Chipset Driver nedir? Chipset driver yüklenmeli mi?

1

Merhabalar ben https://downloadcenter.intel.com/download/20775/Intel-Chipset-Device-Software-INF-Update-Utility-  şuradan son sürüm chipset driveri indirdim. Bir siteden gördüğüm  "-overall" komutu ile bu exe dosyasını çalştırıp kurdum. 2.97 mblık dosya ne hikmetse 300 mblık ekran kartı sürücümüde kurdu iyi hoş ama eski bir sürümünü kurmuş ve ekran kartımın kullanmadığım özelliklerinide yüklemiş. Benim sorularım şunlar;

*Bu chipset driveri tam olarak nedir?

*-overall komutu tam olarak ne işe yarar?

*Chipset driver kurmalı mıyız?

*Chipset driver vs. programları anakartımızın sitesinden mi yoksa üreticinin sitesinden güncel olanını mı indirmeliyiz?

Teşekkürler.

rawarg rawarg (18)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

     Chipset driveri nedir?

    Aslında Driver ifadesi teknik olarak hatalı. Bu sadece bir yazılım. Bir sürücü değil. Fakat  genelde chipset driver olarak adlandırılıyor. Driver, yani sürücü işletim sisteminin ilgili donanım parçasını tanımasını ve daha verimli kullanmasını sağlayan yazılımdır. 

    Intel® Chipset Device Software (INF Update Utility), Chipset INF dosyalarının güncellenmesi gerektiğinde bunu otomatik olarak size bildiren bir yazılım.

    Peki INF dosyası nedir?  INF dosyası içinde anakartın üzerindeki chip denilen elektronik birimler ile ilgili bazı bilgileri içeren bunu işletim sisteminin anlayacağı şekilde sunan bir metin dosyasıdır. 

    Örneğin Aygıt yöneticisinden baktığınızda Sistem Aygıtları bölümünde görünen Intel(R)82801 PCI Bridge gibi görünen isim bu INF dosyası sayesinde işletim sistemine bildirilir.  İşletim sistemi de bu INF dosyası sayesinde buradaki ismi düzgün görüntüler.

    Örneğin siz yeni bir anakart aldınız, fakat bu anakart üzerine Windows 7 gibi eski bir işletim sistemi kurdunuz. İşletim sistemi eski olduğu için bu yeni chipsetli anakartın üzerinde ne var ne yok anlayamaz. İşte INF dosyası ile bu donanım birimlerini tanımlayabilir. Intel gibi büyük üreticiler Microsoft ile ortaklaşa çalışır bu sebepten genelde işletim sistemleri Chipsetleri otomatik tanır.

     -OVERALL komutu nedir?

    infinst_autol.exe  dosyası için  -OVERALL parametresi var. Ama linkten indirdiğiniz SetupChipset.exe ile kurulum yaptıysanız bu parametre yok. Yani geçersiz.

    infinst_autol.exe -OVERALL komutundaki OVERALL ise, bilgisayarındaki tüm INF dosyaları sorunsuz çalışıyorsa bir şey yükleme anlamına geliyor.

    Chipset driver kurmalı mıyız?

    Intel sitesinde de belirttiği gibi normalde Intel® Chipset Device Software (INF Update Utility) kurmanıza gerek yok. Güncel bir işletim sistemi Windows Update aracılığı ile zaten gerekli güncellemeleri yapıyor.

    Chipset driver vs. programları anakartımızın sitesinden mi yoksa üreticinin sitesinden güncel olanını mı indirmeliyiz?

    Windows güncelleştirmesi ile zaten Chipset inf dosyaları güncellendiğinden hiç birini yüklemenize gerek yok. Bilgisayara format attınız, henüz güncelleme yapmadınız o zaman Intel® Chipset Device Software (INF Update Utility) yükleyebilirsiniz. Bilgisayarınız güncel, her şey normal çalışıyor. O zaman yazılımı yüklemenize gerek yok.

    murat murat (12492)
    7 yıl önce cevaplandı

    • Çok teşekkür ederim beni aydınlattınığınız için. rawarg 7 yıl önce
    • rica ederim :) murat 7 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol