Cmos Checksum Bad hatası

1

Selamlar bilgisayarım inanılmaz derecede büyük sorunlarla karşı karşıya. Bunlardan bir tanesi de başlıkta yazdığım cmos checksum bad hatası.
Sorunlar silsilesi netmahal denen bir tarayıcı virüsüyle başladı, bu virüsü buradaki işlemleri defalarca yapsam da kısa süreli olarak kurtulup yeniden bulaşmasıyla pes etmiş durumdaydım ve sonradan altta yazan sorunlar türedi ve son bir iki aydır da başlıkta adı geçen cmos checksum bad hatası alıyordum ve F2 ye basıp geçiştiriyordum.

En son bir haftadır da bilgisayarı açar açmaz karşıma çıkan casper resminde donup kalan reset attığımda windows yazısında kalan tekrar reset attığımda masaüstünde kısa süre kalıp ekranı giden bir bilgisayarla karşı karşıya kaldım ki bu resetler arasında siyah ekran üzerinde warning yazan bir takım kırmızı yazılarla karşı karşıya kalıyorum.

Bu gün tahminen bu resetler sonucu kafayı yiyen bilgisayarım tarihi 04.05.2010 a almış chrome mozilla da ssl hatası verip internete bağlanmamı engeller durumda. şaşırtıcıdır sadece explorerden giriş yapabiliyorum.

Bu sorunları nasıl çözebilirim ? Klasik herkes format diyor ancak format atıcak bilgim yok format harici kurtara bileceğim bir durum varmı? Cmos Checksum Bad hatasının çözümü nedir?

canpause canpause (6)
9 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Cmos Checksum Bad hatası format ile düzelecek bir sorun değildir. Cmos Checksum Bad  hatası BIOS hatasıdır. 

    Daha basitçe açıklamak gerekirse, format sabitdiskin biçimlendirilmesidir. İşletim sistemi ile alakalıdır. 

    Bilgisayarınızı satın aldığınızda üzerinde gömülü bir yazılım ile gelir. Bu yazılım bilgisayar donanımını kontrol eden ve işletim sistemini yüklemenize izin veren bir yazılımdır: BIOS

    Format işlemi işlemi sabitdiskin işletim sistemi yüklemeye hazır hale getirilmesi, biçimlendirilmesidir. BIOS ile alakası yoktur.

    Sizin hatanın sebebi BIOS. 

    Cmos Checksum Bad hatasının temel olarak sebepleri şunlar olabilir:

    • BIOS pil sorunu: Anakart üzerinde BIOS'u besleyen pilin zayıflaması, ömrünü tamamlaması.
    • BIOS yazılımının zarar görmesi: BIOS güncellemesi yaparken yarıda kalan işlemler, BIOS yazılımını hedef alan virüsler bunun sebebi olabilir.

    Sizin aldığınız Cmos Checksum Bad uyarısı anlattığınız hikayeye göre ilk sorunu gösteriyor: Yani BIOS piliniz ömrünü tamamlamış.

    Bios pili BIOS'u besleyen bir pildir. Tarih saat bilgisi, BIOS yapılandırması gibi bilgilerin bilgisayar tarafından unutulmamasını sağlar.

    Cmos Checksum Bad hatasını nasıl çözerim? derseniz, anakartınıza uygun bir BIOS pili almalısınız.

    Anakart BIOS pili neye benzer diyorsanız aşağıda resmini bulabilirsiniz

    Bios pili

    Cmos Checksum Bad hatasını pil kaynaklı alıyor olmanızın en güçlü delili bilgisayar tarih ve saatinizin geri kalması. Bilgisayarınızın tarih ve saati sıfırlanıyor, geri kalıyorsa BIOS pili zayıflamış veya ömrünü tamamlamış demektir.

    Twitter, Facebook sitelerde hata almanız çok normal. Bu siteler SSL protokolulü kullanır. SSL protokolünin düzgün işleyebilmesi  için bilgisayar tarih ve saatinizin doğru olması şarttır.

    Bilgisayar tarih ve saatiniz yanlış ise SSL hatası alırsınız.

    Sonuç olarak Cmos Checksum Bad çözümü için ilk yapmanı gereken BIOS pilini değiştirmek. Bunu siz de yapabilirsiniz. BIOS pilinizi, istanbuldaysanız Karaköy, Kadıköy civarındaki elektronikçilerden temin edebilirsiniz. BIOS pili değiştirmek oldukça kolay bir işlemdir.

    Format size çözüm sağlamaz.

    cemkara cemkara (4215)
    9 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol