derp fidye virüsü nedir? çözümü var mı?

0

Resimler, videolar, Excel, Word dosyaları, PDF dosyaları aniden derp uzantılı oldu ve açlmıyor. Bilgisayarımdaki tüm dosyaların uzantısı .derp oldu. Derp virüsü nedir?  uzantısı .derp olan şifrelenmiş dosyaları açmak mümkün mü?

alattin alattin (16984)
4 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Bilgisayarımdaki dosyaların uzantısı neden birden .derp oldu?

    Tüm dosyalarınızın uzantısı aniden derp olduysa bilgisayarınıza fidye yazılımı bulaştı ve tüm dosyalarınızı şifreledi demektir. Sadece dosya uzantısı değişmiyor. Tüm dosyalar ayrıca açılamaz şekilde şifreleniyor.

    derp fidye virüsünün çözümü var mı?

    Şuan için bir STOP (Djvu) virüsü varyantı olan ve dosya uzantılarını .derp olarak değiştiren yazılımın şifrelediği dosyaların şifresini çözmek için bir yol yok. Fakat dosyaları belki gölge kopyalardan kurtarabilirsiniz. Bu bir ihtimal ve denemekte fayda var:
    İlk yapılması gerekenler:

    1. Sizde gölge kopyalar duruyor mu Shadow Explorer programı ile kontrol edin: ShadowExplorer nedir, nasıl kullanılır?
      Kurbanların %99'da gölge kopyalar silinmiş oluyor fakat ihtimal %1 de olsa denemekte fayda var.
    2. Bir USB bellek içine _readme.txt dosyasını ve şifreli bir kaç dosyanın (150KB boyutundan büyük) kopyasını alın. Eğer bu dosyaların şifresiz hali de mevcutsa bunu da USB belleğe atın. İlerde çözüm bulunursa faydası olacaktır.
    3. Bu yeni tür bir STOP (Djvu) fidye virüsü. Bilgisayara aynı zamanda parola / bilgi çalmak için trojan da yüklüyor. Bu sebepten önce virüs taraması yapın ve sonra tüm parolalarınızı değiştirin.
      Virüsleri temizlemek için şu programlardan faydalanın.

      Emsisoft Anti-Malware nedir, nasıl kullanılır?
      Malwarebytes nedir? Malwarebytes nasıl kullanılır?

    derp fidye virüsünün çözümü bulunur mu? Çözüm ne zaman bulunur?

    derp fidye virüsünün çözümü bulunur mu bunun garantisi yok. Geçmişte hatta yakın bir zamanda daha eski STOP virüsü uzantıları için çözüm bulundu. Emsisoft gibi antivirüs yazılımları zaman zaman çözüm bulup paylaşıyorlar ama dediğim gibi bulunacağının ve bulunursa ne zaman bulunurun bir cevabı yok. Bu soruların bir cevabı olmayacak.

    derp fidye virüsü nedir?

    Dosya uzantılarını .derp yapan yeni fidye virüsü STOP (Djvu) denen fidye virüsünün en yeni uzantılarından biri.  STOP (Djvu) V1 ve V2 olarak adlandırırsak V1 içinde olan uzantılar için çözüm geçtiğimiz günlerde bulundu(STOP Fidye (V1 ) virüsünün şifrelediği dosyalar nasıl çözülür). Fakat .derp uzantısı V2 yani versiyon 2 içinde bulunuyor ve henüz bunun için bir çözüm yolu yok.

    derp (v0176) genellikle torrent ya da crackli uygulamalar üzerinden yayılıyor.

    derp fidye virüsü bilgisayara bulaştığında bilgisayardaki tüm veri dosyalarını şifreliyor. Daha sonra bilgisayara bir fidye notu dosyası bırakıyor. Bu dosya genelde _readme.txt adına sahip oluyor. _readme.txt dosyasında şu yazıyor:

    ATTENTION!
    
    Don't worry, you can return all your files!
    All your files like photos, databases, documents and other important are encrypted with strongest encryption and unique key.
    The only method of recovering files is to purchase decrypt tool and unique key for you.
    This software will decrypt all your encrypted files.
    What guarantees you have?
    You can send one of your encrypted file from your PC and we decrypt it for free.
    But we can decrypt only 1 file for free. File must not contain valuable information.
    You can get and look video overview decrypt tool:
    https://we.tl/t-IbdGyCKhdr
    Price of private key and decrypt software is $980.
    Discount 50% available if you contact us first 72 hours, that's price for you is $490.
    Please note that you'll never restore your data without payment.
    Check your e-mail "Spam" or "Junk" folder if you don't get answer more than 6 hours.
    
    To get this software you need write on our e-mail:
    salesrestoresoftware@firemail.cc
    
    Reserve e-mail address to contact us:
    salesrestoresoftware@gmail.com
    
    Your personal ID:
    0434234Asd37****************CAUQCTsrtY56

    Bu dosyada kısaca, tüm veri dosyalarının şifrelendiği, dosyaların şifresinin çözülmesi karşılığında sizden 980$ talep ediliyor. Eğer 72 saat içinde fidye öderseniz 490$ ödeyeceğiniz yazıyor. Ödemenin nasıl yapılması gerektiğime dair bir bilgi videosu da fidye notu dosyası içinde bulunuyor.

    Fidye ödersem dosyalarımın şifresi çözülür mü?

    Bunun bir garantisi yok. Sonuçta siber suçlulardan bahsediyoruz. Fidye ödeseniz de dosyaları geri alamayabilir, hatta para ödedikten sonra siber suçlularla hiç bir iletişim kuramayabilirsiniz (başıma geldi oradan biliyorum)

    Dosyalarım şifrelendi. Peki şimdi ne yapabilirim?

    Dosyalarınız sizin için önemli mi?

    Hayır: Cevabınız hayırsa bilgisayarınızı formatlatabilirsiniz. Eğer format taraftarı değilseniz virüs taramasından geçirip şifrelenmiş dosyaları silebilirseniz. Parolalarınızı değiştirmeyi unutmayın.

    Evet: Dosyalarınız sizin için önemliyse yukarıdaki önerilerimi denediyseniz (ShadowExplorer) ve sonuç elde edemediyseniz yapabileceğiniz tek şey çözüm bulunsun diye beklemek (garantisi yok). Fidye ödemeyi düşünüyorsanız bunu bu konudan anlayan birinden destek alarak yapmanızda fayda var. Fidye ödemenizi çok zorda kalmadıkça önermiyorum.

    "Kanka güzel anlatmışsın ama bizim bi abi var şifreleri para karşılığı çözdüğünü söylüyor"

    Bunu söyleyen kişi ya dolandırıcıdır paranızı alır kaçar ya da 490$ olan fidye ücretini sizden 1000$ olarak alır ve fidyeyi ödeyerek şifreyi çözer. Burada yazdığım tüm bilgiler global çapta geçerlidir. Fidye virüsünün tek mağduru siz değilsiniz. Tüm dünya bundan etkileniyor, çözüm arıyor. Konu üzerinde çok bilgili yazılımcılar çalışıyor.  Ama fidye virüsleri genelde dünya genelinde kırılamaz kabul edilen şifreleme algoritmaları ile şifreleniyor. Her dosya size özel bir anahtar ile şifreleniyor. Bu sebepten filmlerde izlediğiniz gibi bir parola kırma gerçekleştirmek mümkün olmuyor.

    alattin alattin (16984)
    4 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol