Bilgisayarın kendi kendine kapanması sorunu

0

Merhaba,

Samsung marka yaklaşık 8 yıllık ama çok iyi baktığım bir diz üstü bilgisayarım var. Bilgisayar son 1 aydır şu gibi durumlarda aniden kapanıyor;

-aynı anda 6-7 tane web sayfsı açmaya çalışınca

-video dönüştürücü programıyla işlem yaparken

Bilgisayar sanki zorlanıyormuş gibi, bir anda içindeki vınlama sesi yükseliyor ve kapanıveriyor. Sorun ne olabilir ve nasıl giderebilirim acaba (parça yenilemek?) ?

ly03m055 ly03m055 (12)
5 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Önce temel bakım işlemlerini yapmanda fayda var. Fanları kontrol etme, gerekirse değiştirmek, termal macun yenilemesi yapmak (bunlar bilgisayarın laptop olduğu için servis gerektirebilir).

    8 yıllık bir bilgisayarda bu tür sorunlar çok normal. Olay sadece senin iyi bakman ile alakalı değil. İçindeki her donanımın belirli bir ömrü var. Örneğin RAM modülleri , iyi bir marka için ortalama 5 yıl sorunsuz çalışabilir. Daha sonra sorunlar başlayabilir. Başlayabilir diyorum çünkü aynı ram bir bilgisayarda 4 yıl sonrada sorun çıkarabilir. Başka bir bilgisayarda 10 yıl sorunsuz da çalışabilir. Elektronik parçaların ömürlerini değiştiren pek çok etken var.

    Ben 8 yıllık bir bilgisayarda parça değişimini mantıklı bulmuyorum. Uygun parça bulsan bile bunlar muhtemelen sıfır olmayacak. Sanırım sadece HDD bulabilirsin sıfır olarak.  Anakartınla uygun Ram bulamayabilirsin. İşlemci dersen laptoplarda işlemci yükseltmesi pek yapılan bir şey değil. HDD değiştirsen bile bu senin yaşadığın sorunlara çözüm olmayacak.

    Video dönüştürürken veya çok fazla sekma açtığında bilgisayarın zorlandığına göre bilgisayarın bu işlemleri yapmakta zorlanıyor demektir. 

    Zamanla kullandığın tarayıcı, işletim sistemi de güncellendi ve artık çok daha fazla donanım kullanıyorlar. Bu da bilgisayarının zorlanmasına sebep oluyor.

    Benim önerim bilgisayarında genel olarak temizlik ve macun işlemlerini yap. Daha sonra durumuna bak ama parça değiştirme yoluna gitme.

    hakan hakan (15424)
    5 yıl önce cevaplandı

      1

      Hiç fan temizliği, termal macun yenilemesi falan yapıldı mı? 8 yıl çok uzun bir süre. Ona genel bi temizlik, bir de SSD yükseltmesi yapsan süper olur. Eğer başka teknik bir problemi yoksa seni bi süre daha idare eder diye düşünüyorum.

      omercik omercik (9418)
      5 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol