Bilgisayarıma virüs nereden bulaşmış olabilir? Trojan ve Adware virüsleri nasıl bulaşır?

0

Merhabalar herkese. Birkaç ay önce farklı antivirüs programlarıyla detaylı tarama yapmıştım. Hiçbir şey bulmamıştı. Geçen günlerde masaüstünde kendiliğinden yeni klasör oluşması, uyku moduna aldığım hâlde tekrar çalışır konuma dönmesi nedenleriyle bilgisayarı taramak istedim. Zemana Anti-malware indirderek derin tarama yaptım. 20 dakika sonucunda 2 Trojan ve 10 Adware buldu. Trojanlar "adblocker_rules.json Win32/MalDropper.OnClick" ve "Trojan:Win/32/MalDropper.OnClick"olmak üzere 2 tane, Adware ise "Win32: FeedSonicSearch" isminde bunlar nereden bulaşmış olabilir? İnternetten herhangi bir şey indirmedim. Trojan nasıl bulaşır dosya indirme dışında? Veya bunların nasıl bulaştığını öğrenme şansım var mı? Dosya uzantılarını görebiliyorum. Dikkatimi çeken şey ise "adblocker_rules.json" bu nedir? Teşekkürler.

mumim mumim (19)
3 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    dblocker_rules.json bu bir virüs dosyası değil.

    Json uzantılı dosyalar veri dosyasıdır. Notdefteri ile açıp içine bakabilirsin. Json dosyalarına virüs bulaşmaz ya da bu dosyalardan virüs yayılmaz.  Mesela programlar, program ile ilgili ayarlarını tutmak için JSON formatında dosyalar oluştururlar.

    Dosya adından tahmin yürüterek bu dosyanın Opera tarayıcısına ait ve içinde reklam engelleme kurallarının olduğu bir dosya olduğunu söyleyebilirim.

    Sen hiç bir dosya indirmediysen, mail ile gelen bir eklentiyi çalıştırmadıysan, USB, harici HDD gibi bir kaynaktan uygulama çalıştırmadıysan bilgisayarına trojan bulaşmaz. Trojanlar kendi kendine sisteme sızan yazılımlar değildir.  Kullanıcının bir çalıştırılabilir dosyayo çalıştırması sonucunda bilgisayara bulaşırlar.

    Zemana antimalware hatalı gösterim yapıyor olabilir. Ya da daha önce bilgisayarında virüs vardır. Sen virüsleri temizlemişsindir. Fakat bazı tehlikesiz dosya kalıntıları kalmıştır. Zemana da bunları bulmuş olabilir. Dosya adlarını bana iletirsen bir fikir yürütbilirim.

    alattin alattin (16999)
    3 yıl önce cevaplandı

    • Yanıtladığınız için teşekkür ederim. Evet çok dikkat ettim bir şey indirmemeye usb takmadım hiç, sadece instagram verilerini indirmiştim oradan fotoğraflar vardı oradan da bulaşacağını sanmıyorum yani. Trojanın bulaşmasına neden olacak bir dosya indirmediğimi düşünüyorum. Bazı blog tarzı sitelere girdiğimde linke tıkladığımda yan pencere açılıyor ve başka bir adrese yönlendiriyor. Acaba bu şekilde mi bulaştı? Diyeceğim ama trojan bulaşması için sanırım yüklemek kurulum gerekiyor. Bulaşmadı desem son zamanlarda bilgisayarda dediğim gibi kendiliğinden yeni klasör açma, uykudayken kendiliğinden uyanma olayları oluyor. mumim 3 yıl önce
    • Dosya adları derken nasıl yani anlayamadım da. Diğer antivirüslerle de tarayacağım öneriniz var mı? mumim 3 yıl önce
    • @mumim Malwarebytes ile taratabilirsin. Virüsleri hangi dosyalarda buldu? alattin 3 yıl önce
    • Şu an güvenli modda taratacağım daha iyi değil mi güvenli mod ? Ağa bağlı güvenli modda mı taratsam daha iyi sonuç verir normal mi ? mumim 3 yıl önce
    • Güvenli modda taratmak daha iyi elbette @mumim alattin 3 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol