CPU or Memory Changed hatasının çözümü nedir?

0

CPU or Memory Changed!!! Please enter Setup to configure your system. Press F1 to Run Setup. Press F2 to load default values bilgisayar açıldığında bu hata ekrana geliyor.

CPU or Memory Changed hatasının çözümü nedir?

murat murat (12492)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    CPU or Memory Changed!!! Please enter Setup to configure your system hatasının çözümü nedir?

    Bilgisayar açılışında CPU or Memory Changed hatası alıyorsanız bu hatanın bir kaç sebebi olabilir:

    • BIOS pili yerinden oynamış ve BIOS sıfırlanmış olabilir  en çok karşılaşılan durum)
    • BIOS pili zayıflamış ve artık BIOS'u beslemiyor olabilir.
    • RAM'lerden biri slotundan çıkmış, hafif yerinden oynamış olabilir.
    • RAM'lerden biri bozulmuş olabilir.
    • Ram slotlarından biri arızalanmış olabilir.
    • Yeni bir RAM taktıysanız bu anakartınız ile uyumlu olmayabilir
    • Yeni bir işlemci takmış olabilirsiniz

    CPU or Memory Changed çözüm önerisi 1:  BIOS değerleri sıfırlanmış olabilir

    CPU or Memory Changed hatasını ilk defa alıyorsanız ilk olarak BIOS pilinden şüphelenin. BIOS pili yerinden oynamış olabilir. Hatayı aldığınız ekranda ilk olarak mesajda dediği gibi (Please enter Setup to configure your system. Press F1 to Run Setup. Press F2 to load default values) F1 tuşuna basın. Bu sizi BIOS ekranına götürecektir. Daha sonra burada F2 tuşuna basarak varsayılan BIOS ayarlarını yükleyecektir. En son adımda F10 tuşuna basarak yaptığınız ayarları kaydedin ve bio ekranından çıkın. Bilgisayar yeniden başlayacaktır.  Eğer artık hata almıyorsanız sorun çözülmüş demektir.  Bir şekilde BIOS ayarlarınız sıfırlanmış demektir. Sorun tekrar etmeyecektir.

    CPU or Memory Changed çözüm önerisi 2:  BIOS pili ömrünü tamamlamış olabilir

    Birinci çözüm önerisinde olanları yaptınız ve sorun devam ediyorsa, daha önceden bilgisayarda hiç bir değişiklik yapmadığınız halde CPU or Memory Changed!!! Please enter Setup to configure your system hatası alıyorsanız bu durumda BIOS pili ömrünü doldurmuş olabilir.

    BIOS pili setup ayarlarını saklayan BIOS çipi için enerji sağlayan pildir. Normal bir pilden hiç bir farkı yoktur. Amacı bilgisayar kapalıyken, elektrik yokken BIOS ayarlarının korunmasını sağlamaktır. BIOS pilinin belirli bir ömrü vardır. 

    Bu pil bir zaman sonra artık değiştirilmelidir. Özellikle eski bilgisayarlarda pilin ömrünü doldurması sıkça görülen bir durumdur. Eski bios pilini yerinden sökün ve size yakın bir elektronikçiden yenisini temin edin.

    CPU or Memory Changed çözüm önerisi 3:  Sorun Ram ya da Ram slotunda olabilir

    Bazen sorunun kaynağı RAMlerin yerinden oynaması olabilir.
    Ram slotu

    Bilgisayarınızdaki ramleri kontrol edin. Yerinden sökün ve tekrar takın. Ramler yerinden oynamış olabilir. Bellekteki temassızlık sorunları  CPU or Memory Changed!!! Please enter Setup to configure your system hatasına yol açar. Elinizle kontrol gerçekleştirin.

    Ramlar normal görünüyorsa  ve hata almaya devam ediyorsanız bu durumda mümkünse başka ve çalıştığınızdan emin olduğunuz ramlar bulun ve bunları slotlara takın. Ram slotlarında sorun olabileceği gibi Ram modüllerinde de sorun olabilir.  Bilgisayarlarda genelde birden fazla ram slotu bulunur. Ramleri farklı slotlara takmayı da deneyebilirsiniz. Bu sorun ram slotlarında mı yoksa ramlarde mi anlamanıza yardımcı olur.

    Eğer Ramlari yeni taktıysanız bu ramlar anakartınız ile uyuşmuyor olabilir.  Anakartın kiptaçığı varsa buna bakın ya da anakartın modelini internetten aratın. Hangi ramleri destekliyor bunu öncelikle öğrenin.  Anakart ile uyumlu olmayan ram kullanımı  CPU or Memory Changed!!! Please enter Setup to configure your system hatasına sebep olabilir.

    CPU or Memory Changed çözüm önerisi 4:  İşlemci ya da RAM mi değiştirdiniz?

    Bilgisayarınıza yeni bir işlemci taktıysanız ya da bir RAM ilavesi yaptıysanız CPU or Memory Changed!!! Please enter Setup to configure your system uyarısı almanız son derece normaldir. Bilgisayar bu değişiklikleri algılamış ve sizi BIOS'a yönlendirmiş demektir. Bu durumda çözüm 1'de anlatılanları yapmanız sorunu çözecektir. Yani BIOS'a gidin ve varsayılan ayarları yükleyin.  Bazı BIOS'lar, özellikle eski BIOS'lar bu tür değişikliklerde manuel işlem yapmanızı beklerler.

    Bu işlemden sonra artık CPU or Memory Changed!!! Please enter Setup to configure your system hatası almamanız gerekir.

    murat murat (12492)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol