Dell masaüstü bilgisayar çok ses çıkarıyor

0

Merhaba dün Dell masaüstü bilgisayar aldım. Bilgisayar yeni değil eski bunu belirteyim. Aldığım adam bana verirken test etti ve kasadan yoğun bir ses geliyordu, ben rahatsız olmadım değil tabii ama adama da fazla bir şey diyemedim. Bu arada kasa yatay değil bildiğimiz düz kasa. Dün bu sesten dolayı kasanın içini açtım çünkü gerçekten çok ses var neredeyse ev halkı uyanacak artık içini açıp bakayım dedim. Parçaların hepsi orijinal çıktı fakat işlemci fanına bakamadım çünkü üstünü yeşil bir şeyle kaplamışlar. Yani işlemci falan gözükmüyordu. Aldığım adam da bana verirken "işlemci çabuk ısınan bir parça olduğu için fan böyle çok ses verir" demişti. Forumlarda falan baya gezmeme rağmen bu soruna çözüm bulamadım. Konu sadece bu da değil üstelik. Bilgisayarda ekran kartı olmadığı için evde elimde duran 3 ekran kartından birini takmayı denedim fakat hiçbirisi yuvaya oturmadı. Öncelikle "neden bu bilgisayarı aldın?" falan diye soracak olanlara söyliyim, çünkü adam beleşe verdi bende bu yüzden aldım. Hala ısrarla çözümüme işime yaramıyacak eleştirici şeklinde yazı yazmak isteyen varsa lütfen sizi bu konunun dışına alalaım. Dediğim gibi ben de pek uğraşmak istemiyorum. Bir bilgisayarcıya versem yeni fan taksa ve ekran kartı taksa, en fazla kaç TL ücret çıkar?

Yaşadığım bilgisayarın çok ses çıkarması ve diğer sorunlar hakkında yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

ardayilmazvarol ardayilmazvarol (12)
5 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    0

    Muhtemelen HDD'den geliyordur HDD bozuksa, arızalıysa veya Bad Sector var ise ses çıkarır baya bir. HDD yi sök öyle açmayı dene ses giderse HDD den kaynaklıdır. Yalnız HDD söktüğün zaman bilgisayar açılmaz yani windows ekranı gelmez.

    infinity infinity (402)
    5 yıl önce cevaplandı

    • hdd doğru düzgün şekilde çalışıyor zaten ve windows ekranı geliyor adam işlemci fanından geldiğini söyledi bana ardayilmazvarol 5 yıl önce
    • bu arada cevabın için çok teşekkür ederim ardayilmazvarol 5 yıl önce
    • işlemci fanını değiştir infinity 5 yıl önce
    • @ardayilmazvarol infinity 5 yıl önce

    0

    Belirttiğin kadar (şiddette) ses işlemci fanindan çıkmaz (Eski ve deforme bile olsa). Senin PC'de o ses çok büyük ihtmalle güç kaynagindan (PSU, power supply) geliyor. Astarı yüzünden pahalıya gelmezse yenisiyle değiştirirsin. Böylece PC'den cikan sesi önemli ölçüde azaltmış olursun. Ayrıca kasa içerisinde erisebildigin fanlarin gobeklerini az bir şey (yani abartmadan) ince makine yağı ile yağlarsan fena olmaz.

    Bahsettiğin PC'ye işe yarar bir ekran kartı bulamazsın. O kartlar AGP, hatta belki dahada eskisi PCI (PCI express degil, sadece PCI) yada ISA arabirimlidir ve günümüzde tarih olmuştur, ikinci el bile olsa kolaylıkla bulunamaz, bulunabilenlerde PC'de mevcut olandan daha iyi ve performanslı olmaz.

    Daha öncede antikalarla alakalı birçok şey sormuştun, anlatmıştık. Dilerim sonunda anlarsın ve o sevdalardan (boş hayallerden) vazgeçersin. 

    Teknik servise götürmenede gerek yok. Ugrasmazlar. Bakmazlar bile. Eğer bakarlar, "iyilestirme" için birşeyler yaparlarsada bunun astarı yüzünden pahalıya gelir sana. Üstelik pek farklı bir sonuçta ortaya çıkmaz, çikartılamaz.

    temmuz temmuz (12505)
    5 yıl önce cevaplandı

      0

      Bilgisayar kasasında ses çıkarabilecek şeyler sınırlıdır:

      • İşlemci fanı
      • Ekran kartı fanı
      • PSU yani güç katmanından gelecek fan ya da bobin sesi
      • HDD (eğer SSD değilse)

      Bunlardan en fazla ses çıkartan işlemci fanı ve PSU'dur. 

      Kasada nereden ses geldiğini anlaman zor değil. Kasa kapağını açtığında ses işlemci fanından mı yoksa güç katmanından mı geliyor anlayabilirsin. HDD o denli yüksek ses çıkarmaz.

      Eğer fanlara bir kablo veya başka bir şey sürtmüyorsa artık değiştirilme vakitleri gelmiş demektir. Temizlemek geçici çözüm sağlar ama fan tekrardan bir zaman sonra ses çıkartmaya başlar.

      Ekran kartı ve Fan ücreti konusunda bir şey söylememiz mümkün değil. Anakarına göre hangi ekran kartı uyar bunu bilmek lazım.

      hakan hakan (15424)
      5 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol