cinsinden (1000Watt)

    24.000 Watt/1000 Watt = 24 KW 

    24X0,44= 10 TL 56 Kuruş (10,56 TL) aylık masraf hesaplanabilir.

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol