Comodo Firewall nedir, nasıl kullanılır?

0

Comodo Firewall nedir? Comodo Firewall nasıl kullanılır?

Comodo Firewall ücretli mi? 

Codomo Firewall nereden indirilir?

hakan hakan (15409)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Comodo Firewall nedir? Comodo Firewall nasıl kullanılır?

    Comodo Firewall nedir?

    Comodo Firewall, ücretli ve ücretsiz sürümleri olan bir güvenlik duvarı yazılımıdır.

    Güvenlik duvarı(Firewall) yazımları bilgisayara ekstra güvenlik sağyalan yazılımlardır. Bir Firewall bilgisayarda sürekli çalışır. Bilgisayara gelen ve giden bağlantıları inceler. Eğer zararlı bir bağlantı görürse bunu engeller.

    Örneğin bilgisayara yapılan siber saldırılar firewall gibi güvenlik yazılımları ile engellenir. Bilgisaya bulaşan bir trojanın bilgisayarda port açması firewall ile genlenebilir.  Firewall antivirüse alternatif bir yazılım değildir.

    Bilgisayarda antivirüs ve firewall birlikte çalışabilir mi?

    Antivirüs ve Firewall tamamen farklı şeylerdir.  Antivirüs bilgisayar için zararlı yazılımları tespit eder ve zarar vermesini engeller. Firewall ise sizin internetteki, ağdaki trafiğinizi inceler. Buradan gelecek zararlı paketleri engeller.
    Sizi bilgisayarınızdan dışarı ya da içeri yapılan bağlantılar ile ilgili bilgilendirir. Antivirüs ve Firewall birlikte kullanıldığında bilgisayar çok daha güvenli olur.

    Örnek vermek gerekirse, bilgisayarda bir uygulama çalıştırdınız. Bu çok yeni bir trojan barındırıyor ve kullandığınız antivirüs bunu tespit edemedi.  İşte bu durumda trojan hemen bilgisayardan dışarı bir bağlantu yapmayı deneyecektir.
    Fakat bu sırada bilgisayarda çalışan Firewall bu durumu fark edecek ve sizi bilgilendirecektir. Size bu uygulamayı engelleyeyim mi yoksa izin vereyim mi diye soracaktır. Siz bunu engellediğinizde trojan jiç bir şey yapamayacaktır.

    Comodo Firewall nasıl kullanılır?

    Comodo Fireall kurulumu oldukça basittir. Comodo kullanması kolay bir firewall yazılımıdır.

    1. Öncelike buradan Comodo Firewall ücretsiz sürümünü indirin: Comodo Firewall ücretsiz indir
    2. İndirdiğiniz cmd_fw_installer_10299_79.exe gibi ada sahip dosyayı çift tıklayın ve çalıştırın.
    3. Hoşgeldiniz ekranında dil seçimi Türkçe olarak ayarlayın ve Onayla butonuna basın.
      Comodo Firewall kurulumu
    4. Comodo Firewall 11 Yandex elements ve Yandex Browser Manager yüklemek isteyecektir. Tüm seçimleri kaldırın ve İleri butonuna basın.
      Comodo Firewall yandex
    5. Comodo Firewall İzinler ve Bileşenler ekranında Daha fazla güvenlik için DNS ayarlarımı COMODO Güvenlik DNS sunucuları ile değiştir (Daha hızlı sayfa yüklenmesi ve geliştirilmiş güvenlik) seçeneğini seçerseniz bilgisayarınızın mevcut DNS adresleri değiştirilecektir. Özel bir DNS servisi kullanmıyorsanız veya bunun ne olduğunu bilmiyorsanı bu ayar seçili kalsın.
    6. Güvenilmeyen dosyalar için bulut tabanlı Davranış analinizini etkinleştir (seçili olsun) Bu seçenek seçiliyken bilgisayarınızda işlem gören bazı şipheli dosyalar analiz için comodo sunucularını gönderilir. Burada analiz edilir.
    7. Ürün kalitesini arttırmak amacıyla anonim program kullanım istatistiklerini COMODO'ya gönder. Bu seçenek seçiliyse COMODO logları COMODO'ya gönderilecektir. Herhangi bir sakıncası yok. Seçili kalabilir.
      Comodo Firewall DNS
    8. BİLEŞENLER bölümünde COMODO Firewall (güvenlik duvarı), COMODO Dragon WEB Browser (güvenli bir tarayıcı) Internet Security Essentials (Aradaki adam saldırısı denilen sizinle iletişim kurduğunuz sunucu arasına sızmaya çalışanlar için ilave önlem) seçili olsun
    9. Comodo Dragon'u varsayılan tarayıcım olarak ayarla (seçimi kaldırın)
    10. Google Chrome ayarlarını Comodo Dragon tarayıcısına aktar (seçimi kaldırın) Eğer Comodo Dragon tarayıcısını kullanacaksanız bu seçenekler işaretli kalabilir. Ben Chrome kullandığım için seçimleri kaldırıyorum.
      Comodo Firewall Comodo Dragon
       
    11. Kurulumun son aşamasında sizden e-post adresi isteyecek buraya bir e-posta girebilirsiniz, zorunlu değil.
    12. Kurulum sonunda bilgisayarı yeniden başlatın.

    Comodo Firewall nasıl çalışıyor?

    Comodo Firewall normalde arkaplanda çalışır. Gelen ve giden paketleri inceler. Eğer biligsayarınızda şüpheli bir uygulama internete erişmek isterse sizi şu şekilde uyarır:

    Comodo Firewall bağlantı uyarısı

    Örnekte Chrome.exe adlı uygulama internete bağlanmaya çalışıyor.  Eğer bu uygulama bildik bir uygulamaysa İzin ver butonuna basarak izin verin.
    Bilmediğiniz bir uygulama adı varsa Engelle seçeneği ile internete bağlanmasını engelleyin.   

    Elbette her .exe dosyasının ne işe yaradığını bilemezsiniz. Şüphelendiğiniz bir dosya varsa bunu engelleyin ve sonra dosya adını uzmanim.net'e sorarak bu uygulama nedir ne işe yarar bilgi alabilirsiniz.

    Comodo firewall sadece bağlantı değil bilgisayardaki şüpheli işlemlerde de sizi uyarır. Örneğin kayıt defterinde bir uygulama değişiklik yapmak isterse o zaman karşınıza şöyle bir pencere çıkar:

    Comodo Hips

    Burada da bilinen bir uygulama bunu yapıyorsa izin verin. İşlem şüpheli görünüyorsa engelleyin. Örnekte xdman.jar dosyası kayıt defterine erişiyor. xdman.jar dosyası Xtreme download manager yazılımına ait bir dosya
    Bu sebepten bu işleme izin verilmelidir.

    Comodo Container nedir, sanal çalıştır nedir?

    Uygulamaları izole bir ortamda çalıştırmanızı sağlayan bir özelliktir. Bir uygulamanın bilgisayarınızda kalıcı değişiklikler yapmasını engellemek istiyorsanız Comodo Container içinde çalıştırmalısınız.
    Örneğin şüpheli bir dosya çalıştıracaksınız (mesela bir keygen) o zaman bunu container içinde çalıştırarak bilgisayarın zarar görmesini engellersiniz. Şüpheli dosya içinde virüs varsa dahi bilgisayarınıza bulaşmayacaktır.

    Comodo Container nasıl kullanılır?


    Comodo Container kullanımı basittir. Comodo kurulumu bittikten sonra Windows sağ tuş menüsüne Comodo Container içinde çalıştır seçeneği gelir.

    Şüpheli uygulamayı sağ tuşla tıklayın ve açılan pencereden Comodo Container içinde çalıştır seçeneğini seçin.

    Comodo Firewall Container içinde çalıştır

    Gelen Tafik nasıl görüntülenir?

    Gelen trafik bilgisayarınıza yapılan bağlantıları ifade eder. İnternet, ağ ortamından bilgisayarınıza yapılan bağlantıları, açık portları buradan takip edebilirsiniz.

    1. Comodo ama ekranı üzerinde turuncu renkli 54B/s gibi bir sayı olan bölümü tıklayınaşağıdaki resimde görünen alanı tıklayın.  Buradaki size gelen trafiğin boyutunu verir.
      Comodo Fireall Gelen trafiği
    2. Bilgisayarınıza internetten gelen bağlantılar listelenecektir.
    3. Herhangi bir bağlantıyı sonlandırmak isterseniz, Bağlantı görüntüle ekranı üzerinde işlemin adını sağ tuş ile tıklayın (şüpheli.exe) Bağlantıyı sonlandır'ı seçin.

    Giden trafik nasıl görüntülenir?

    Giden trafik, bilgisayarınızdan ağ, internet ortamına yapılan bağlantıları ifade eder. Bilgisayarınızdaki bir program interneti kullanıyor mu buradan takip edebilirsiniz.

    1. Comodo ama ekranı üzerinde yeşil renkli 0B/s gibi bir veri olan aşağıdaki resimde görünen alanı tıklayın. Bu sizin oluşturduğunuz trafiğin değeridir
      Comodo Fireall Gelen trafiği
    2. Bilgisayarınıza internetten gelen bağlantılar listelenecektir.
    3. Herhangi bir bağlantıyı sonlandırmak isterseniz, Bağlantı görüntüle ekranı üzerinde işlemin adını sağ tuş ile tıklayın (şüpheli.exe) Bağlantıyı sonlandır'ı seçin.

    Bağlantı sonlandırma

    Comodo Firewall ile bir uygulama nasıl engellenir?

    Bilgisayarınızda bir uygulamanın internete erişmesini engelleyebilirsiniz. Eğer bir program interneti kullanmasın istiyorsanız şu adımları uygulayın

    1. Comodo ana ekranında ev simgesine tıklayın. Görevler seçeneğine tıklayın.
    2. Ağ duvarı görevleri sekmesine tıklayın.
    3. Uygulamayı Engelle seçeneğine tıklayın.
    4. Engellemek istediğiniz uygulamayı seçin
      Comodo Firewall uygulama engelleme

    Comodo Firewall ile bir uygulamaya nasıl izin verilir?

    Daha önce engellediğiniz bir uygulama varsa bu uygulamanın engelini kaldırabilir ve tekrardan internete erişmesini sağlayabilirsiniz.  Bunun için şu adımları uygulayın:

    1. Comodo ana ekranında ev simgesine tıklayın. Görevler seçeneğine tıklayın.
    2. Ağ duvarı görevleri sekmesine tıklayın.
    3. Uygulamaya izin ver seçeneğine tıklayın. izin vermek istediğiniz uygulamayı seçin

    Comodo Firewall ile virüs taraması nasıl yapılır?


    Comodo Firewall aynı zamanda virüs taraması yapabiliyor. Bilgisayarı virüs ve casus yazılımlara karşı tarayabiliyor.

    1. Comodo ana ekranında ev simgesine tıklayın.
    2. Genel Görevler ekranında Tarama seçin.

    Bu tarama sonunda bilgisayarınız zararlı yazılmlara karşı taranacaktır. Ayrıca bilgisayarınızda yüklü olan sertifikalar da taranacaktır.
    Bazı yazılımlara ait sertifikalar güvenilmeyen olarak tespit edilebilir. Bu bir sorun değil. Örneğin bende Eset ve Kaspersky sertifikaları güvenilmeyen sertifika olarak tespit edildi.
    Bu tarama sonunda Güvenilir dosyalar, Tanınmyan dosyalar, Kötü niyetli dosyalar, Güvenilmeyen sertifikalar rapor ekranında listelenecektir.


    Comodo Fireall ücrersiz sürümü ile son derece kullanışlı ve iyi bir güvenlik sağlar. Comodo sektördeki öncü ve güvenilir firmalardan biridir. Comodo Firewall kullanımı basit ve anlaşılır bir arayüze sahiptir.

    Eğer bir firewall arıyorsanız Codomo Firewall tüm isteklerinizi karşılayacak niteliktedir. Comodo yukarıdakiler dışında pek çok özelliğe sahiptir.

    Comodo Firewall'un kafanıza takılan bir seçeneği veya özelliği olursa bunu uzmanim.net'te sorabilirsiniz. Sorunuzda benden bahsederseniz sorunuzdan haberdar olur ve sorunuzu cevaplarım.

    hakan hakan (15409)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol