"BİM 1800 TL Zafer Bayramı kuponu veriyor" mesajı gerçek mi?

0

Bugün bana bir arkadaş WhatsApp'tan bir mesaj gönderdi mesajda BİM zafer bayramı için 1800 TL hediye kuponu dağıtıyor falan diyordu. Tam anlamadım ama mesaj gerçek mi onu merak ediyorum.

Mesaj tam olarak şöyle:

Zafer Bayramı için, BIM süpermarket 1800 ₺ ücretsiz kupon veriyor. Az önce kuponumu aldım

BİM 1800 TL zafer bayramı kuponu veriyor mesajının aslı astarı nedir?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    "Zafer Bayramı için BİM süpermarket 1800 TL kupon veriyor" mesajı gerçek mi?

    İnsanlara Facebook, Messenger ve WhatsApp'tan bir anket gönderiliyor ve bununla beraber, Zafer Bayramı için BİM'in 1800 TL hediye kuponu dağıttığı iddia ediliyor. Zaten artık bu tarz scam mesajlarına günümüzde hiç kimse inanmıyor. Yüzeysel olarak baktığımızda "bim 1800 tl zafer bayramı kuponu dağıtıyor" adlı bu mesajın kesinlikle yalan ve kandırmaca olduğunu söyleyebilirim.

    Her şeyden önce şu gerçeği aklınızdan çıkarmayın. WhatsApp veya başka bir yolla arkadaşlarınıza gönderdiğiniz mesajlardan, doldurduğunuz anketlerden dolayı hiçbir zaman para ya da başka bir hediye kazanmazsınız. Bu teknik olarak mümkün değildir. Bu tür anketleri gönderen firmaların amacı, sizden elde ettikleri bilgileri başka firmalara satıp para kazanmaktır. Sizlere de bu anketleri doldurtmak için "ücretsiz hediye, 1800 tl kupon" gibi vaatlerle kandırırlar. İşin arka planını basitçe bu şekilde açıklayayım.

    BİM 1800 TL kupon veriyor mesajına bakacak olursak:

    Öncelikle, scam mesajları ifşaladığım her yazıda belirttiğim şeyi tekrar vurgulamak istiyorum. Bu tarz durumlarda yapılması gereken ilk şey hediye/kupon verdiği iddia edilen kurum ya da kuruluşun resmi web sitesine, sosyal medya kanallarına bakmaktır. İşin rengi o kurumun internet sayfalarına baktıktan sonra belli olur. Bundan yola çıkarak mesajda belirtilen BİM'in web sitesine ve sosyal medya sayfalarına baktığımda ise, bahsi geçen "bim zafer bayramı kuponu" mesajının gerçek olduğunu doğrulayan hiçbir şey olmadığını gördüm.

    Hatta BİM'in internet sitesi https://www.bim.com.tr adresine gittiğimizde "zafer bayramı için bim 1800 tl hediye kuponu dağıtıyor" mesajının yalan ve olduğu ve bu BİM'in hiçbir alakasının olmadığına dair apaçık bir duyuru çıkıyor.

    bim zafer bayramı kuponu

    Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Özetle, Size WhatsApp ve diğer mesajlaşma platformları üzerinden gelen "zafer bayramı için bim 1800 tl kupon dağıtıyor" ve buna benzer hiçbir mesaja inanmayın, hatta mesajı açmayın bile. Direkt olarak silin. Ayrıca mesaja bir ihtimal inanıp bunu size gönderen arkadaşlarınızı da mutlaka uyarmayı unutmayın. Arkadaşlarınıza "uzmanim.net sitesinde gördüm bu tarz mesajlara scam deniyormuş. Birdaha bu tarz mesajları açma,direkt sil." gibi bir uyarı yapabilirsiniz :)

    Scam hakkında daha fazla bilgi almak için Scam (aldatmaca) nedir? linkine tıklayın.

    "Zafer Bayramı için BİM 1800 TL kupon veriyor" mesajındaki linke tıkladım zararı olur mu?

    Hayır zararı olmaz. Scam mesajlar teknik olarak telefonlarımıza zarar veren bir virüs, zararlı yazılım değildir. Yani "bim 1800 tl kupon veriyor" mesajındaki linke yanılarak tıklamış olabilirsiniz, bunun telefonunuza bir zararı olmaz ama bundan sonrakilere karşı mutlaka dikkatli olmalısınız. Ancak virüs olmaması onun iyi olduğunu göstermez. Sonuçta ortada bir dolandırıcılık söz konusu. Kötü amaçlı kişilerin ekmeğine yağ sürmemek açısından, "bim zafer bayramı kuponu veriyor" gibi mesajları kesinlikle açmayın.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol