Cat3 Cat4 Cat5 Cat6 ve Cat7 kablolar arasında ne farklar var?

0

Cat3 ve Cat5  kablolar arasında ne fark var? Cat4 ve Cat5 kablolar arasında ne farklar var? Cat 5 ve Cat6 kablolar arasında ne fark var? Cat6 ve  Cat7 kablolar arasında ne farklar var?

hakan hakan (15424)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Cat ifadesi ingilizce Category yani kategori kelimesinin kısaltmasından gelir. Bilgisayar ve ağ cihazları kablosuz ve kablolu olarak farklı şekillerde birbirlerine bağlanırlar.

    Network yani ağ kabloları farklı kategorilere sahiptir. Biz genelde ağ kablolarını Cat3, Cat4, Cat5, Cat6 ve Cat7 gibi isimlerle adlandırırız. Bu kablolar genelde uçlarında Rj45 adında bir konnektör barındırırlar. Bu konnektörler bilgisayar üzerindeki ethernet kartı girişine veya bir Switch, Router, Modem gibi cihaza bağlanırlar.

    Sıradan kişiler ethernet kablolarını aynı görürler. Çoğu dışardan bakıldığında aynı görünür. Kablolar arasındaki farklılıklar dışardan bakıldığında görülmezler. Fakat her yeni çıkan kablo standardı daha karmaşık kaplamalar içeren bakır çiftleri barındırır.

    Ev kullanıcısı veya küçük ofis ortamları için Cat5 kablo uygundur. Bilgisayar ve modem arasında kablolu iletişim kullanılacaksa Cat5 kablo uygundur.  

    Cat3 Kablo (Category 3)

    Cat3 eski bir kablo türüdür. Fakat hâlâ bazı ağlarda kullanılmaktadır. Bu kablo türü en fazla 10Mbps'e kadar hızı destekler. Maksimum bant genişliği 16MHz'dir. Cat3 halen 2 telli telefon sistemlerinde kullanılmaktadır. Cat3 kablolar alarm sistemlerinde de kullanılmaktadır. Cat3 kablolar 2 bakır telli olmak zorunda değildir. Cat3 kablolar 2,3 ve 4 bakır tel çiftinden oluşabilir. Cat3 kablo uzunluğu en fazla 90 metre olabilir. Veri transferi yapılabilecek en alt kablo türüdür.

    10Mbps hız ile saniyede 1.2MB dosya indirir. Saatte yaklaşık 4.3GB indirme işlemi yapılabilir.

    Cat4 Cat5 cat6 kablo

    Cat4 Kablo (Category 4)

    Cat4 kablo türü 16Mbps hıza kadar destekler. Bant genişliği en fazla 20MHz'dir. Genelde halka ağ yapısında kullanılır. Bu da eski bir kablo türüdür. 16Mbps hız ile saniyede 2MB dosya indirir. Saatte yaklaşık 7.2GB indirme işlemi yapılabilir. Cat4 kablo uzunluğu en fazla 90 metre olabilir.

    Cat5 Kablo (Category 5)

    Cat5 kabloların Cat5 ve Cat5E olarak iki farklı standardı vardır. Cat5 kablolar 100Mbps hıza kadar destekler. Bant genişliği en fazla 100MHz olabilir. Cat5 aynı zamanda Fast Ethernet (hızlı ethernet) olarak da bilinir.

    Cat5E (Cat 5 Enhance - Gelişmiş Cat5), Cat5 kabloların daha gelişmiş halidir. Cat5E 1000Mbps hıza kadar destekler. Cat5E, Gigabit seviyelerindeki hızların düşük maliyetle iletilmesine olanak sağlamıştır. Günümüzde yaygın kullanımı vardır.

    Cat5, Cat5E kablo uzunluğu en fazla 90 metre olabilir. Buradaki 90 metre azı yerlede düz 100 metre olarak alınır. 

    Cat6 Kablo (Category 6)

    Cat6 kablolar 10Gbps ve 250Mhz hızı destekler. Cat6 ve Cat6A olarak iki türü vardır. Cat5 kablolara göre daha sık bükümleri vardır. Cat 5 kablolar ile karşılaştırıldığında daha kalın kılıflara sahiptir. Cat6 kablo en fazla 37-55 metre uzunluğunda olabilir. Bu değer elektronik parazitlere göre değişir.

    Cat6A kablo bant genişliği olarak 500MHz'e kadar destekler.

    Cat7 Kablo (Category 7)

    Cat7 kablo, 10Gbps'e kadar destekler. Özel ortamlarda yapılan testlerde 40Gb veri hızıyla 50 metreye iletim yapabilmiş bir kablodur. 15 metre mesafede 100Gb hızlara kayıpsız ulaşmıştır. Bant genişliği 600Mhz'dir. Cat7 daha çok veri merkezlerinde kullanılır.

    hakan hakan (15424)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol