Bluetooth - Wifi çakışması sorunu nasıl çözülür?

0

Bluetooth kulaklık aldım. WiFi eziyet olmaya başladı. Kablo ile bağlanınca sorun yok. Ama Bluetooth kulaklık açıksa ve WiFi bağlıysam internet çok yavaşlıyor. Bluetooth kulaklığı kapattığım an sorun düzeliyor. Tüm sürücülerim güncel ve Windows 10 kullanıyorum. Bluetooth - Wifi çakışması sorunu nasıl çözülür?

Anonim Anonim (156)
4 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Bluetooth - Wifi çakışması sorununun temel sebebi standart adsl modemlerin Wifi'sinin  ve Bluetooth'un 2.4Ghz frekansını kullanıyor olması. Durum böyle olunca wifi ve bluetooth aynı anda açıksa sorunlar başlıyor. En temiz ve güzel yöntemi eğer Adsl modem wifi 5Ghz destekliyorsa WiFi olarak 5Ghz kullanman.

    Diğer bir çözüm yöntemi Adsl arayüzüne girmek ve Channel (kanal) ve Channel Width (Kanal Genişliği) değerlerini değiştirmek. Mesela kanalı 11 yap. Kanal genişliğini de 20Mhz olarak değiştir.

    Genelde Wifi kanalı değiştirmek sorunu çözebiliyor ama dediğim gibi wiFi 5Ghz destekliyorsa kesinlikle bunu kullan.

    murat murat (12492)
    4 yıl önce cevaplandı

      0

      Standart olarak 2.4Ghz yayın yapan modemler 1, 6 veya 11 kanallarını kullanır.  Adsl modem üzerinde adsl ağ kanalını değiştirmende fayda var. Nasıl yapıldığını bu videodan öğrenebilirsin: https://www.youtube.com/watch?v=menLJ5GXle4

      Sırası ile 1,6 ve 11 kanallarını dene. Herkeste farklı sonuç verebilir. Sadece 11 ile kalma.

      Bluetooth standart 2.4 GHz frekansında çalışmak üzere tasarlanmıştır.  Pek çok popüler Adsl modem / Router da 2.4 GHz frekansını kullanır.  Bu da sinyal çakışmasına sebep olur.

      Sinyal çakışması da Bluetooth cihazlarsa ses kesilmesine, Wifi de internetin kopmasına, yavaşlamasına sebep olur. 

      Pek çok adsl modem WiFi kanalını otomatik belirler.  Mesela TP Link modemlerde 1 ila 13 arasında kanal vardır. Genelde 1,6 ve 11 kullanılır.

       inSSIDer gibi bir program kullanarak uygun kanalı tespt edebilirsin veya yukarıdaki videoda bahsi geçen WiFi Analyzer kullanabilirsin. 

      @murat belirtmiş yukarıda anlattıklarımız sorunu çözebilir veya faydası olmayabilir. Bluetooth üreticine göre durum değişiyor. Mesela ben ofiste bir bilgisayarda benzer işlemleri yapmama kanal değiştirmeme rağmen sorunu çözemedim.  Ama modemnin desteği varsa 5Ghz çalıştırmak kesin çözüm sağlıyor.

       

      hakan hakan (15424)
      4 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol