Bir dosyanın virüslü olduğunu nasıl anlarız?

0

Dosyaların virüslü olup olmadığını anlamanın yolu var mı? Mesela internetten indirdiğimiz bir dosyanın virüslü olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Dosyaların virüslü olup olmadığını anlamak aslında biraz şaibeli bir konu. Çünkü bazı antivirüs servisleri kendi hassaslıklarından dolayı o dosya gerçekten tehlikeli olmasa bile onu virüslü olarak algılayabiliyor. Dolayısıyla bundan tam olarak emin olamayız ama yine de dikkat edebilmemiz açısından birkaç tavsiyede bulunacağım.

    Dosyaların virüslü olup olmadığını tam olarak nasıl anlarız?

    Aslında dosyaların virüslü olup olmadığını anlama diye bir şey bana sorarsanız yok. Çünkü mesela ben günün birinde bildiğimiz WinRAR programını kendi sitesinden indirmeme rağmen bilgisayarımdaki antivirüs programı onu tehlikeli olarak algılamıştı. Oysa ki sıradan bi program, zararlı olmadığından emin olduğum bir kaynaktan indirilmesine rağmen böyle bir hadise yaşadım.

    Antivirüs servisleri iyi güzel hoş ama bazen insanı yanıltıyor. Yine de kullanmaktan vazgeçmeyin. Eğer bilgisayarınızda antivirüs varsa, dosyada virüs olup olmadığını onunla taratarak öğrenebilirsiniz zaten. Antivirüs yoksa kullanmanız için, internetten online olarak virüs taraması yapabileceğiniz 3 tane güzel servisten bahsedeceğim.

    1: Uzmanim.net virüs tarama servisi

    Uzmanim.net'te yer alan online virüs tarama servisi 20'den fazla antivirüs programıyla dosyanızı tarayabiliyor. Yalnız kontrol yapacağınız dosyanın boyutu en fazla 10 MB olmak zorunda. Yakında bu altyapımızı daha fazla geliştireceğiz ama şimdilik bu kadar :)

    Uzmanim.net virüs tarama servisine buradan ulaşabilirsiniz: https://uzmanim.net/virustarama

    2: VirusTotal virüs tarama servisi

    VirusTotal, en çok kullanılan online virüs tarama servisi. Hatta sadece dosya değil aynı zamanda siteleri de tarayabiliyor. Böylece endişelendiğimiz bir sitede zararlı kod çalıştıran bir şey olup olmadığını VirusTotal sayesinde öğrenebiliyoruz.

    VirusTotal'e bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz: https://www.virustotal.com/tr/

    3: Metadefender virüs tarama servisi

    Metadefender benim ilk defa araştırırıken duyduğum bir site. 140 MB'a kadar dosya yükleyebileceğiniz bu site yine VirüsTotal gibi hem dosyaları hem de web sitelerini tarayabiliyor.

    Metadefender servisine bu linkten ulaşabilirsiniz: https://metadefender.opswat.com

    Virüs taraması yaptıktan sonra çıkan sonuçlardan ne anlamalıyız?

    Benim tavsiyem hiçbir zaman tek bir sonuca odaklanmayın ve ona bağlı kalmayın. Burada o dosyanın kendisi kadar dosyayı nereden indirdiğiniz ve dosyanın ne olduğu da önemlidir.

    Örnek veriyorum siz bir oyunun crackını indirdiniz ve bunu tarattınız. Bu dosya mutlaka ama mutlaka virüslü olarak gözükecektir çünkü crack dosyaları her zaman tehlikeli olarak lanse edilir. Aynı şekilde mesela bir oyuna kendisinde olmayan bi yama indirdiniz, büyük ihtimalle o dosya da virüslü olarak gözükür. Çünkü sonuçta oyunda o özellik yoktu siz ona illegal bir şey yaptınız. Bu tarz şeyler her zaman tehlikeli olarak algılanır ama aslında virüslü olmayabilir.

    Bazı durumlarda dosya legal olsa ve onu geliştirenin kendi resmi sitesinden indirilse bile yine virüslü olarak algılanıyor. İşte böyle durumlarda kafamız çok karışıyor. Her virüslü olarak algılanan dosya virüslü değildir bundan eminim ama tabii bu düşünceye kapılıp bilgisayarınıza her önünüze gelen programı kurmayın tabii ki.

    Özellikle bir programsa yani bir exe dosyası ise onu internetten araştırın. Onunla alakalı daha önce problem yaşayan var mı öğrenmeye çalışın veya https://uzmanim.net/sor linkinden uzmanim.net'te de sorabilirsiniz. Dosyaya virüs taraması yaparak sadece fikir sahibi olursunuz. Tamamen güvenilir ya da güvensiz olduğundan emin olmak için mutlaka araştırmalısınız.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

    • en iyi yöntem payload security isimli bir sitede analizettirmektir oscil 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol