Detafult Gateway ile Nat arasındaki fark

0

Varsayılan ağ gecici ile NAT arasındaki fark aşağıdaki gibi görünüyor ve ben ikisini birbiriyle karıştırıyorum.Bu konu hakkında bilgisi olan varsa arada ki yazabilir mi ?  

 

NAT:Network Address Translation (NAT), TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.


Varsayılan ağ geçidi:Ağ geçidi, Bilgisayar ağlarında, başka bir ağa erişim noktası olarak hizmet veren TCP\IP ağında bir düğümdür(bir Yönlendiricidir). Varsayılan ağ geçidi ise bilgisayar ağında bulunan, bir IP adresi, yönlendirme tablosunda herhangi bir hatla eşleşmediği zaman kullandığı bir düğümdür.

researcher researcher (17)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Varsayılan ağ geçidi: Bilgisayarının internete çıkarken kullandığı aygıta ait bilgi. Örneğin modeminin ip adresi. Bilgisayarın internete hangi ip adresi üzerinden çıkacağını varsayılan ağ geçidi bilgisi ile bilir.

    Network Address Translation (NAT): Bunun ağ geçidi ile hiç bir ilgisi ve benzerliği yoktur. NAT'ı anlaman için sana güzel bir örnek vereyim.

    Çoğumuz internete bağlanırken ADSL modem kullanıyoruz.  Adsl modem internete bağlandığında servis sağlayıcının sağladığı gerçek IP adresini alır. Örnegin Türk Telekom kullanıyorsan modeminin gerçek ip adresi 88.238.250.23 gibi bir adres olur. Peki bu modemi kullanıp internete bağlanan cihazların ip adresi nasıl olur?  Yerel Ip dediğimiz 192.168.1.2 gibi ip adresleri bu modemi kullanan cihazlara, modem tarafından dağıtılır.

    192.168.1.2 adresi internette kullanılabilir gerçek bir adres değildir.

    Şimdi soruna gelelim. Diyelim ki ben bilgisayarıma oyun sunucusu yükledim ve bu oyun sunucusu port 1085 üzerinde çalışıyor. Arkadaşıma dedim ki: "Benim ip adresim 88.238.250.23" oyun için bağlantı portumda 1085 hadi benim bilgisayarıma bağlan".

    Bu senaryoda o arkadaş ip adresine bağlanmak isterse hata alır. Sebebi aslında verdiği gerçek ip adresi modeme aittir ve modem 1085 portuna gelecek istekleri anlamaz. Bu durumda devreye NAT girer.  NAT ile biz örneğin modemde 1085'e gelen bağlantı isteklerini 192.168.1.2 adresine yönlendir diyebiliriz. NAT bu tür port yönlendirme işlemleri için kullanılır.

    murat murat (12492)
    6 yıl önce cevaplandı

    • private ip ->varsayılan ağ gecidini kullanarak public ip adresine dönüşüyor ve private ip adreslerinin public ip adreslerine dönüştürülmesi Nat işlemi ile oluyor.Yanlış mı anladım. researcher 6 yıl önce
    • @murat researcher 6 yıl önce
    • Bir dönüşüm söz konusu değil. Private ip adresi varsayılan ağ geçidi üzerinden internete, ağa erişiyor. Nat sadece yönlendirme yapıyor. Dış ağdan gelen istekleri, tanımlanan kurallar doğrultusunda iç ağa yönlendiriyor. @researcher murat 6 yıl önce
    • Anladım bilgilendirme için teşekkürler. researcher 6 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol