Bir sitenin yazılımını öğrenmek

0

Bir sitenin hangi yazılımla geliştirildiğini nasıl öğrenebilirim? Önceden php, asp gibi uzantılar görünüyordu ama artık pek çok sitede böyle uzantılar yok. Bir web sitesi hangi program ile yazılmış nasıl öğrenebilirim?

Anonim Anonim (156)
4 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Bir web sitesi genel olarak iki parçadan oluşur: Görünen taraf ve sunucu da çalışan taraf. Bir web sitesinin görünen tarafında HTML, Javascript, CSS gibi teknolojiler kullanılır. Bunlar webin standardıdır. Her site için geçerlidir.

    Sunucu tarafında çalışan kod her sitede farklıdır. asp, asp.net, php, java, pyhton yaygın kullanılan teknolojilerdir. Sunucuda çalışan kodun ne olduğunu anlamak her zaman mümkün değildir. Sunucu da çok farklı diller ve teknolojiler bir arada kullanılabilir.

    Ama basit yapılı sitelerde bunu anlamak mümkün.https://www.wappalyzer.com/ gibi siteler var. Bu sitelere girdiğinde arama bölümüne, Technology lookup yazan kısımda, hangi teknoloji ile geliştirilmiş öğrenmek istediğin siteyi yaz. 

    Sana asp.net, php, Java gibi o sitenin hangi dil ya da teknoloji ile geliştirildiğini söyleyen bir rapor gelecek.

    Burada şu açık değil. Mesela uzmanim.net için  Asp.Net geliyor ama hangi dil ile geliştirilmiş bunu öğrenemiyorsun. C#, VB.Net gibi dillerden biri olabilir. Genel olarak fikir veriyor. Zaten bunu anlamak mümkün değil.  Sadece sunucuda çalışan Framewok yapılarını öğrenebilirsin.  Wordpress, PHP gibi o sitenin hazır bir alt yapı kullanıp kullanmadığını da söyleyebiliyor.

    alattin alattin (16999)
    4 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol