Bitcoin kurucusu neden ismini ve kişiliğini gizliyor?

0

Merhaba,

Biraz konudışı olacak ama Satoshi Nakamoto (Bitcoin kurucusu) neden ismini ve kendi hakkına bilgileri gizliyor? Çoğu insan isminin takma ve uydurma bir isim olduğunu söylüyor. Ben olsam ismimi falan gizlemezdim, arkadaşlara hava atardım işte ben blokchain yaptım vs vs diye. Bu adam (belki kadın) neden ismini gizliyor ki? İsminin japoncada anlamı Satoshi = Temiz düşünmek, keskin akıllılık. Naka = orta, içeri veya ilişki. Moto = Köken. Belki isminden bize bir mesaj vermeye çalışıyor olabilir mi? Bitcoin'in ilk versiyonunu çıkardığı günden (2009-2010 arası) geliştirmeye devam ediyormuş ancak 2010 da topluluktan yavaş yavaş kopmaya başlamış. 2011'de bir yazılım mühendisine gönderdiği e-postada ‘’Artık yeni projelere geçtim. İşler Gavin ve diğer herkese emanet.’’ demiş.

toprak34 toprak34 (2026)
5 yıl önce sordu

Toplam 2 Cevap


1

Bitcoin pek çok gizemi barındırıyor. Bana göre  Satoshi Nakamoto uydurulmuş bir isim. Ben bitcoin'in arkasında çeşitli kurum, hükümetlerin olduğunu düşünüyorum. Örneğin ABD.

Düşünsenize, somut karşılık gösteremeyeceğiniz bir değer oluşturuyorsunuz ve bunu şuan aktif ve geçerli olan para ile takas ediyorsunuz. Bir nevi piyasadan para topluyorsunuz ve bunu hiç bir yasal sorumluluk almadan yapıyorsunuz. Herhangi bir aksiklikte suçlanacak, hak aranacak hiç bir merci yok.

Blockchain harika bir teknoloji ama bitcoin ile aynı şey değil. Blockchain her yerde uygulanabilir bir teknoloji buna lafım yok. Bitcoin de pek çok sorunu çözüyor ama kontrol kimde kimin elinde ne kadar bitcoin var bilinmiyor olması büyük sorunlara gebe gibi.

murat murat (12492)
5 yıl önce cevaplandı

    1

    Bitcoin'in yaraticisi suan oldukca zengin biri. Dolasimdaki bitcoin'in %4'nun Nakamato'ya ait oldugu dusunuluyor. Belki daha da fazlasina sahip. Bu durum bile gizlenmesi icin yeterli bir sebep.

    Bitcoin, dogasi geregi anonim bir yapi. Bir merkezi yok. Daginik bir yapi uzerinde calisiyor. Ayrica bu tur teknolojilerin bir kisinin degil bir toplulugun yonetiminde olmasi, bu teknolojiye olan guveni arttirir. Yine bu sekilde bu teknoloji daha hizli buyur ve yayginlasir.

    Bitcoin yaraticisinin kimligini gizlemesinin diger bir sebebi medya ve hukumet olabilir. Bitcoin, simdiki parasal sistemin tam aksini savunuyor. Bu da onu sistem karsiti yapiyor. Bitcoin yaraticisinin kimligi acik olsaydi hukumet ve medya asla rahat birakmazdi.

    alattin alattin (16984)
    5 yıl önce cevaplandı

    • @alattin ama topluluk tarafından yönetilmesi daha tehlikeli olmaz mı? Belki kötü niyetli bir kişi zararlı kodlar yerleştirir? toprak34 5 yıl önce
    • @toprak34 topluluk dediğin yapı öyle önüne gelenden oluşmuyor. Sistem de zaten açık kaynak olduğu için herkes kodlara erişip kontrol edebilir. alattin 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol