BIOS tarih ve saat sorunu nasıl çözülür?

1

BIOS ekranında tarih ve saatim doğru değil. Bilgisayar açıldığında da Windows tarihi ve saatli hatalı oluyor.Manuel olarak doğrulama yapıyorum. 

Şöyle garip bir sorun var.BIOS ekranında saniye 2 saniye atlayarak ilerliyor ve bu sürekli böyle. 

 

Tarih ve saati kaydettiğimde tarih kaydettiğim günde sabit duruyor, saat ise değişiyor.Tarih ertesi gün kendini güncellemiyor, hangi tarihi kaydettiysem o sabit. Saat ise 03.0* aralığında başlıyor.

BIOS ayarlarım hiçbir şekilde sıfırlanmıyor.(saat hariç)

Bu zamana kadar denediğim çözümleri yazıyorum :

BIOS pilini değiştim. (3-4 yeni pil ile değişim yaptım) 

BIOS pil yuvasında sorun olduğunu varsayarak yuvayı değiştirdim.

İşletim sistemi : Windows 10

Anakart: Gigabyte B75-D3V Rev-1.1

BIOS sürümü : F9(güncel sürüm) 

 

 

oguzhan34 oguzhan34 (96)
3 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Saniye atlamasından filan bahsetmişsin. BIOS tarih ve saat ayarı anakart üzerindeki anakart saat üretici - frekans üretici osilatörden ayarlanır. Bunda bir sorun varsa benzer bir durum ortaya çıkabilir.

    anakart saat üretici

    Diğer düşük de olsa olasılıklar ve denenebilecekler şunlar: 

     

    BIOS'a gir.  BIOS ayarlarından birini değiştir.  Mesela açılış önceliğinin 2. ve 3 sırasını değiştir. Sonra kaydet ve çık.

    Bilgisayarın fişini çek. 10-15 dakika bekle. Daha sonra bilgisayarın fişini tak.  BIOS'a gir. Saat ve daha önce değiştirdiğin ayar aynı duruyor mu kontrol et.  Eğer bu ayarlar sıfırlanıyorsa BIOS çipin ile ilgili bir sorun vardır. Pil ve soketi değiştirmişsin.

    Şunu yöntemi de deneyebilirsin: BIOS bölümüne git. Tarih ve saati ayarla. Kaydet ve çık. Daha sonra bilgisayarı 2-3 gün hiç kapatma. Bu bazen BIOS pilinin işlevini tekrar kazanmasına sebep olabiliyor.

    BIOS da güç yönetimi ile ilgili ayarlar varsa bunları da kapatmayı deneyebilirsin.

    Bazen BIOS tarih ve saat sıfırlanmasının sebebi uygun olmayan BIOS pili kullanımı olabiliyor. Her bios pili aynı değil. Eğer uyumsuz bir BIOS pili kullandıysan (voltaj ve amper olarak uygun olmayan bir pil) bu pil de işe yaramaz ve sorun çıkartır.

    Aklıma gelen başka bir şey: Anakart üzerindeki BIOS sıfırlama jumper'ını bulup BIOS'u bir sıfırla. Anakart üzerinde BIOS sıfırlamaya yarayan bir jumper bulunur. Türkçesi konusunda bir fikrim yok. Google'da ararsan karşına çıkar. Bazen bu da işe yarıyor.

     

    hakan hakan (15424)
    3 yıl önce cevaplandı

    • Cevap için teşekkür ederim. Açılış önceliğindeki seçenekleri değiştirdim ve tarih-saati düzelttim, fişi çekip 15 dakika bekledim. Kaydettiğim ayarlar duruyor sadece saat 03.00 civarı başladı. Güç yönetiminde aktif olan ayarları kapattım. BIOS sıfırlama jumper'ı da kullandım. Birkaç farklı pil kullandım. Bunlar sorunu çözmedi. 1-2 gün bilgisayarı açık bırakmaya çalışacağım. @hakan oguzhan34 3 yıl önce
    • @oguzhan34 sonucu bildirirsin merak ettim. hakan 3 yıl önce
    • Maalesef sorun devam ediyor. Dediğiniz gibi Frekans üretici osilatör veya bios çipi kaldı. Bios yedek çip var bunun faydası olur mu? Birde Windows saatini ben otomatik doğruluyorum 1-2 saat sonra gece 3'e ayarlıyor kendini. Bunu neden yapıyor bilginiz var mı? @hakan oguzhan34 3 yıl önce
    • @oguzhan34 bios çipinin işe yarayacağını düşünmüyorum ama denenebilir elbette. Saat dilimi doğru mu seçilmiş? +03:00 seçili olmalı. hakan 3 yıl önce
    • Evet, +03.00 seçili. @hakan oguzhan34 3 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol