Bilgisayarın aniden kilitlenmesi, donması ve takılması

0

Merhabalar bilgisyarıma (ORJİNAL) Windows 7 Ultimate yazılımı kurulmuştur ve masaüstüdür.

Geçen günlerde bilgisayrım aniden kitlenmeye başladı mecbur power tuşu olmadığı için fişi çekiyorum. Sizce sorun neyden kaynaklanıyor? Birde formattan 4 gün önce bu sorunla karşılaştım, ve anladımki bilgisayarda yazılımsal değil donanımsal bir sıkıntı var. Sizce sorun ne olabilir? Nelerden kaynaklanıyor? Çözümü var mı? 

Ankart-RAM-Ekran Kartı-Hard Disk-Güç Kaynağı-İşlemci gibi donanımlardan kaynaklanıyor olabilir mi?

NOT: Ben Hard Disk den olduğunu düşünüyorum.

lucas77 lucas77 (199)
6 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    0

    Seninde düşündüğün gibi büyük ihtimalle harddiskten.. Ama sen her kilitlenmede fişi çekerek harddiske dahada zarar veriyorsun. Böyle devam edersen sonunda harddiskin kullanılamaz hale gelebilir.

    CHKDSK Disk denetelemesi ile hataları düzeltmeyi denemelisin.

    Disk bölümleri taranmalıdır (bilhassa C: bölümü ama varsa diğer bölümlerde) /f ve /r komutlarıyla taranacaktır ( chkdsk c: /f /r ve varsa chkdsk d: /f /r gibi ).

    CHDSK taraması nasıl yapılır:

    Yönetici yetkisi ile cmd (komut istemi) açılır ve chkdsk komutu yazılarak enter'lenir. Çikan y/n sorusuna cevabı yazılarak yine enter'lenir.

    Taramalar oldukça uzun sürer, sabırla sonuna kadar beklenmelidir (Bazan taramadaki ilerleme takılır gibi uzunca bir süre aynı %'de de kalabilir. Hiç meraklanmayın ve sabırla beklemeye devam edin. Eninde sonunda tarama kaldığı yerden devam edecek ve sonuçlanacaktır.).

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

      0

      @temmuz hocamın dediği gibi her kilitlenmede fişten çekerek HDD'ye daha büyük zarar verirsin. Hard Disk daha beter bozulur. 

      Soruna gelecek olursak, RAM'leri de bi kontrol etmeni tavsiye ederim. Çünkü RAM kullanımı %80-90'a falan ulaştığında bilgisayar donuyor, takılıyor. 

      • Klavyendeki Windows tuşu + R kombinasyonlarıyla Çalıştır'ı açıp mdsched komutunu gir ve enter tuşuna bas
      • Bilgisayarını yeniden başlatmak istediğini soracak, yeniden başlat ve işlemin tamamlanmasını bekle

      Bu esnada bilgisayar, RAM'leri yük altına sokacak ve sorun varsa sana bildirecektir. Birde Görev Yöneticisi'nden anlık olarak programların kullanımını takip et, aşırı HDD, CPU veya RAM kullananları silsen iyi olur.

      omercik omercik (9418)
      6 yıl önce cevaplandı

        0

        @temmuz hocam eğer bu yazdığınız konuyu bilgisyara işlersem düzelecek bir durum varsa düzeltirmi eğer düzelmeyecek bir durum varsa hatanın ne olduğunu söyleyebilirmi birde hard disk kablolarında bir sorun olduğundan dolayı bu şekilde bir sıkınıtı verebiliyor olabilirmi ?

        Bu arada yardımınız için Teşekkür ederim.

        lucas77 lucas77 (199)
        6 yıl önce cevaplandı

        • Bir şey değil. Belirttiğin problemlerde ilk olarak bunun bir sabit disk problemi olduğu düşünülür ve çözüm için CHKDSK disk denetlemesi yoluna gidilir. Eğer gerçekten sabit disk problemiyse ve eğer diskteki problem CHKDSK disk taraması ile düzelebilecek gibiyse, tarama sonunda problem ortadan kalkar ve sistem düzgün çalışmaya başlar. CHKDSK Taraması sonucunda uygulama tarafından sorduğun rapor (veya tarama sonucu bilgileri) gösterilecektir. D: Sürücüsü taraması Windows oturumunda gerçekleşir tarama sonunda sonuçlar mutlaka gösterilir. C:, yani Windows yüklü sürücü/disk bölümü taraması ise PC'nin yeniden başlatılması ile boot sırasında gerçekleşir. Bu tarama sonucunda sürücüde problem bulunmazsa CHKDSK herhangi bir sonuç raporu vermeyebilir. Bu taramada problemler bulunursa ve CHKDSK bu problemleri giderebilrse "Sürücüde hatalar bulundu ve düzeltildi" şeklinde özet bir rapor verecektir. Eğer problemler CHKDSK giderilemeyecek gibi ileri seviye problelerse bu defa rapor " Sürücüde bazı problemler bulundu fakat düzeltilemedi" benzeri bir sonuç gösterilecektir. Tarif ettiğin problemin sabit disk kaynaklı problem olması kuvvetle muhtemel olsada bu mutlak değildir. CHKDSK Taramasından bir sonuç alınmazsa, taramalar sonucunda problem düzelmezse problem sebebi için diğer ihtimaller (donanımsal ve yazılımsal) düşünülür, başka çözüm yolları denenir. Kolay gelsin @lucas77 temmuz 6 yıl önce
        • @temmuz hocam bir kaç saat önce yazdıklarınızı şu şekilde yaptım bilgisayrıma girip C Disk i ve D Diskine sağ tık deyip özelliklerden araçlar araçlardan diski denetleye bastım ve herhangi sorun bulunmadı bilgisayar açılınca gayet normal açıldı. lucas77 6 yıl önce
        • Bahsettiğin arabirimden disk denetlemesi işe yarar ve elbette senin çalıştırman ilede işe yaramış, bir fayda sağlamıştır. Ama bu disk denetlemesi basit disk problemlerinde hızlı ve pratik çözümler için yapılır. Daha ciddi disk problemlerinde ise bu disk denetlemesi mesajımda anlattığım şekilde CMD komutlarıyla yapılmalıdır. Bu şekilde daha sağlıklı sonuçlar elde edilir. Sen problem ortadan kalktı diye bu komutlu disk denetlemesini atlamamalı, onuda yapmalısın. Sonuç daha iyi ve daha güvenilir olacaktır (Komut istemini açmak, kısa bir komut yazmak ve taramanın tamamlanması için geçecek süreyi beklemek zormu geliyorda yapmıyorsun, anlamadım) @lucas77 temmuz 6 yıl önce
        • @temmuz hocam haklısınız ama cmd ye kodu yazınca şöyle bir yazı çıkıyor=yeterli ayrıcalığınız olmadığından erişim engellendi .Bu hizmet programını yükseltilmiş modda başlatmanız gerekir diyor. lucas77 6 yıl önce
        • Sen mesajımı dikkatli bir şekilde okumamışsınki . "Yönetici yetkisi ile cmd (komut istemi) açılır ve chkdsk komutu yazılarak enter'lenir. Çikan y/n sorusuna y cevabı yazılarak yine enter'lenir." yazılı yeri okumadınmı? Eğer okuduysanda anlamadıysan nedir bu diye sormaya üşendinmi? Komut istemine (CMD) önce sağ tıklamalıydın ve daha sonra çıkan menüden "Yönetici olarak çalıştır"ı tıklamalıydın; komut istemini bu şekilde açmalıydın @lucas77 temmuz 6 yıl önce
        • @temmuz hocam sizin bugün çok başınızı ağrıttım kusura bakmayın affınıza sığınıyorum yardımınız için çoook teşekkür ederim bana vakit ayırdığınız için :) lucas77 6 yıl önce
        • :) @lucas77 temmuz 6 yıl önce
        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol