Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6e kabloları arasındaki farklar nelerdir?

0

Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6e kabloları arasındaki farklar nelerdir?

Cat5 ve Cat6 kabloları arasındaki farklar?

Cat5e ve Cat6e kabloları arasındaki farklar?

ismailsarp ismailsarp (6010)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Eğer internet veya ağ kurulumu için bir Ethernet kablosu almak istiyorsanız karşınıza cat5, cat5e, cat6, cat 6e gibi seçenekler çıkacaktır.Bunlar kafanızı karıştırabilir.Bu kabloların tümü internet veya ağ kurulumlarında kullanılabiliyor.Tüm kablolar RJ-45 yani bilgisayar ethernet portu ve modem ethernet portlarına uyuyor.Bunların aralarında farklar genelde hız ve kalite olarak farkediyor.

    Anlaşılacağı üzere kalite ve hız sıralamasında cat5 en düşük, cat6e ise en yüksek yerde duruyor.Aslında cat6e den daha da iyi ve kaliteli kablolar var ama onlar çok üst seviye şirket ve serverlarda kullanıldıklarından normal kullanıcıyı ilgilendirmiyor.

    Kabloların kısaca özellikleri şu şekilde;

    • Cat5: 100 MHZ frekansa sahip, 100 mbit veri taşıyabiliyor.100 metre uzunluğa kadar destek veriyor.Kablonun içerisinde herhangi bir koruyucu folyo veya ip gibi sağlamlaştırıcı malzemeler bulunmuyor.Kısacası en basit kablo yapısı bu.Bazı sinyal ve gürültülerden kolay etkilenebilir.
    • Cat5e: 100 MHZ frekans kullanır. Cat5'e göre kabloları biraz daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
    • Cat6: 250 MHZ frekans kullanır.1 Gbit hızlara ulaşabiliyor.Kablolar folyo ile kaplanmış olduklarından dış etkilere daha dayanıklıdırlar.Gürültü ve sinyal eksikliği neredeyse yaşanmaz.Kablolamada kabloları birbirinden ayıran ayırıcı kullanılır.
    • Cat6e: 250 MHZ frekans kullanır.1 Gbit hızlara ulaşabilir.Kablolamada sağlamlık olarak folyo veya ip kullanılır.Kablolamada kabloları birbirinden ayıran ayırıcı kullanılır.

    Günlük ev kullanıcıları 100 Mbit üzeri hızlar için işlem yapmayacaklarsa, Cat5 kablolar dahi her şekilde işinizi göreceklerdir.Ancak Hız ve dayanıklılık istenirse fiyat farkı verilerek kablo yapısı değiştirilebilir.

     

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol