Cumhuriyet'in 94. yılı için tüm müşterilerine 5GB internet hediye

0

WhatsApp'tan şöyle bir mesaj yayılıyor:

Cumhuriyet’in 94. yılı için tüm müşterilerine 29 Ekim günü geçerli olmak üzere 5GB internet hediye ediyor! http://short.pe/hediye5GB

Bu mesaj ne anlama geliyor? Cumhuriyet'in 94. yılı için tüm müşterilerine 5GB internet kim hediye edecek? Hiç söylenmemiş. Mesaj doğru mu?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Cumhuriyet'in 94. yılına özel tüm müşterilerine 5GB internet hediye gerçek mi?

    Bu sorunun cevabı tabii ki hayır :) Bu kötü niyetli sahtekarlar iyice kendilerini aştılar. Şimdi de WhatsApp'tan ve diğer platformlardan bir anket gönderiliyor ve bu anketi dolduran kullanıcıların 29 Ekim günü geçerli olmak üzere 5GB internet hediye kazanabilecekleri iddia ediliyor. Kendini alenen belli eden bazı ince detayları göz önünde bulundurarak bu mesajın kesinlikle yalan olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

    Öncelikle "Cumhuriyet'in 94. yılına özel 5GB internet" diye gönderilen mesajdaki linke tıklayınca karşımıza bir anket çıkıyor. Bu ankette bizden çeşitli bilgiler isteniyor. İlk soruda "hangi operatörü kullanıyorsunuz" denmiş.

    ücretsiz 5gb internet hediye

    Her scam yazısında bahsettiğim gibi bu durumda yapılması gereken ilk şey hediye verdği iddia edilen firmanın web sitesine ve sosyal medya sayfalarına bakmaktır. Çünkü bir firma kampanya düzenleyecek olsa bunu mutlaka sitesinde, sosyal medya sayfalarında duyurur. Burada belirtilen Turkcell, Vodafone ve Turk Telekom'un web sitesine ve sosyal medya sayfalarına baktım ama bahsi geçen "29 Ekim günü geçerli olmak üzere 5GB internet" ile alakalı herhangi bir duyuru görmedim.

    İkinci olarak short.pe/hediye5gb sitesine dikkatinizi çekmek istiyorum. Şimdi ilk önce Turkcell, Vodafone ve Turk Telekom'un internet sitelerine bakın; sonra Cumhuriyet'in 94. yılına özel 5GB internet iddia eden bu siteye bakın. Operatörlerin sitelerindeki o kurumsallık havasını bu sahte sitede kesinlikle göremezsiniz. Arkası turuncu web sayfası üzerine bir anket gömmüşler hepsi bu. YouTube'dan HTML dersleri izleyen bi çocuk bile yapabilir bunu. Ayrıca sitenin herhangi bir yerinde bu kampanyanın operatörler tarafından düzenlendiğine bir bilgi vs. hiçbir şey bulunmuyor. Dolayısıyla işin koca bir aldatmacadan ibaret olduğunun en büyük göstergelerinden biri budur.

    Özetle, WhatsApp'tan yayılan bu "Cumhuriyet’in 94. yılı için tüm müşterilerine 29 Ekim günü geçerli olmak üzere 5GB internet hediye" mesajı her yönüyle yalan ve aldatmacadan ibaret olduğunu belli ediyor. Kendinizi bu tarz kötü niyetli kişilere asla kullandırtmayın. WhatsApp, Facebook, Messenger veya başka yerlerden gelen "29 ekime özel internet, 29 ekime özel ücretsiz internet" tarzındaki mesajlara hiçbir şekilde inanmayın ve açmadan direkt olarak silin.

    Cumhuriyet'in 94. yılına özel tüm müşterilerine 5GB internet linkine tıkladım bir şey olur mu?

    Teknik olarak bi zararı olmaz. Bu mesajlara scam yani aldatmaca deriz. Scamler telefonunuza zarar veren, sizin bilgilerinizi çalan virüs değillerdir. Dolayısıyla korkmanıza gerek yok ama yine de bu mesajları hiçbir zaman açmayın. Firmalar bu tür anketlerden elde ettikleri verileri başka firmalara satarak para kazanırlar. Sizlere de bu anketleri ödül vaadi ile ücretsiz doldurturlar.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol