Boyut ve Diskte boyutu arasındaki fark nedir?

0

Bilgisayarda bir klasörün özelliklerine bakıyorum.  Boyut 233 KB yazıyor ama hemen altında Diskte Boyutu 5 MB yazıyor. Bu Boyut ve Diskte boyutu arasında ne fark var? Hangisi gerçek değeri gösteriyor. Yüksek yer kaplayan klasörleri temizlemek istiyorum ama bu biraz kafamı karıştırdı. Boyut ve Diskte boyutu arasındaki fark nedir?

Anonim Anonim (156)
2 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Boyut ve Diskteki boyutu arasındaki farkı anlatmaya çalışayım:

    Boyut: Dosyanın ya da klasörün gerçek boyutu. 

    Diskteki Boyutu: Dosya ya da klasörün disk üzerinde kapladığı boyut.

    Bir dosyan var diyelim. Diskin NTFS olarak formatlanmış olsun.  Dosyanın boyutu 3 KB olsun. Bu dosya disk üzerinde 4 KB alan kaplar. Neden?

    Çünkü NTFS dosya sistemi en küçük veriyi 4 KB boyutunda bir blok halinde saklar. Daha küçük bir alan kullanamaz. Verinin saklanacağı alanlarda ayırma birimi boyutu olarak 4 KB kullanır.

    Dosya sistemin exFat olsaydı ne olacaktı? bu dosya 512 KB yer kaplayacaktı (Eğer sen özel bir ayırma birimi boyutu seçmediysen)

    Kısaca bir dosya ya da klasör disk üzerinde ne kadar yer kaplıyor değerini anlaman için Diskteki Boyutuna bakman gerekir.

    Diskteki Boyutu dosyanın gerçek boyutundan daha fazladır. Çünkü dosyalar, klasörler tek bir parça halinde saklanmaz. Disk ayırma bloğu boyutundan dolayı da diskte normal boyutundan daha fazla yer kaplar.

    alattin alattin (16984)
    2 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol