Bilgisayarın sebepsiz yere tepkisiz kalması.

0

Biraz uzun olacak ama yaşadığım sorunu mantık çerçevesine sığdıramıyorum.(------) bu işaretin arası sorunun başlangıcı isterseniz geçe bilirsiniz.

Laptob özellikleri

  1. Marka: Lenovo G510
  2. İşletim sistemi: Windows 10 Home Single Language 64-bit (10.0, Build 14393) 
  3. İşlemci: Intel(R) Core(TM) i5-4200M CPU @ 2.50GHz (4 CPUs), ~2.5GHz
  4. Ram: 4GB
  5. Ekrakartı: 1-Intel(R) HD Graphics 4600  2.AMD Radeon R5 M230 Series
  6. Hd: 1TB:::: Model: Model: WDC WD10JPCX-24UE4T0

--------------

  • 5 hafta önceydi sanırım kardeşim her nekadar tastik etmesem'de assassin's creed 4'ü yükledi (korsan bir şekilde) ben evde yokdum kurmuş ve oynamış biraz oynayınca laptop kendini kapatmış.
  • İlk başlarda sorun yokdu ama 1 hafta geçmeden laptop sebepsiz yere donmalar yapmaya başladı gene çok aldırış etmedim çünkü önceden sürekli donuyordu. 
  • 3 hafta sonra laptop sebesiz yere tepkisiz kalmaya başladı uğraşa uğraşa Lenovo nun kendi Recoveriy tuşu ile format attım ama sorun geçmedi.
  • Tuhaflık burda başlıyor 2-3 kere kapatıp açıtığım zaman herzaman olmasa dahi arada laptop düzeliyor ve kapatana kadar istediğim gibi uğraşıyorum fırsattan istifa win10 temiz kurulum dosyasını flash diske yüledim ve win10 temiz bir şeklide kurdum.
  • Tamam dedim bu sefer düzeldi dedim ama 1 hafta geçmeden gene tepkisiz kalmaya başladı sorun neden kaynaklanıyor bir türlü anlamadım neden bir süre bekleyip bir anda bu sorunlar ortaya çıkıyor.

----------------------------------

Sorun= Bilgisayar tepkisiz kalma ve uzun bir süre kendine gelemem başlat menüsünü açarken bile olabiliyor bu tepkisiz kalma.

Sorunun Tahmini Kaynakları= Hd ve yüksek ısınma.

Denediğim çözüm yolları:

1-Temiz Win10 kurulumu

2-Hd hata tesbiti için kullanılan programlar (HD Tune) bir süre kullanınca Acces Time değerinin 35ms gibi çıkması ama laptobu ilk açtığım zaman 15ms çıkıyor burada problem ısı olarak düşündüm.

3-Fan hızı arttırma bios ve program yolu ile ve tabikide başarısız oldu tek çözüm Lenovo Energy Manager fan tozu temizleme yolu ile fanın hızını arttırıyorum bunda 2 dk gibi sürüyor. Kullandığım programlar.

  • Speed fan 
  • Notebook Hardware Control
  • Notebook Fan Control

Hardisk Isısı 59'ü gördü en fazla dahada çıkıyordu ama ben laptobu kapattım 

İşlemci ısı 65'e çıkmıştı.

@alattin abinin dediği gibi daha çok öğrenecek şey var çünkü ben bu problemden hiç birşey anlamadım :D

...........................................................

Resim atmak isterdim ama kitlendiği zaman resim çekemiyorum :D telefonda yok :D 

Uğraşma yenisini al diye bilirsiniz ama bu yıl mecbur kader neyi gösterir bilemiyorum ama en azından seneye kadar bunla idare etmek zorundayım 

Servise gönder diye bilirsiniz ama okullar başlamadan site tasarlamayı öğrenmek istiyordum Allaha şükür biraz öğrendim ama yarıda kaldı laptop yüzüne. Ve ayrıca garantisi bitti.

************************************************

Bu yazıyı erinmeden okuyan herkeze Ayrı Ayrı Teşekkür ederim.

Çözüm buluna daha bir Ayrı Teşekkür ederim.

Herkeze Hayırlı Günler Dilerim.

 

 

kutlugalp kutlugalp (136)
7 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    2

    Bilgisayarlar sebepsiz yere tepkisiz kalmazlar; mutlaka sebebi olurda biz bilemeyebiliriz.

     

    İlk akla gelen sabit disk problemleri olduğudur:

    1- CHKDSK taraması yapılır:

    Disk bölümlerini (bilhassa C.'yi ama varsa diğer bölümleride) /f ve /r komutlarıyla tara ( chkdsk c: /f /r ve varsa chkdsk d: /f /r gibi ).

    CHDSK taraması nasıl yapılır:

    Yönetici yetkisi ile cmd (komut istemi) açılır ve chkdsk komutu yazılarak enter'lenir. Çikan y/n sorusuna cevabı yazılarak yine enter'lenir.

    Taramalar oldukça uzun sürer, sabırla sonuna kadar beklenmelidir (Bazan taramadaki ilerleme takılır gibi uzunca bir süre aynı %'de de kalabilir. Hiç meraklanmayın ve sabırla beklemeye devam edin. Eninde sonunda tarama kaldığı yerden devam edecek ve sonuçlanacaktır.).

     

    Problem çözülemezse sistem dosyaları bozulmuş veya hasar görmüş olabilir:

     2- sfc /scannow

    Komut isteminde (CMD) üstteki komutu çalıştırarakta problemlerin düzeltilmesi denenenir (Arabirim "Yönetici olarak çalıştır" istemiyle başlatılmalıdır).

     

    Birde virüs ve zararlı temizlemek faydalı olur:

    3- Virüs ve zararlı yazılımlar temizlenir:

    Malwarebytes nedir, nasıl kullanılır? (tıkla)

    Junkware Removal Tool nedir, nasıl kullanılır? (tıkla)

    HitmanPro nedir, nasıl kullanılır? (tıkla)

    Adwcleaner nedir, nasıl kullanılır? (tıkla)

    Sistemde yüklü antivirüs programıyla taramada yapılmalıdır.

     

    Yoksa yanlış sürücülermi yüklüyorsun (Buda kuvvetle muhtemel):

    4- Donanım sürücüleri kontrol edilir:

    Denetim Masası>Aygıt Yöneticisinden donanım sürücüleri gözden geçirilir. Bozuk/bozulmuş veya bilinmeyen sürücüler varsa (Bunlar Aygıt Yöneticisinde sarı ünlem ve soru işaretli gösterilirler) bunlar doğru ve güncel sürücüler yüklenerek düzeltilir.

    PC'deki bütün donanım sürücülerinin daima güncel olması konusunda hassasiyet gösterilmeli; güncel olmayanlar güncellenmelidir.

     

    Halamı düzelmedi? Yoksa donanımlardamı bir problem var?:

    5- İşlemci ve sabit disk sıcaklıları kontrol edilmelidir.

    Aida64 nedir, nasıl kullanılır? (tıkla)

    Sıcaklıklar yüksek çıkarsa alt kapağı açarak bir güzel temizleme yapmak ve belki işlemcinin üzerindeki termal macunuda yenilemek gerekecektir.

    İşlemci, sabit disk ve ekran kartında bir problem bulamadınmı? Birde RAM kontrollarını yap: Birden fazlaysa fazla olanları çıkar birer birer -farklı slotlara takarak- dene.

     

    Halamı düzelmiyor? Hemde daha kısa bir zaman önce formatlamış ve yeni sistem yüklemiştin değilmi? Öyleyse sen bu PC'den vazgeç artık, yenisini al. Zira başka yapabilecek birşey kalmadı.

    Ümit ediyorum ve diliyorum en son maddenin sonuna kadar gelinmezde düzelir bilgisayarın.

    Kolay gelsin.

     

    temmuz temmuz (12505)
    7 yıl önce cevaplandı

    • 1. den başlayıp teker teker deneyeceğim. İnşallah sorun çözülür. kutlugalp 7 yıl önce
    • C sürücüsünü tarattım baya bir uzun sürdü kaç kere geldim baktım %11 de duruyordu uzun bir süre bakmamıştım geldim şimdi baktım laptop açılmış her hangi bir şey karşıma çıkmadı. Karşıma herhangi bir sonuç çıkması lazım mıydı. -------Şimdi diğer sürücüleri de deneyeceğim. kutlugalp 7 yıl önce

    0

    1- CHKDSK taraması yapılır: Yaptım herhangi bir hata bulamadı.

    2- sfc /scannow: Yapmadım şu anlık yeni temiz kurulum yapdığım için. Ama en son gene yapacağım.

    3- Virüs ve zararlı yazılımlar temizlenir: Adwcleaner ile tarattım 2 virüs buldu sildim şimdi Malwarebyts ile taratacağım bulursa onlarıda sileceğim.

    4- Donanım sürücüleri kontrol edilir: Kontrol ettim her hangi bir ünlem işareti  veya soru işareti yok ama soluk yazılarla yazılmış olanlar var resmini aşağıya koyuyorum.

    Aygıt yöneticisi

    Resmin Linki:http://hizliresim.com/pE8dGN

    Bu soluk yazılı sürücülere tıkladığım zaman aşağıdaki yazı yazıyor.

    Soluk yazılı sürücüler

    Resmin Linki: http://hizliresim.com/lErMqk

    Böyle yazıyor  bir sorun olurmu bilemedim onun için resmini attım.

    5- İşlemci ve sabit disk sıcaklıları kontrol edilmelidir. Kontrol ettim sonuçlar aşağıdaki gibi bence biraz yüksek.

    Laptop Isı değeri

    Resmin Linki: http://hizliresim.com/7AXlQ5

    Sıcaklıklar yüksek geliyor içini açıp temizlemeye şu anlık cesaret etmedim ama bilen biri ile söke bilirm.

    Burda dikkatimi çeken Enegy Managemen ile fan toz temizlemeyi 5 kere filan çalıştırıyorum ve ısı değerleri düşüyor laptop daha stabil çalşıyor gibime geliyor ama ısı artıkca bazen donmalar oluyor tahminim ce iyice ısndığı zaman kitlenip kalıyor olabilirmi acaba.

    kutlugalp kutlugalp (136)
    7 yıl önce cevaplandı

    • İşlemci sıcaklıkları limitlerin üzerine henüz çıkmamış gibi görünüyorsada sınırlarda olduğu muhakkak. Kaldıki bunlar boştaki değer ölçümleri olmalı (belirtmemişsin ama öyle tahmin ediyorum). Oyun oynarken, video izlerken daha yüksek sıcaklıklar olacaktır temmuz 7 yıl önce
    • Kusuruma bak yazmayı unutmuşum O resmi çektiğimde 1-Google de uzmanım net açıktı 2-Malwarebyts açıktı onun dışında ben fazladan herhengi bir uygulama açık değildi sence laptopu soğutma yolu arayayım'mı yoksa ısınmadan değil mi sorun. kutlugalp 7 yıl önce
    • Sana bakım ve çözüm yollarını gösterdim. Orada belirtilenlerin hepsini yap o kadar. temmuz 7 yıl önce
    • Çok sağolasın laptopu sökmek dışında hepsini yaptım eğer anlayan biri bulursam söktürüp temizleteceğim yada bayramdan sonra servise yollarım yardımın için tekrar teşekkür ederim. kutlugalp 7 yıl önce
    • İyiye doğru hiçbir değişme olmadımı? Sistemdeki sıcaklılar önemlidir, sendeki sıcaklık değerleride risk sınırlarında. Kaldıki oyun, video veya grafik işlem gerektiren uygulamalarda bu sıcaklıklar aniden yükselmeler gösterir (İşlemci bunlar için gereken performansı sağlamak için normal kullanımlardan daha çok çalışır). PC'de güzel bir temizlik, PC'de problemleri azaltacak ve performansı artıracaktır. Şikayetin olan donmalar tamamen kalkarmı bunu şimdiden bilemeyiz. Eğer çözümler istenen sonucu sağlamazsa artık son çare olarak PC değiştirilir demiştim ama o kadarda değil. Bir format daha atar ve yeniden kontrolleri yaparsın. Artık bu konuyla ilgili bir bilgi ve tecrübe birikiminde var, daha kolay olacaktır. Kolay gelsin. temmuz 7 yıl önce
    • Yazılımsal yönden dediğin ve bildiğim yöntemleri hiç bir değişiklik yok tek bulduğum çözüm Lenovo Energy Management ile bir 2 dk lığına filan fanı hızlı dönüşünü sağlıyorum laptop o sayede ısı düşüyor şimdi fan hızı kontrol etmenin yollarını arıyorum eğer otomatik olarak hızlı döndürmeyi bulursam sorun büyük bir anlamda çözdüm demek tabi'ki için temizleyeceğim ama temizleyene kadar böyle idare edeceğim artık . Eğer biliyorsan laptopbun fan hızını kontrol etmeyi bunda da yardım edersen sevinirim çünkü benim pek ilerleme sarf ettiğim söylenemez. kutlugalp 7 yıl önce
    • Fan hızları genelde ihtiyaca göre otomatik olarak sistem tarafından belirlenir ve düzenlenir. Performans gerektiren uygulamalarda fanlar daha hızlı çalışırlarken, sistem boştayken iyice yavaşlarlar, neredeyse tamamen dururlar. Bunu PC'den gelen fan seslerinden anlayabilirsin. Bazı PC'lerde bazı üçüncü uygulamalarla fan devir hızları artırılabiliyor veya azaltabiliyor ama bunun için sana şu an için isim verebilecek gibi değilim (Geçiş senelerde rastlamıştım bu uygulamalara, isimleri aklımda kalmadı). Fakat sen illede o uygulamalara ihtiyaç hissetmezsin, zaten sistemde üreticiden yüklü bir manuel fan devir artırıcısı varmış ve ihtiyaç hallerinde o uygulamayı çalıştırırsın. Ayrıca 30-40 lira gibi bir para harcayarak bir laptop soğutucu altlık alabilirsin. Fakat hep bunlar geçici çözümlerdir ve esas olan kasa içi temizlik ve belki termal macun yenilemesi gibi güçlü ve daha etkili çözümleri sağlamaktır. Yoksa bu problemler giderek artar ve daha ciddi vede masraflı sonuçlara yol açabilir. Yoksa yaz mevsimininde sona ermekte olduğumuz bu günler içerisinde manuel devir hızlandırma geçici çözüm ihtiyaçlarını karşılayabilir. temmuz 7 yıl önce
    • Oturduğum yerde 2 gündür hava biraz serin bunun sayesinde laptopda serin serin çalışıyor :D Sanırım sorun düzeldi 2 gündür hiç sıkıntı çıkartmadı inşallah da çıkartmaz ama bayramdan sonra genede bir temizledim :D yardımların için çok sağol. kutlugalp 7 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol