"Bu sürücüyle ilgili bir sorun var" hatasının çözümü

0

Bilgisayara flash diskimi taktığım zaman sağ altta "Bu sürücüyle ilgili bir sorun var. Sürücüyü şimdi tarayın ve sorunu düzeltin" hatası alıyorum. Bu durumu nasıl düzeltebilirim?

Bu sürücüyle ilgili bir sorun var hatası ne anlama geliyor?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Karşılaştığınız bu sorun diskinizin dosya sisteminde bir bozulma meydana geldiğini gösteriyor. Windows size "sürücüyü şimdi tarayın ve düzeltin" uyarısı göndererek aslında "ben bu hatayı düzelteceğim" demek istiyor. Fakat ben daha garanti olsun diye bazı ek işlemlerle uğraşacağım. Özellikle diskindeki dosyaların gözükmeme sorunu yaşayıp dosyalarını kaybetmek istemeyenler bu çözümden faydalanabilirler.

    Kafanızdaki bazı soruların cevaplarını vereyim.

    Diskimdeki dosyalara ne olacak onları kaybedecek miyim?

    %99 ihtimalle hiçbir dosyanızı kaybetmeden bu işin içinden çıkacaksınız. Hatta flash diskinizde olduğunu bildiğiniz ama gözükmeyen dosyalarınızı bile kurtarabileceksiniz.

    "Sürücüyü şimdi tarayın ve düzeltin" seçeneğine tıklarsam dosyalarım silinir mi?

    Normalde silinmemesi gerekir. Ama ben Windows'a güvenemediğimden ötürü kullanıcı olarak bazı işlemler yapacağım.

    "Bu sürücüyle ilgili bir sorun var" hatası nasıl çözülür?

    1. Adım: Diskteki dosyaları güvene alma

    Öncelikle diskimizdeki dosyaları sağlama alarak işe başlayalım. Bilgisayarınızda bir yeni klasör oluşturun, ve flash diskinizdeki bütün dosyaları oluşturduğunuz o klasöre atın.

    Bazı durumlarda enteresan bir şekilde USB belleğe bulaşan bir zararlı yazılım, bütün dosyaları gizliyor. Bu durumda sanki dosyalarınız silinmiş gibi zannediyorsunuz ama aslında tam olarak silinmiyor, sadece gizleniyor. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız aşağıdaki adımları takip edin.

    1. Bilgisayarınızın arama kutusuna komut istemi yazın, ve ona sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır'ı seçin.
    2. Komut İstemi açıldıktan sonra oraya şu komutu yazın ve entera basın: attrib -H -R -S /S /D E:\*.*
      Bu komuttaki E harfi, flash diske atanan sürücü harfini temsil eder. Sizin flash diskinizin harfi başkaysa komuttaki E harfi yerine onu yazmanız gerekiyor.
    3. 30 ila 45 saniye bekleyin. Komut İsteminde tekrar imleç yanıp sönmeye başladığı zaman işlem tamamlanmıştır.

    Yazdığınız bu komut, flash diskinizde normalde var olan ama virüslerin gizlediği dosyaları görünür hale getirmenizi sağlar. Şimdi flash diskinizi tekrar kontrol edin, (eğer böyle bir durum varsa) bütün dosyalarınızı orada göreceksiniz. Aynı şekide onları da sağlam bir yere atın.

    2. Adım: Diski biçimlendirme / formatlama

    "Bu sürücüyle ilgili bir sorun var" hatası, %99 ihtimalle o diskin dosya sisteminde oluşan bir bozulmanın habercisidir. Dosya sistemi hatalarını da en garanti, diski formatlayarak çözebilirsiniz.

    Diski biçimlendirmek için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli.

    1. Flash diske sağ tıklayın ve Biçimlendir'i seçin.
    2. Gelen pencereden önce "Aygıt varsayılanlarını geri yükle"ye tıklayın. Ardından Başlat'a tıklayın ve biçimlendirme işleminin tamamlanmasını bekleyin.

    Eğer vaktiniz varsa oradaki "Hızlı biçimlendir" seçeneğinin işaretini kaldırarak işlemi yapabilirsiniz. Bu işlem dosya sistemi üzerinde daha derinlemesine bir format atılmasını sağlar. Yalnız benim tavsiyem önce hızlı biçimlendir seçeneği işaretli olsun, eğer sorun düzelmezse o zaman onu seçmeden biçimlendirirsiniz.

    Eğer biçimlendirmek işe yaramıyorsa veya biçimlendirirken bir hata alıyorsanız, diskinizi Komut İstemi üzerinden formatlayabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek için YouTube kanalımızda yayınladığımız videodan faydalanabilirsiniz. Linkini aşağıya bıraktım.

    Komut istemi (CMD) ile USB bellek veya harici disk formatlama nasıl yapılır? - VİDEOLU ANLATIM

    Bu 2 adım sonucunda hiçbir dosya kaybı yaşamadan "Bu sürücüyle ilgili bir sorun var. Sürücüyü şimdi tarayın ve düzeltin" hatası düzelmiş olmalıdır. Farklı bir problem yaşarsanız uzmanim.net'e sor linkine tıklayarak konu açabilirsiniz.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol