Bitcoin güvenilir mi?

0

Bu konulara meraklı bir arkadaşım bitcoin denen sanal para birimine ciddi miktarda para yatırdı. Beni de bu konuda teşvik etmeye çalışıyor. Ben bu konuda pek bilgi sahibi değilim. Dediğine göre kendisi şuanda parasını beşe katlamış. Bana sen de al diyor.  Ben de almak istiyorum.

Bitcoin güvelir mi? uzmanim.net'te bitcoin alan var mı? Tavsiyelerinize ihtiyacım var.

alivecan alivecan (337)
6 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    1

    Bitcoin bana göre güvenilir değildir. Nedenini aşağıda açıklayacağım. Finans bilgim doğrultusunda bildiklerimi yazacağım, farklı bilgiye sahip olan varsa paylaşırsa biz de bir şeyler öğreniriz.

    Bitcoin arkasında kim ya da kimler olduğu belli olmayan bir oluşumdur. Hiç bir devlet veya rsmi kurum yoktur. Tamamen sanal ve karşılığı olmayan bir sanal para birimidir.  Bu işin sonunda birileri çok kazanacak fakat onlardan daha fazlası kaybedecektir.

    Para dediğiniz şeyin bir kaşılığı olmalıdır. Örneğin pek çok devlet para basarken buna karşılık altın saklamak zorundadır. Yani 1 milyar TL para basmak istiyorsa kasasında 1 milyar TL altın karşılığının olması gerekir.

    Yine bir devlet para basmak istiyorsa bunu kafasına göre yapamaz. Merkez bankasına gider ve 1 milyarlık borçlanma senedi verir. Yani devlet merkez bankasına faiz ile borçlanır. Merkez bankası da öyle devlete ait bir kurum değildir. Devlet bu borçlanma karşılığı olarak para basabilir. Yani işleyen sistem tamamen borçlanma üzerine kuruludur.  Şimdi bunu niye anlatıyorum, bu borçlanmanın karşısında hep bir muhatap vardır. Yani Paranın karşılığı vardır.

    Bitcoin'de durum nasıl? Ortada bir devlet ya da kurum yok. Siz sanal bir algoritma ile üretilen parayı satın alıyorsunuz. Sadece ekranınızda 10 bitcoin var yazıyor. Peki nasıl değerleniyor? Şuan pek çok insan bitcoin almak istiyor. Bu sebepten yükseliyor. Algoritmada bir açık çıksa, birileri hızlıca bitcoin üretse ne olacak? Bitcoin hızlıca düşecek.  Hızlıca derken gerçekten hızlıca bir anda elinizdeki 1000TL link bitcoin değeri 1 TL olacak belki 0 olacak. Satamayacaksınız çünkü alıcı olmayacak.  Bitcoin denen sanal paranın çökmesi anlık gerçekleşebilir. Siz hesabınızdaki 10 bitcoin ile kalakalırsınız. Karşınızda hiç bir muhatap bulamazsınız. 

    Sanal dünyada her gün yeni açıklar güvenlik sorunları çıkıyor. Hiç bir devlet tarafından resmi olarak tanınmayan bir sanal yatırım aracına para yatırmak bana göre büyük çılgınlık. Eminim ki bu yazının altına bitcoin savucunular gelecektir. Kendilerinde haklı sebepleri olabilir. Risk  olmadan kazanç olmaz diyebilirler.  Fakat kardeşim bu bir arsa aldım gibi bir şey değil ki. Paranı ne olduğu belirsiz bir şeye yatırıyorsun. Karşında muhatap yok. bir sorun yaşasan nerde benim param diyebileceğim kimse yok.

    Bu bitcoin saadet zincirlerine benziyor. Para kazanan her yerde sistemi övüyor. Çünkü bitcoin sahibi ve daha da değerlensin istiyor. Pek çok sitede şöyle kazandım böyle kazandım diyorlar. Doğrudur şuan kazanıyor olabilirler. Ama birileri hatta kazananlardan daha fazlası kaybedecek. Risk seviyorsanız para kaybetmek sizi üzmeyecekse alırısınız, kaybederseniz üzülürsünüz. Kumar gibi düşünün.

    Bitcoin ile ilgili uzun zamandır yazmak istiyordum. İyi denk geldi.

    murat murat (12492)
    6 yıl önce cevaplandı

      0

      @murat'ın yazdıklarına katılıyorum. Bitcoin çok büyük riskler barındırıyor. Ben bir kaç kez farklı sebeplerden aldım / almak zorunda kaldım. Yatırım amacı ile asla düşünmedim. Bir haftada %100 artan şey aynı şekilde düşebilirde.  Sonuçta emek harcanarak kazanılan para değerlidir ve böyle riskli işlemlerde kullanılmamalıdır.  Ha çok paranız vardır kendinize fantazi ariyorsunuzdur deneyebilirsiniz. Benim şahsi görüşüm dünya genelinde çok büyük para kayıpları yaşanacak.

      Şuan bitcoin var. Bir kaç gün sonra çok daha iyi bir sanal para birimi çıkarsa ne olacak? Sonra birtane daha çıkarsa? 

      Bitcoin'de bir sorun çıkarsa ne olacak? Garantisi olmayan bir durum. 

      hakan hakan (15394)
      6 yıl önce cevaplandı

        0

        @murat ve @hakan hocalarımızın yorumlarını okuduktan sonra bende bitcoin hakkında fikrimi şu yönde değiştirdim buradan da belirtmek isterim. Açıkcası bende bitcoin almayı düşünüyordum fakat değerli hocalarımızın yorumları benim için çok önemlidir. Gerçekten taraf tutmadan olayın gerçek yüzünü ele alırlar. Aynen şuanda yaptıkları gibi takdir ediyorum. Neden derseniz murat hocamız'da belirmiş zaten birileri para kazanmak için bu sistemi öve öve bitiremiyor. Benim şahsi düşüncem de paranız varsa ve kumar oynamaktan çekinmiyorsanız, yani kazanırsanız çok sevinip şaşırmıyacaksanız yine aynı şekilde kaybedip ciddi anlamda batma noktasına gelmeyecekseniz vu bu risklerin tümünü göz önünde bulunduracaksanız bitcon'i alır ve değerlendirirsiniz. Ama kazandıkca biraz daha almak istiyeceksiniz. Bu sefer de bitcoin bir gece değer kaybederse sizde ciddi anlamda zarara gireceksiniz. Dikkatli olun derim.

        notify notify (538)
        6 yıl önce cevaplandı

          üyelik gerektirir

          Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

          Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
          uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol